fbpx
Γενική

Δίνει ουσία στην ιστορία διδάσκοντας μας

Άκρως ενδιαφέρουσα η ομιλία του κ. Σαράντου Καργάκου

Μια ομιλία γεμάτη ιστορία ήταν αυτή του φιλόλογου- ιστορικού κου Σαράντου Καργάκου στο ίδρυμα θρακικής τέχνης και παράδοσης προχθές. Ο κος Καργάκος το πρωί της ίδιας μέρας, μίλησε στον ίδιο χώρο για την παρουσία των Αθίγγανων στον Ελλαδικό και Ευρωπαϊκό χώρο. Όπως είχε υποσχεθεί στα παιδιά του Δροσερού τα οποία δυστυχώς δεν πήγαν στην ομιλία. Παρόλα αυτά τους έστειλε τρεις αφίσες του εθνικού μας ήρωα Γεωργίου Καραϊσκάκη ο οποίος όπως τόνισε ο κος Καργάκος: «Δεν ντρεπόταν να λέει ότι είναι γύφτος. Άλλωστε ο Κολοκοτρώνης έτσι τον προσφωνούσε στις επιστολές του. Ο Καραϊσκάκης δεν δίσταζε να λέει ότι «Είμαι μούλος. Είμαι γιος καλογριάς αλλά είμαι καλύτερος από εσάς»».
Την παρουσίαση τριών βιβλίων του έκανε το απόγευμα της Δευτέρας. Νωρίτερα σε συνέντευξη του στην εφημερίδα μας είχε αναφερθεί σε αυτά:
«Λιβύη: αναζητώντας το χαμένο «σίλφιο» στην ελληνική Κυρήνη»
«Εκτός από τα αρχαία μνημεία που με άφησαν άναυδο πουθενά αλλού δεν έχω δει τόσο υπέροχες βασιλικές και δίπλα στη θάλασσα.
…Η Τρίπολη έχει ένα μουσείο που δεν αισθάνεσαι ότι είσαι στο εξωτερικό. Τα πάντα εκεί είναι ελληνικά. Με το πού μπαίνεις επάνω βλέπεις μια ελληνική επιγραφή, φράση του Ηροδότου. Από εκεί και πέρα όλα τα αγάλματα είναι αρχαία ελληνικά, εκπληκτικά ψηφιδωτά. Πουθενά αλλού δεν έχω δει τόσο ωραία ψηφιδωτά όσο στην Λιβύη».
«Κ. Π. Καβάφης: Η νεότερη Αιγυπτιακή Σφίγγα»
«Αυτό το βιβλίο το είχα έτοιμο το 2003, τότε που τιμούσαμε με τον Καβάφη για τα 70 χρόνια από το θάνατο του και 140 χρόνια από τη γέννηση του. Δεν θέλησα να το βγάλω τότε γιατί στο βιβλίο αυτό υπάρχει ένα ντοκουμέντο το οποίο ανατρέπει όλες τις θέσεις του Στρατή Τσίρκα ο οποίος θεωρείται ως κορυφαίος Καβαφιστής. Ο Καβάφης δεν ήταν τίποτα από όσα λέει ο Τσίρκας για τις πολιτικές του θέσεις απόψεις κτλ. Σύμφωνα με το ντοκουμέντο ο Καβάφης ήταν ένας εντεταγμένος σε μια φασιστική οργάνωση της Αλεξανδρείας. Δεν ήθελα να το βγάλω αυτό το έτος Καβάφη γιατί φοβόμουν ότι η όλη συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από αυτά.
Από εκεί και πέρα προσπαθώ να εξηγήσω γιατί ο Καβάφης υπέγραψε αλλά δεν μένω εκεί. Προσπαθώ να δω την ποιητική διάσταση του Καβάφη σε όλα τα επίπεδα της ζωής του και να εξηγήσω την προσωπικότητα του χρησιμοποιώντας πιο προωθημένες θέσεις από αυτές που τον είδε ο Μαλάνος ο οποίος δημιούργησε μια εικόνα για τον Καβάφη ευτελούς ανθρώπου, των καταγωγείων. Για μένα ο Καβάφης δεν είναι ομοφυλόφιλος απλώς εισήγαγε στην λογοτεχνία μας την ομοφυλοφιλία, μια ροπή που υπήρχε έντονα στα γράμματα την συγκεκριμένη εκείνη εποχή».
«Η Μικρασιατική εκστρατεία. Από το έπος στην τραγωδία»
«Προς το παρόν έχει εκδοθεί ο πρώτος τόμος. Μέχρι την 25 η Μαρτίου θα είναι έτοιμος ο δεύτερος τόμος. Το βιβλίο αρχίζει με τους διωγμούς του ελληνισμού από την Μ. Ασία και ακολούθως φτάνω σε αυτό που κατά τη γνώμη μου είναι η κυριότερη αιτία της μικρασιάτικης καταστροφής στον πολιτικό διχασμό, βενιζελικούς και βασιλικούς. Από εκεί και πέρα εξετάζω το πρόβλημα αυτό σε τρεις διαστάσεις: το στρατιωτικό το οποίο έχουν υποτιμήσει οι νεότεροι ιστορικοί, (έχουμε 60 συγκλονιστικές μάχες και δεν αναφέρονται σε καμία), το διπλωματικό, το πολιτικό και το οικονομικό.
Ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνει το δράμα της προσφυγιάς και θα βάλω ένα υπότιτλο: «Από το δράμα στο θαύμα». Το πώς δηλαδή οι Μικρασιάτες ξεριζωμένοι ήρθαν στην Ελλάδα και έκαναν την τραγωδία μεγαλουργία. Και φτάνω στο Σύμφωνο Φιλίας Βενιζέλου Ατατούρκ ασκώντας κάποιες κριτικές παρατηρήσεις ως ιστορικός και πολιτικός αναλυτής».

Σχετικά Άρθρα