fbpx
Γενική

Οι καταναλωτές δεν στερήθηκαν το κρέας αλλά πήραν λιγότερες ποσότητες

Φθηνότερο κατά 7% σε σχέση µε πέρυσι ήταν φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύµφωνα µε τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιµών αλλά και των ελέγχων των αρµόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για τις τιµές βασικών προϊόντων. Παρόµοια εικόνα καταγράφουν και οι τιµοληψίες του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών. Στην δημοτική κρεαταγορά της Ξάνθης είχε αυξημένη κίνηση αλλά λιγότερες ποσότητες πωλήθηκαν σε σύγκριση με προηγούμενα έτη, όπως δήλωσε στην XanthiNews ο Πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Ξάνθης κ. Γιώργος Μπατζακίδης.

Η λειτουργία του ανταγωνισμού και οι έλεγχοι έριξαν τις τιμές

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για 6 άτοµα κόστισε 137,76 ευρώ έναντι 148,29 ευρώ πέρυσι για την αγορά των ίδιων προϊόντων, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Όπως προκύπτει από τις τιµοληψίες του υπουργείου, η τιµή του χοιρινού κρέατος ήταν μειωμένη έως και 4,15%, του αρνιού έως και 6,75 %, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα κινούνται οι τιµές των υπόλοιπων κρεάτων.
Στην δημοτική κρεαταγορά όπως δήλωσε στην XanthiNews ο Πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Ξάνθης κ. Γιώργος Μπατζακίδης: «Πήγε πολύ καλά η κίνηση αλλά ήταν μειωμένες οι ποσότητες. Πελάτες είχαμε τους ίδιους αλλά πήραν λιγότερα κιλά. Ο κόσμος ψάχνει τα φθηνά αλλά για το κρέας τους ενδιαφέρει περισσότερο η ποιότητα. Μεγαλύτερη κατανάλωση είχαμε στα χοιρινά ρολά, τα ρολά κοτόπουλου, τα γεμιστά κοτόπουλα και το χοιρινό σε όλες τις εκδοχές: κοψίδια, ριγανάτο, λαχανιά για τουρσί και όλα τα παραδοσιακά φαγητά. Δεν προτίμησαν τη γαλοπούλα γιατί είναι ξενόφερτο έθιμο.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή περιμένουμε αυξημένη κίνηση. Ο κόσμος μπορεί να στερήθηκε ρούχα, παπούτσια αλλά το φαγητό δεν το στερείται».
ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Η αγορά διαθέτει επάρκεια αγαθών και καλή λειτουργία του ανταγωνισµού, που συγκρατεί αλλά και ρίχνει τις τιµές, δήλωσε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνος Ρόβλιας. «Η αγορά διαθέτει επάρκεια προϊόντων, η οποία θα διατηρηθεί καθ όλη τη διάρκεια των εορτών. Οι υπηρεσίες του υπουργείου µε συνεχείς ελέγχους καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να είναι πιο χαµηλό από πέρυσι- και πράγµατι είναι», είπε ο κ. Ρόβλιας και πρόσθεσε ότι στόχος για το επόµενο διάστηµα είναι η περαιτέρω µείωση των τιµών.
Ο κ. Μπατζακίδης σημείωσε σχετικά: «Οι έλεγχοι ήταν και πριν αλλά και κατά την διάρκεια των εορτών είναι εντατικοί. Είχαμε τον Ενιαίο Φορέα Τροφίμων, συνεργεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Εμπορίου, τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), όλους».
ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΦΑΓΕΣ
Οι καταναλωτές πρέπει, σύμφωνα με τον ΕΛΟΓΑΚ, να αγοράζουν πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε βιτρίνες διάθεσης, όπου θα πρέπει να αναγράφεται ελληνικά και ευανάγνωστα, σε κατάλληλες ετικέτες σήμανσης, η χώρα προέλευσης- καταγωγής του κρέατος. «Κάθε ισχυρισμός που θα υπάρχει στο χώρο πώλησης- «ντόπια», «δικά μας», «ορεινά» κ.λπ.) θα πρέπει να αποδεικνύεται» προστίθεται.
Στην Ξάνθη και γενικότερα στην επαρχία είναι συχνό φαινόμενο να γίνεται αγορά κρεάτων από μαντριά. Ο Πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών επισημαίνει πως: «Έχουν μειωθεί αισθητά οι παράνομες σφαγές. Ήταν σε έξαρση και είχαν πάρει την μορφή της «επιδημίας». Παρόλο που οι εποχές θα ήταν για να αυξηθεί βλέπουμε ότι η ενημέρωση των υπηρεσιών και ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος και ενημερωμένος από εμάς τους κρεοπώλες, με τις καρτέλες των κτηνιατρικών ελέγχων, με τις ταυτότητες. Αναγράφουμε την προέλευση του κάθε κρέατος, όπως προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός».
Τέλος, στο ερώτημα αν λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει πρόβλημα στον κλάδο τους, είπε ο ίδιος: «Μέσα σε ένα ξεκαθάρισμα της αγοράς θα κλείσουν και κρεοπωλεία».

Σχετικά Άρθρα