fbpx
Γενική

Το λιανεμπόριο τηρεί τις υποσχέσεις του για πράσινα προϊόντα

Οι πελάτες καταστημάτων στην Ευρώπη βρίσκουν όλο και περισσότερα πράσινα προϊόντα στα ράφια χάρη στις υποσχέσεις των ευρωπαίων λιανεμπόρων να προωθήσουν περιβαλλοντικώς ορθότερες καταναλωτικές συνήθειες. Σύμφωνα με την έκθεση για την παρακολούθηση της πορείας των μη δεσμευτικών στόχων που τέθηκαν από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Λιανεμπορίου πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του κλάδου λιανεμπορίου – οι έμποροι λιανικής τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Πέραν της αύξησης των αειφόρων προϊόντων που διατίθενται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι λιανέμποροι έχουν σημειώσει επίσης πρόοδο στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός των, αποδίδοντας ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα αποδοτικής χρήσης των πόρων. Ωστόσο, θεωρείται ότι χρειάζεται βελτίωση στην επικοινωνία με τους καταναλωτές σχετικά με ζητήματα αειφορίας. Η έκθεση συνιστά τη συγκρότηση μηχανισμού επιβράβευσης των βέλτιστων πρακτικών.
Ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος κ. Janez Potočnik δήλωσε τα εξής: «Η έκθεση δείχνει ότι οι λιανέμποροι αντιλαμβάνονται όλο και πιο σοβαρά τις ευθύνες τους για το περιβάλλον. Οι λιανέμποροι κατέχουν νευραλγική θέση ώστε να επηρεάσουν τις επιλογές των πελατών και χαίρομαι που διαπιστώνω ότι στα ράφια των καταστημάτων διατίθενται περισσότερα πράσινα προϊόντα. Συγχαίρω τους εμπόρους λιανικής για τις προσπάθειές τους αποδοτικότερης αξιοποίησης των πόρων και μείωσης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, αλλά βρισκόμαστε μόλις στην αρχή».
Δεσμεύσεις για πράσινες δράσεις. Από το 2009, όταν εγκαινιάστηκε το Φόρουμ Λιανεμπορίου, οι έμποροι λιανικής έχουν δρομολογήσει σειρά από ατομικές και συγκεκριμένες περιβαλλοντικές δράσεις που συμβάλλουν στην αειφόρο κατανάλωση και παραγωγή. Η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και η αύξηση των πωλήσεων πιο αειφόρων προϊόντων συνιστούν τομείς δραστηριοτήτων προτεραιότητας για τους λιανεμπόρους. Έχουν αναληφθεί περίπου 280 περιβαλλοντικές δεσμεύσεις σε τρεις κατηγορίες που μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: «τι πουλάμε», «πώς το πουλάμε», και «επικοινωνία». Η παρακολούθηση της πρώτης σειράς δεσμεύσεων για το 2009 κατέδειξε πολλά παραδείγματα ορθής πρακτικής. Κατά τις επισκέψεις σε καταστήματα που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα κράτη μέλη διαπιστώθηκε ότι οι λιανέμποροι προσφέρουν περισσότερα πράσινα προϊόντα στους πελάτες τους. Σε αυτά συγκαταλέγονται ευρύτερες γκάμες προϊόντων με οικολογική σήμανση και βιολογικών προϊόντων.
Αειφορία στην πράξη
Στην έκθεση προβλήθηκαν αρκετά παραδείγματα ορθής πρακτικής στον τομέα της επικοινωνίας με τους καταναλωτές, διαπιστώθηκε όμως ότι πρόκειται για θέμα όπου οι έμποροι λιανικής θα μπορούσαν να πράξουν περισσότερα. Η έκθεση συνιστά επίσης τη συγκρότηση συστήματος επιβράβευσης ορθής πρακτικής.
Φόρουμ Λιανεμπορίου. Το Φόρουμ Λιανεμπορίου εγκαινιάστηκε το 2009 με στόχο την καλύτερη κατανόηση των πρακτικών μέτρων που απαιτούνται για την προώθηση της αειφόρου κατανάλωσης. Μέλη του μπορούν να γίνουν κάθε έμπορος λιανικής που συμμετέχει στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής δράσης των λιανεμπόρων (Retailers’ Environmental Action Programme, REAP) καθώς και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που επιθυμούν να συμβάλουν στους στόχους του. Τον Ιούνιο, οι έμποροι λιανικής παρουσίασαν προαιρετικό κώδικα περιβαλλοντικής δεοντολογίας του κλάδου. Ο Κώδικας Περιβαλλοντικής Αειφορίας για το Λιανεμπόριο επικεντρώνεται στη διασφάλιση της αειφόρου προέλευσης συγκεκριμένων προϊόντων, όπως ξυλείας ή ψαριών, στην αυξημένη απόδοση της χρήσης των πόρων στα καταστήματα, στη βελτιστοποίηση των μεταφορών και της διανομής, στη βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης των αποβλήτων και στην καλύτερη επικοινωνία με τους καταναλωτές. Οι υπογράφοντες τον κώδικα συμφωνούν να υποβάλουν έκθεση για την πρόοδο που σημειώνεται, π.χ. μέσω ετήσιας έκθεσης για την αειφορία στην επιχείρησή τους. Δεκαεννέα μεγάλες επιχειρήσεις λιανεμπορίου και επτά ενώσεις λιανικού εμπορίου έχουν ήδη υπογράψει τον κώδικα δεοντολογίας. Η έκθεση και περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το Φόρουμ Λιανεμπορίου είναι ανηρτημένες στον ιστότοπο:
http://ec.europa.eu/environment/industry/retail/index_en.htm

Σχετικά Άρθρα