fbpx
Γενική

Γλυκοπατάτες με σπανάκι Γκρατινέ

Μια εύκολη συνταγή στην οικογένεια των περιπλοκοειδών!

¼ του φλιτζανιού ανάλατο βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ½ κιλό σπανάκι καθαρισμένο, πλυμένο και χοντροκομμένο ή 2 πακέτα κατεψυγμένο των 500γρ. το καθένα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 γλυκοπατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές ροδέλες
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλάκι θυμάρι ξερό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 και ¼ του φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα

Διαδικασία
Σοτάρουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με 2 κουταλιές βούτυρο το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σπανάκι, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά με σκεπασμένο το καπάκι, μέχρι τα λαχανικά μας να μαραθούν και να γίνουν τρυφερά.
Αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε σ’ ένα σουρωτήρι. Τα πιέζουμε με μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φύγουν τα υγρά τους.
Ανακατεύουμε την κρέμα με το σκόρδο σ’ ένα κατσαρολάκι. Τ’ αφήνουμε να ζεσταθούν και πριν πάρουν βράση τα βγάζουμε από τη φωτιά. Τα κρατάμε ζεστά. Σ’ ένα τηγάνι λιώνουμε 2 κουταλιές βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς να μην μας κολλήσει το αλεύρι και σιγά σιγά προσθέτουμε την κρέμα. Αλατοπιπερώνουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος. Στρώνουμε τις μισές γλυκοπατάτες, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα 1/2 από τα μυρωδικά, 1/2 του φλιτζανιού παρμεζάνα, το μισό σπανάκι και τη μισή μπεσαμέλ. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος πασπαλίζουμε με το επιπλέον ¼ της παρμεζάνας. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει και να πιεί τα υγρά του το γρατινέ μας. Το αφήνουμε να δέσει για ½ ώρα πριν το σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

Σχετικά Άρθρα