«Αφήνουν τον τελευταίο εργασιακό πνεύμονα της Ξάνθης χωρίς οξυγόνο. Δεν θα κλείσουμε όπως η ΣΕΒΑΘ και η ΣΕΠΕΚ. Θα μας βρουν μπροστά τους». Είναι μερικά από τα συνθήματα των 280 εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ που χθες από τις 6 το πρωί έκλεισαν την Αγροτική Τράπεζα. Σήμερα στις 6 το πρωί λήγει η απεργία τους με κυρίαρχα τα αιτήματα:
Να μην αλλάξει ο συνεταιριστικός χαρακτήρας της εταιρείας
Να διατηρηθούν και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας
Να πραγματοποιηθούν επενδύσεις στην βιομηχανία προκειμένου να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική
Γράφει η Νάντια Νάκου
Στο μεταξύ σε κατάληψη της Αγροτικής Τράπεζας προχώρησαν χθες (15 Ιουλ.) από τις 6 το πρωί οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ οι οποίοι είναι ανάστατοι μετά την αύξηση του επιτοκίου δανεισμού της εταιρίας που έφτασε στο ποσοστό του 10.7%!!! Εξάλλου, πραγματοποίησαν 24 ωρη απεργία η οποία έληξε σήμερα στις 6 το πρωί. Οι πρόεδροι των δύο σωματείων εξέφρασαν την αντίδραση των 280 συναδέλφων τους στον εκβιασμό της ΑΤΕ. Για την ύπαρξη των δύο σωματείων ο ένας εκ των προέδρων κ. Ζάπτης κατόπιν ερώτησης μας υποστήριξε: «Βρήκαμε αυτήν την κατάσταση και την συνεχίζουμε δυστυχώς. Πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ίδια τα συμφέροντα και πρέπει να ενοποιηθούμε».
Ο κ. Κώστας Γαβριηλίδης, Πρόεδρος Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων ΣΕΚΑΠ δήλωσε για την τραγική κατάσταση που κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους: «Το 10,7% επιτόκιο που μας δανειοδοτεί ο κ. Πανταλάκης και η ΑΤΕ αποτελεί ταφόπλακα για εμάς. Πιστεύουμε ότι ωθεί στην εταιρεία στο να κλείσει, όχι να ξεπουληθεί.
Όλοι οι πολιτικοί και οι φορείς είναι στο πλευρό μας. Και ο κ. Ξυνίδης και ο κ. Τσετίν θα οδηγούνταν σε παραίτηση αν γίνονταν κάτι χωρίς διαφάνεια για την εταιρεία μας.
Ευθύνονται οι διοικήσεις που διόριζε η ΑΤΕ όλα αυτά τα χρόνια. Υπήρχαν διοικήσεις που έκαναν κακοδιαχείριση και δεν τις ήλεγχε. Φωνάζαμε εμείς σαν σωματεία».
Ο κ. Ιωάννης Ζάπτης Πρόεδρος Σωματείου Υπαλλήλων και Εργαζομένων ΣΕΚΑΠ σημείωσε: «Εμείς σαν σωματείο προτείναμε να μας χρηματοδοτήσουν με χαμηλότερο επιτόκιο του 7,15%. Αντ αυτού προκλητικά η ΑΤΕ μας χρηματοδοτεί με το ληστρικό επιτόκιο του 10,7%. Πράγμα που σημαίνει τον αφανισμό και την ταφόπλακα της ΣΕΚΑΠ.
Η εταιρεία έχει τις προϋποθέσεις να ευημερήσει. Πριν 2- 3 το προσωπικό ήταν 450 άτομα περίπου. Αυτή τη στιγμή είμαστε 280 άτομα και μέχρι τέλη της χρονιάς θα μειωθούμε κι άλλο. Και με τον σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό που έχουμε και με τα μισά άτομα προσωπικό, έχουμε τη δυνατότητα διπλάσιας και τριπλάσιας παραγωγής, γεγονός που καθιστά την εταιρεία ανταγωνιστική και βιώσιμη.
Τα τελευταία χρόνια έγιναν προσλήψεις 90- 100 ατόμων που πληρώνονται με τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Έχουμε τρανταχτά παραδείγματα τελειόφοιτων ΤΕΙ.
Συνταξιοδοτήθηκαν υψηλόμισθοι και προσλήφθηκαν χαμηλόμισθοι.
Από την Δευτέρα θα συναντηθούμε με υψηλόβαθμα πολιτικά πρόσωπα στην Αθήνα και θα διεκδικήσουμε την συνέχιση της λειτουργίας στη ΣΕΚΑΠ.
Θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν δεν είχαμε πολιτικούς στις συνεταιριστικές βιομηχανίες. Αυτοί μας έφεραν σ αυτήν την κατάσταση. Και αυτοί που ήταν διορισμένοι από την ΑΤΕ».
Ο κ. Χρήστος Τέντσιος, Γ.Γ. ΝΟΔΕ Ν.Δ. Ξάνθης ήταν παρών και τόνισε: «Λάθη έγιναν πάρα πολλά και δυστυχώς ήταν επαναλαμβανόμενα. Όλοι μαζί πρέπει να σκεφτούμε για να δούμε πώς μπορούμε να σώσουμε την τελευταία εταιρεία σ αυτόν τον κύκλο των συνεταιριστικών εργοστασίων.
Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και η κυβέρνηση μπορεί να δώσει λύση αν το αποφασίσει.
Η ΝΟΔΕ προτείνει να βγει μια κοινή ανακοίνωση γιατί πιστεύει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν κόμματα και χρώματα.
Η Ν.Δ. προσπάθησε να κρατήσει αυτά τα εργοστάσια, τα χρηματοδότησε. Όταν η Ν.Δ. ανέλαβε το 2004 η κατάσταση ήταν τραγική. Όσοι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν την δεκαετία 1994- 2004 περνούσαν μέσα από αυτά τα εργοστάσια (εγώ ήμουν Γ.Γ. του Εργατικού Κέντρου) γνωρίζαμε τι γινόταν».