fbpx
Γενική

Συνέντευξη τύπου του Προέδρου της ΣΕΚΑΠ Δ. Πράτσου

«Η εταιρεία ανασαίνει καλά. Αυτή τη στιγμή δεν κρίνεται σκόπιμο να συζητάμε γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας αλλά πώς θα βγει από το φαύλο κύκλο του χρέους της και πως θα αυξήσει τον κύκλο εργασιών της. Φαίνεται ότι κάνουμε σημαντικά βήματα», τόνισε ο Πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ κ. Δημήτρης Πράτσος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες στα ΜΜΕ της Ξάνθης.

Σε πολύ καλό δρόμο για να κλείσει μεγάλη συμφωνία

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

«Δεν υπάρχει καμία απόφαση πώλησης της εταιρείας, προς το παρόν. (Και για την Ελλάδα δεν υπάρχει προς το παρόν πώληση). Κατά συνέπεια, δεν έχει καν προσδιοριστεί η διαδικασία πώλησης». Σε αυτήν την δήλωση προέβη ο Πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ κ. Δημήτρης Πράτσος στη συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, συμπληρώνοντας ότι θα χρειαστεί κεφάλαιο η εταιρεία.
Εξάλλου, ανέφερε ότι επίκειται μεγάλη συμφωνία ύψους 100 εκατ. ευρώ, την οποία χειρίζονται με λεπτότητα. Τέσσερις φορές δηλαδή το μέγεθος της ΣΕΚΑΠ. «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Μακάρι να οδηγηθούμε στην άμεση υπογραφή», επεσήμανε.
Όσον αφορά στην απεμπλοκή της Αγροτικής Τράπεζας από το μετοχικό κεφάλαιο της ΣΕΚΑΠ που φημολογείται, σημείωσε: «Η ΑΤΕ στη ΣΕΚΑΠ είναι μειοψηφικό πακέτο. Και αυτό κάνει δύσκολη την πώληση των μετοχών της… Αν γίνει κάτι, θα γίνει με διαδικασίες που θα γίνουν γνωστές».
Ο κ. Πράτσος είχε δηλώσει στην πρώτη συνέντευξη που είχε δώσει ότι η εταιρεία είναι νεκρή και εξήγησε τώρα γιατί: «Είχε φάει όλα τα κεφάλαια της». Από τότε έως τώρα έγιναν πολλά, όπως περικοπή δαπανών για να μειωθεί το κόστος, ωστόσο ήρθαν πέντε μεγάλοι φόροι. Ανόητοι σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΣΕΚΑΠ, επισημαίνοντας: «Με έναν φόρο θα μπορούσαν να εισπραχθούν περισσότερα χρήματα. Πληρώνουμε φόρο 10 εκατ. ευρώ».
Όσον αφορά στις τιμές της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας είπε: «Θα έπρεπε να πάμε το BF ένα τάλιρο. Ποιος θα τα αγόραζε; Θα έπρεπε να βάλουμε λουκέτο».
Από τον Σεπτέμβριο βγήκε στην αγορά από την ΣΕΚΑΠ ένα καλό, νέο και φθηνό προϊόν. Ο κ. Πράτσος ζήτησε τη στήριξη του κόσμου: «Θα αδειάζει το πορτοφόλι του Έλληνα αν δεν στηρίξει τα ελληνικά προϊόντα. Τώρα δεν αδειάζει, του τα παίρνουν πια. Είναι θέμα συνείδησης. Αν φεύγει ένα ευρώ από τη χώρα σου το γυρνάς με δάνειο ένα ευρώ.
Εμείς ήδη είχαμε κάνει αύξηση στις τιμές μας, το Σεπτέμβρη με κόστος. Χάσαμε μερίδιο».
Στην ερώτηση της XanthiNews για την απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη προς τον κ. Αργύρη, για την πώληση της Δωδώνης, ότι θα πρέπει να βασιστούν στους συνεταιριστές τα συνεταιριστικά εργοστάσια ο κ. Πράτσος απάντησε: «Από το 1989 που προσελήφθηκα στην ΠΑΣΕΓΕΣ από τον αείμνηστο Αλέξανδρο Μπαλτατζή υπηρετώ το συνεταιριστικό κίνημα της χώρας. Μακάρι να ξυπνήσει κι αυτό και να μπει εκσυγχρονισμένο με καινούργιες θέσεις και στόχους για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση».
Στην ερώτηση περί προσλήψεων την προεκλογική περίοδο και για τις σκιές της προηγούμενης διοίκησης, τόνισε: «Δεν θέλω να βλέπω χθες. Έχω διατάξει ανθρώπους σε τρίτη βάρδια για να βγάλω εις πέρας τις παραγγελίες του Δεκέμβρη. Για να κυλήσει η εταιρεία προς τα εμπρός».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι η εταιρεία έχει δεδομένη την πολιτική στήριξη από τους βουλευτές της Ξάνθης. Μάλιστα ανέφερε και την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γραμματέα της Ν.Δ. κ. Λυκουρέντζο που τον ρώτησε για την πορεία της εταιρείας μετά από συνάντηση με το σωματείο της ΣΕΚΑΠ. Ο κ. Πράτσος σχολίασε με νόημα: «Είναι περισσότερο τεχνοκρατικό το ζήτημα που άπτεται του χρέους και έλλειψης των κεφαλαίων».
Σύμφωνα με την τρόικα η έλλειψη ιδίων κεφαλαίων χαρακτηρίζουν μια επιχείρηση προβληματική, ανέφερε ο Πρόεδρος της εταιρείας και κατέληξε: «Παλιά ίσχυε ότι προβληματική ήταν επιχείρηση που δεν είχε αγορά. Η ΣΕΚΑΠ έχει αγορά».
Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων κατά της εταιρείας: «Η αγορά έχει χτυπήματα και κάτω από τη ζώνη. Σαλόνι αθηναϊκής εφημερίδας αναφερόταν στην καπνοβιομηχανία και για τη ΣΕΚΑΠ αναφερόταν στο λαθρεμπόριο. Αυτό ήταν πληρωμένο».

Σχετικά Άρθρα