Τους εκπροσώπους του Τύπου και των ΜΜΕ, για το επικείμενο Επιστημονικό Συνέδριοπου πραγματοποιείται στην Ξάνθη, με τίτλο:«Επενδυτικός – Αναπτυξιακός Προγραμματισμός & Διοίκηση Οικονομικών Αξιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»,που περιλαμβάνει την 3η Ετήσια Συνάντηση Προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών ΟΤΑ – Δίκτυο Ξενοφών,ενημέρωσαν το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», Δρ Μιχάλης Χρηστάκης και η Γενική Γραμματέας του Δήμου Σοφία Ψωμά.
Από την Πέμπτη, 12 έως την Κυριακή 15 Μαΐου η καρδιά της Αυτοδιοίκησης θα χτυπάει στην Ξάνθη.
Ο Δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης συνεχάρη τον πρόεδρο του «Κλεισθένη», τη Γενική Γραμματέα, αλλά και τις υπηρεσίες του δήμου που με πολύ σοβαρότητα έχουν ενσκήψει στη διοργάνωση αυτού του σημαντικού συνεδρίου. «Η διοργάνωση θα προσφέρει σημαντικές γνώσεις σε όλους τους τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους αιρετούς, τους τεχνοκράτες, τα στελέχη των ΟΤΑ, αλλά και τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων που θα το παρακολουθήσουν», τόνισε.
Επισήμανε ότι μέσα από την ενημέρωση γίνεται δυνατή η βελτίωση της οργάνωσης των υπηρεσιών των δήμων, διαδικασία, η οποία, όπως είπε, θα αποτυπωθεί με θετικό πρόσημο στις τοπικές κοινωνίες. Κάλεσε τους αυτοδιοικητικούς αλλά και τα στελεχιακό δυναμικό των ΟΤΑ να συμμετάσχουν δυναμικά στο Συνέδριο.
Ευχαρίστησε τους χορηγούς που συμμετείχαν και αναβάθμισαν, ουσιαστικά, όπως είπε, τη διοργάνωση.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανέφερε ότι χάρη στην πρωτοβουλία του προέδρου του «Κλεισθένη» όλοι οι φορείς και οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ μπορούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά -κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.
Αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει η δημοτική αρχή στο ζήτημα της ανταποδοτικότητας, το οποίο όπως είπε, επιτυγχάνεται με διοργανώσεις τέτοιου βεληνεκούς που ενισχύουν το τοπικό επιχειρείν και ενδυναμώνουν την εξωστρέφεια, που αποτελεί αναπτυξιακό παράγοντα για τον Δήμο μας, αλλά και για όλους, τους περιφερειακούς, κυρίως, δήμους.
Επισήμανε, μάλιστα, το γεγονός ότι το συνέδριο δε θα αποφέρει οφέλη μόνον στην περιοχή μας, αλλά θα «υποστηρίξει» όλη την Περιφέρεια. «Αυτή τη στιγμή», σημείωσε, «όλα τα ξενοδοχεία μας είναι γεμάτα -και δεν αναφέρομαι μόνον σε αυτά της Ξάνθης. Από την Αλεξανδρούπολη έως την Καβάλα υπάρχει πληρότητα» και επανέλαβε ότι η έννοια της περιφερειακής συνείδησης, πρέπει να αποτελεί τη βασική αρχή όλων των εκπροσώπων των ΟΤΑ.
Η Γενική Γραμματέας έκανε λόγο για μια διοργάνωση «υψηλού επιπέδου», η οποία θα προσελκύσει περισσότερους από 700 συνέδρους, 180 0μιλητές και 80 συντελεστές. Έδωσε έμφαση στη σημασία της ενημέρωσης και της εμβάθυνσης της πληροφορίας για τους αιρετούς και τα στελέχη των ΟΤΑ -βασικά χαρακτηριστικά του συνεδρίου όπως τόνισε, αλλά και στα οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τόσοι πολλοί επισκέπτες θα έρθουν και θα γνωρίσουν την πόλη μας».
Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την ευκαιρία που της έδωσε να συμμετάσχει σε αυτή τη θέση και να εκπροσωπεί τον θεσμό του Γενικού Γραμματέα, αλλά και τον πρόεδρο του «Κλεισθένη» για την πολύ καλή συνεργασία και τις πολλές και σημαντικές εμπειρίες που αποκόμισε από αυτήν.
«Άκρως επίκαιρη» χαρακτήρισε, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δρ Μιχάλης Χρηστάκης τη θεματική αποτύπωση του Συνεδρίου: «Επενδυτικός – Αναπτυξιακός Προγραμματισμός & Διοίκηση Οικονομικών Αξιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Πράσινη Οικονομία, Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Δια Βίου Μάθηση)» και επισήμανε ότι η διοργάνωση της Ξάνθης φιλοξενεί υψηλού επιπέδου ομιλητές και μια ευρεία γκάμα ζητημάτων, που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι η Υγεία, η Ενέργεια, η Βιομηχανία της Εμπειρίας, τα οποία θα αναλυθούν από έγκριτους ομιλητές, υπό το πρίσμα της «Αξίας» που μπορούν να αποφέρουν στους Δήμους.
Επισήμανε ότι το Επιστημονικό Συνέδριο προγραμματίζεται σε μία κρίσιμη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση περίοδο και είναι αναμενόμενο να επικεντρώσει το ενδιαφέρον των εργασιών του, στις οργανωτικές και διοικητικές αλλαγές, που έχουν επιφέρει οι θεσμικές αλλαγές του 2019-2021 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και στην προετοιμασία για τους νέους επενδυτικούς και χρηματοδοτικούς ορίζοντες, που διανοίγονται δυναμικά.
Ανέφερε τα χρονικά ορόσημα της περιόδου: η ολοκλήρωση της χρηματοδοτικής περιόδου 2014-2020, η έναρξη της νέας χρηματοδοτικής περιόδου 2021-2027 & η διαχείριση των κονδυλίων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας ‘Ελλάδα 2.0’ (Ταμείο Ανάκαμψης).
«Τα κρίσιμα αυτά ορόσημα, αναδεικνύονται ως κρίσιμες ευκαιρίες και προκλήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε.
Επιπρόσθετα, οι διαδικασίες για μετάβαση σε μια περισσότερο περιβαλλοντική – Πράσινη Οικονομία, η ανάγκη για εισαγωγή καινοτομίας και Ψηφιακό Μετασχηματισμό, όπως και η επένδυση σε ανάπτυξη Νέων Δεξιοτήτων & η ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων στο ανθρώπινο δυναμικό των ΟΤΑ προβάλλουν ως κομβικές προτεραιότητες – αναγκαιότητες αρχικά μέχρι το 2023 και καταλυτικά για την περίοδο 2024-2028 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά, ο «Κλεισθένης» εγκαινιάζει στο Συνέδριο της Ξάνθης τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις. Οι προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού των ΟΤΑ, θα απασχολήσει τους συνέδρους το πρωί της Πέμπτης 12 Μαΐου. Τα γνωστά ως «soft skills» που εφαρμόζονται ευρέως σε πολλά διαφορετικά επαγγέλματα και πεδία, αποτελούν και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση παράγοντα μείζονος σημασίας για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών των ΟΤΑ.
Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα πραγματοποιηθούν δύο Προσομειώσεις με Τεχνικές Διαπραγμάτευσης σε κομβικά οικονομικά θέματα.
Τέλος, ο πρόεδρος του «Κλεισθένη» ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ξάνθης, τη Γενική Γραμματέα και τα στελέχη του Δήμου για την άρτια συνεργασία τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ ειδική μνεία έγινε στον έτερο διοργανωτή, που λόγω προσωπικού κωλύματος δεν κατάφερε να είναι στην Ξάνθη για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, τον Γενικό Διευθυντή της Εταιρίας International Forum Training & Consulting, Γιάννη Νικλήτσα.