fbpx
Γενική

Με τον «Καλλικράτη» θα αλλάξουν οι δήμοι και όχι τα έργα

Επίσκεψη Περιφερειάρχη ΑΜΘ στην Καβάλα

Γόνιμη συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία Καβάλας υπό την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Θεοδώρα Κόκλα παρουσία του νομάρχη Θόδωρου Καλλιοντζή, στελεχών της αυτοδιοίκησης κι εκπροσώπων των Επιμελητηρίων. Στη συνέχεια, η κ. Κόκλα συμμετείχε σε σύσκεψη με την ΤΕΔΚ Καβάλας, όπου οι δήμαρχοι έθεσαν τις προτεραιότητές τους για τη νέα προγραμματική περίοδο καθώς επίσης για τον ΘΗΣΕΑ.
Με το πέρας της σύσκεψης στη νομαρχία η κ. Κόκλα προχώρησε στην εξής δήλωση: «Ο κ. νομάρχης κάλεσε και παραγωγικούς φορείς. Αυτό μού έδωσε την δυνατότητα να διαμορφώσω μια εικόνα όχι μόνο για τα έργα που άπτονται των αρμοδιοτήτων μου, αλλά και για τα έργα που τίθενται ως προτεραιότητα στον νομό Καβάλας και αφορούν και άλλα υπουργεία όπως είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ειδικότερα το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Αυτό που έχει σημασία για την κυβέρνηση, είναι τα έργα που θα επιλεγούν για να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και να συνδράμουν στην ανάπτυξη της περιοχής να είναι έργα που θα έχουν συνέργεια και θα μεγιστοποιήσουν το παραγόμενο αποτέλεσμα όσον αφορά στην ανάπτυξη της περιοχής και σε μια κατεύθυνση που θα στηρίζεται στη βιωσιμότητα και την παραγωγικότητα. Οι υποδομές αφορούν σε έργα που είναι απαραίτητα για μία περιοχή, που βελτιώνουν το παρεχόμενο επίπεδο υπηρεσιών προς τον πολίτη, αλλά επιπλέον θα πρέπει να ενσωματώσουμε στην ανάπτυξή μας και έργα που θα δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας».
Σε σχέση με τον «Καλλικράτη», η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας εξήγησε πως δεν αλλάζει τίποτα για τα έργα που προγραμματίζονται. «Αυτό που θα αλλάξει είναι ο αριθμός των δήμων και όχι των έργων» είπε χαρακτηριστικά.
Σύσκεψη στην ΤΕΔΚ
Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο κλείσιμο της σύσκεψης, ότι πέτυχαν να διασφαλίσουν πόρους από άλλα τομεακά προγράμματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων της Περιφέρειας ΑΜ- Θ κάναμε μια μεταφορά πόρων στο ΕΣΠΑ. Καταφέραμε να πείσουμε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών ότι στο μέτρο των δικών μας δυνατοτήτων κάναμε τα μέγιστα αναφορικά με την ανάπτυξη και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αστικών απορριμμάτων, με αποτέλεσμα το υπουργείο να δεσμευτεί να εντάξει στο τομεακό του πρόγραμμα μια δαπάνη της τάξης των 30 εκ. ευρώ αναφορικά με τη χρηματοδότηση της ενδιάμεσης φάσης». Τέλος, η κ. Κόκλα τόνισε ότι πρέπει να επιταχύνουν οι δήμοι τους ρυθμούς τους, με σκοπό να ενταχθούν στο φορέα διαχείρισης.

Σχετικά Άρθρα