fbpx
Γενική

«Τα αιτήματα του Νταβούτογλου είναι γραμμένα στο βιβλίο του»

Η κυπριακή ενότητα είναι ισχυρή την περιοχή της Θράκης και είναι πάντα στις επάλξεις, οργανώνοντας σημαντικές εκδηλώσεις. Θρακιώτες και Κύπριοι διαδηλωτές με πανό όπου έγραφαν: «Ναι στο ευρωπαϊκό μέλλον. Όχι στο οθωμανικό παρελθόν», υποδέχθηκαν τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, έξω από την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Συνέντευξη: Νάντια Νάκου

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη μας παραχώρησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης κ. Ελένη Χατζηγεωργίου για τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν αύριο και μεθαύριο, αλλά και σχολίασε σημαντικά θέματα της επικαιρότητας όπως την επίσκεψη Νταβούτογλου, τις συνέπειες της αναταραχής στην Αφρικανική Ήπειρο για τις χώρες μας, την οικονομική κρίση, τις αντιδράσεις τουρκοκύπριων κατά του Ερντογάν.
XanthiNews: Ο Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης διοργανώνει τις καθιερωμένες τιμητικές εκδηλώσεις στο Αυξέντιο αλλά και την Δευτέρα διοργανώνετε μια σημαντική εκδήλωση. Πείτε μας για αυτές.
Ελένη Χατζηγεωργίου: Επειδή φέτος συνέπεσε η επέτειος της θυσίας του Αυξεντίου (3 Μαρτίου) με τις αποκριές και αναβλήθηκε γιατί δεν γίνονται μνημόσυνα μέσα στην εκκλησία και έτσι θα το κάνουμε αύριο μαζί με του Παλληκαρίδη (14 Μαρτίου απαγχονίστηκε από τους Εγγλέζους). Έτσι θα γίνει μνημόσυνο και για τους δύο ήρωες.
Την Δευτέρα το βράδυ στις 8 θα διοργανώσουμε εκδήλωση με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, με τους φοιτητές μας της Ξάνθης και της Κομοτηνής. Με τον Μπάμπη Κούκο που θα τραγουδήσει κυπριακά τραγούδια του Ευαγόρα Παλληκαρίδη γιατί ήταν και ποιητής. Ο Χρήστος Τσακιρούδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών θα κάνει ομιλία για τους δύο ήρωες. . Ταυτόχρονα θα προβληθεί ντοκυμαντέρ που γυρίστηκε από τον Γιάννη Σπανό, το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα 1955- 1959 για το χρονικό της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου.
ΧΝ: Η κυπριακή κοινότητα έχει την συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας της Ξάνθης;
Ε.Χ.: Βεβαίως, πάντοτε. Η τοπική κοινωνία είναι πάντα δίπλα μας και δεν μας έχει ξεχωρίσει ποτέ ότι είμαστε Κύπριοι. Όπως κι εμείς. Θεωρούμε τη Θράκη δεύτερη πατρίδα μας. Την πονάμε και την αγαπάμε και τους κατοίκους της. Δεν διαχωρίζουμε τους Κύπριους από τους Ελλαδίτες.
ΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΑ ΕΙΧΕ;
ΧΝ: Πώς σχολιάζεις την επίσκεψη Νταβούτογλου;
Ε.Χ.: Ήταν ιδιωτική επίσκεψη με όλη αυτήν την κουστωδία, σε όλους αυτούς τους χώρους που πήγε, με όλους τους αποκλεισμούς των δρόμων από πλευράς της δικής μας αστυνομίας; Μια επίσημη επίσκεψη τι διαφορά θα είχε; Και είχε συναντήσεις με επίσημους φορείς, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κτλ.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ
ΧΝ: Και τα αιτήματα που έθεσε άρμοζαν σε ιδιωτική επίσκεψη;
Ε.Χ.: Δεν χρειάζεται να θέσει αιτήματα. Αν κανείς μελετήσει το βιβλίο του «Το στρατηγικό βάθος. Η διεθνής θέση της Τουρκίας» τα λέει μέσα. Είναι μια σχεδιασμένη πολιτική. Γράφει τι θέλει για τα νησιά, την Κύπρο, τα Βαλκάνια. Είναι προδιαγεγραμμένα όλα. Μιλάει για ισχυρή Αλβανία, για μια ισχυρή Βοσνία και προπαντός μιλάει για τις μουσουλμανικές μειονότητες των Βαλκανίων, οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν από την Τουρκία με διεθνείς συμβάσεις όμως για να μπορεί να επέμβει νόμιμα, όπως έγινε και στην Κύπρο.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
ΧΝ: Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στην Μαρτυρική Νήσο με τις αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων κατά του Ερντογάν;
Ε.Χ.: Δεν μας χαροποιεί. Γιατί δεν είναι ένα ξεσήκωμα των τουρκοκύπριων εναντίον της κατοχής τους. Γιατί κατάλαβαν ότι πρέπει να ζητήσουν την επανένωση του κράτους μας. Να υπάρχει ειρηνική συμβίωση μεταξύ μας. Γιατί δεν βλέπουμε να υπάρχουν τέτοια συνθήματα. Αλλά είναι κατά των Τούρκων εισβολέων, γιατί αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Όταν έχει κουβαλήσει η Τουρκία ένα εκατομμύριο εποίκους στα κατεχόμενα, δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν.
ΧΝ: Από τις αναταραχές στην Αφρικανική Ήπειρο θα πληγούν και οι χώρες μας;
Ε.Χ.: Οι χώρες μας θα πληγούν από την λαθρομετανάστευση. Ιδιαίτερα η Κύπρος θα έχει μεγάλο πρόβλημα γιατί μπαίνουν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Αυτοί που έφυγαν από την Τουρκία δεν μπορούν να ελεγχθούν από το Κυπριακό κράτος.
ΝΑ ΕΝΩΘΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
ΧΝ: Πώς σχολιάζεις την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε;
Ε.Χ.: Η κρίση αντιμετωπίζεται. Δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα όπως μας τα παρουσιάζουν. Ένα τμήμα αυτής της κρίσης έχει σχεδιαστεί από ξένους παράγοντες για να μας αναγκάσουν σε άλλου είδους υποχωρήσεις. Εμείς σαν ελληνικός λαός πρέπει να ενωθούμε μεταξύ μας και να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση. Να ορθοποδήσουμε σαν κράτος.

Σχετικά Άρθρα