fbpx
Γενική

Ευχές από τα χείλη αλλά με σφιγμένη καρδιά

Ευλογημένα Χριστούγεννα ;

Γεωργία Ανδρέου Μιχαηλίδη

Λίγες μέρες μας μένουν ακόμη για τη μέρα των Χριστουγέννων, οι κάρτες και οι ευχές για « Ευλογημένα Χριστούγεννα» δίνουν και παίρνουν. Και όμως φέτος τις ευχές τις προφέρουν μόνο τα χείλη. Οι καρδιές μας σφιγμένες, αντί για χαρούμενη προσμονή ένα θλιβερό σύννεφο ανησυχίας πλανιέται γύρω μας και μέσα μας.
Λίγο, λίγο χωρίς καλά -καλά να το καταλάβουμε, χρόνο με το χρόνο αυτά που φαίνονταν απίθανα έγιναν εφιαλτική πραγματικότητα. Η περίφημη « παγκοσμιοποίηση» και η μαζικοποίηση βασικά χαρακτηριστικά της ταραγμένης εποχής μας μηδενίζουν την αξία μας ως « πρόσωπα» και οδηγούμαστε σε μια προοπτική με βάση τις επιλογές του ισχυρού. Μια νέα τάξη πραγμάτων που περιλαμβάνει την υποβάθμιση του προσώπου, την υποταγή, την υποδούλωση στην ηλεκτρονική τεχνολογία. Αξίες και θεμέλια της κοινωνίας μας και δομικά στοιχεία της ύπαρξης μας γκρεμίζονται. Ξαφνικά ενοχλεί η δημόσια προσευχή στα ορθόδοξα ελληνικά σχολεία, η ελληνική καταγωγή μας, ακόμη και η ορθόδοξη ελληνική Θράκη. Αγωνία για την οικονομική κατάσταση και ένας συνεχής απόηχος από την εγκληματική κακοδιαχείριση των ζωτικών θεμάτων της ζωής μας.
Η ελληνική πολιτεία μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται όσα συμβαίνουν σήμερα σε βάρος μας και ασχολείται μονόπλευρα με την ανόρθωση της οικονομίας και μόνο, στηρίζοντας εκεί και μόνο την ελπίδα για την επιβίωση μας ως έθνος.
Μπροστά μας η μέρα των Χριστουγέννων, να μας υπενθυμίσει τότε που ήρθε η μεγαλύτερη « ρήξη» στην ανθρώπινη ιστορία. Τότε που ο «Θεός Λόγος σάρξ εγένετο» και με τη γέννηση του Θεού σωματικά, όπως μας τονίζει ο Ιουστίνος Πόποβιτς , γεννήθηκε σε αυτό τον κόσμο όλη η αλήθεια του Θεού, όλη η Δικαιοσύνη του Θεού, όλη η αγαθότης του Θεού, όλο το έλεος του Θεού. Μπροστά μας η μέρα των Χριστουγέννων να μας υπενθυμίσει πως είμαστε πλασμένοι για μια άλλη ποιότητα ζωής, έξω από τη λογική των μαζών που προσπαθούν να μας επιβάλλουν, για μια ποιότητα ζωής δίχως όλα αυτά τα απίστευτης αγριότητας και ισχύος προβλήματα που μας σφυροκοπούν ανελέητα. Μια τέτοια σκοτεινή, κρύα χειμωνιάτικη νύχτα ήρθε το χαρμόσυνο μήνυμα που έμελλε να αλλάξει την πορεία όλης της ανθρωπότητας. Σήμερα παρά ποτέ υπάρχει επιτακτική η ανάγκη να σκύψουμε στο τι μπορεί να σημαίνει για μας το χαρούμενο ευαγγελικό μήνυμα των Χριστουγέννων. Σήμερα που είναι μπροστά μας ορατός ο κίνδυνος ο καθένας από μας να πάψει να είναι μια ανεπανάληπτη αξία και να γίνει ένας κωδικός αριθμός. Και όπως οι Μάγοι ειδοποιημένοι από το Θεό ξαναγυρίζουν στον τόπο τους από άλλο δρόμο για να αποφύγουν τον Ηρώδη έτσι και εμείς που θα φτάσουμε ως τη φάτνη γιορτάζοντας Χριστούγεννα, ας γυρίσουμε στο σπίτι μας, στην καθημερινότητα μας αλλά από διαφορετικό δρόμο. Τα κίνητρα της ζωής μας, η συμπεριφορά μας, ο τρόπος της ζωής μας, τα μέσα που θα χρησιμοποιούμε από δω και πέρα δεν μπορούν να είναι τα ίδια. Τα Χριστούγεννα δεν είναι απλά μια μέρα γιορτινή, είναι μια πρόταση που ταπεινά προσφέρει την μόνη ελπίδα για την αλλαγή και τη μεταμόρφωση που χρειαζόμαστε. Μια που τώρα παρά ποτέ προβάλλει η ανάγκη της διακονίας των αξιών και σε αντίθεση με αυτούς που υιοθετούν την αποδόμηση της εθνικής μας υπόστασης η πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης μπορεί να έχει αφετηρία την ορθόδοξη παράδοση μας, όπως την παραλάβαμε από τον πατροΚοσμά τον Αιτωλό, από τον Μακρυγιάννη και πόσους άλλους.
Ευλογημένα Χριστούγεννα για όλους μας!!!

Σχετικά Άρθρα