fbpx
Γενική

«Αφήνουμε άλλες κουζίνες να μας αλώνουν»

Στην έκθεση Paris Cookbook Fair που πραγματοποιήθηκε 3- 6 Μαρτίου, σε μια συνάντηση των καλύτερων βιβλίων μαγειρικής του κόσμου, το νέo βιβλίο της Στέλλας Σπανού (www.stellaspanou.gr) «Καβάλας γεύσεις» απέσπασε το Gourmand Best World Cookbook Award στην κατηγορία της φωτογραφίας, αφήνοντας πίσω του 32 χώρες.

Βραβείο φωτογραφίας πήρε το βιβλίο γεύσεων της Στέλλας Σπανού στο Παρίσι


Συνέντευξη: Νάντια Νάκου

XanthiNews: Συγχαρητήρια για την επιτυχία σου Στέλλα! Πέρα από καλή σεφ είσαι και καλή φωτογράφος και τώρα πλέον και βραβευμένη, κάνοντας γνωστή και την ευρύτερη περιοχή μας αφού το βιβλίο σου είναι αφιερωμένο σε γεύσεις της Καβάλας. Έχεις σπουδάσει φωτογραφία ή είσαι αυτοδίδακτη;
Στέλλα Σπανού: Έχω κάνει σεμινάρια φωτογραφίας και μαθαίνω συνεχώς.
ΧΝ: Τι χρειάζεται κάποιος για να αποδώσει στην εικόνα την λαχταριστή γεύση του φαγητού και ταυτόχρονα να μεταφέρει και την κουλτούρα της περιοχής;
Σ.Σ.: Χρειάζεται να λαχταράει να φάει. Εγώ φωτογραφίζω όπως τρώω. Το λαχταράω, μου αρέσει, το λιμπίζομαι. Αυτό που θα δει κάποιος στη φωτογραφία θέλω να τον πείσει να μπει μέσα στην κουζίνα, γι αυτό και οι φωτογραφίες μου είναι άμεσες και δεν είναι ψεύτικες.
Ένα βιβλίο από την ώρα της έμπνευσης μέχρι και το τελικό αποτέλεσμα έχει πολύ μεγάλο δρόμο, πολλές αγωνίες, πώς θα ταιριάξεις τα χρώματα, πώς θα ευχαριστήσεις τον κόσμο. Τις συνταγές μου μπορεί κάποιος να τις κάνει. Σε ένα βιβλίο χρειάζεται να δώσεις το πάθος σου, τον εαυτό σου.
ΧΝ: Πρώτη φορά βραβεύεσαι σε μια τέτοιους είδους διοργάνωση;
Σ.Σ.: Ναι. Είναι παγκόσμια διοργάνωση. Υπήρξαν βιβλία μαγειρικής από όλο τον κόσμο. Οι καλύτεροι φωτογράφοι, οι καλύτεροι συγγραφείς, τα καλύτερα βιβλία. Χάρηκα γιατί ήμουν ανάμεσα σε όλους αυτούς.
Ήταν άψογη διοργάνωση, γίνεται κάθε χρόνο στο Παρίσι, διοργανώνεται από έναν Ισπανό και οι κριτές είναι από την Ισπανία, την Αμερική και την Ιαπωνία. Έχουν μεγάλη εμπειρία όσον αφορά στην μαγειρική και την συγγραφή βιβλίων.
ΧΝ: Ποιοι δρόμοι ανοίγονται τώρα για σένα;
Σ.Σ. Οι δρόμοι του φαγητού (γέλια). Ότι κάνω το κάνω γιατί μου αρέσει, από τρέλα. Το γουστάρω αυτό που κάνω. Να μαγειρεύω, να προσφέρω στους άλλους, μου αρέσει να ψάχνω γιατί από τη φύση μου είμαι περίεργη. Και μου αρέσει η ποιότητα σε αυτό που ζω και προσφέρω. Αυτό το βιβλίο έγινε σε συνεργασία με τον πρώην Νομάρχη Καβάλας κ. Καλλιοντζή γιατί θέλαμε να προωθήσουμε τα τοπικά προϊόντα, μετά από τα δύο φεστιβάλ γεύσεων που διοργανώσαμε. Στο βιβλίο περιέχονται 62 συνταγές και 220 φωτογραφίες.
Έχει ψυχή Ελλάδος. Φωτογραφίες, ανθρώπους, προϊόντα. Ο Πρόεδρος του ΕΟΤ που το διάβασε του άρεσε γιατί όπως είπε νιώθεις όταν το διαβάζεις.
ΧΝ: Γράφεις καινούργιο βιβλίο αυτήν την περίοδο;
Σ.Σ.: Έχω τελειώσει το βιβλίο για τη Χαλκιδική, την ιδιαίτερη πατρίδα μου και ευελπιστώ να το εκδώσουμε.
ΧΝ: Σε βλέπουμε συχνά να εμφανίζεσαι σε τηλεοπτικές εκπομπές (τελευταία σε είδαμε στην εκπομπή του ΣΚΑΙ σχετική με τη μαγειρική).Σε μια τηλεόραση που το κύριο προϊόν της είναι η προβολή της μαγειρικής θα μπορούσες να παρουσιάσεις μια δική σου εκπομπή; Και αν ναι πώς θα την ήθελες;
Σ.Σ.: Μου αρέσει να παρουσιάζει γεύσεις από την περιοχή μας. Στην ΕΤ 3 θα παρουσιαστεί η Ξάνθη και η Καβάλα, στην εκπομπή Μπλε «Γραμμή» τον Απρίλιο.
Για να πάρει κάποιος εκπομπή πρέπει να έχει κάποιον γνωστό, να πείσει για τη δουλειά του. Θα ήθελα να κάνω μια εκπομπή που να μην μοιάζει με τις άλλες. Δεν θέλω να αντιγράφω.
Θα ήθελα να παρουσιάζονται τα ελληνικά προϊόντα. Από την ελληνική κουζίνα λείπει η προσήλωση στα προϊόντα μας, στην τοπική μας κουζίνα και στην ελληνικότητα των πραγμάτων. Αφήνουμε άλλες κουζίνες να μας αλώνουν.
ΧΝ: Τώρα που η ΑΜΘ λειτουργεί ενιαία λόγω Καλλικράτη θα μπορούσες να προσφέρεις στον τομέα σου για να κάνεις πιο γνωστή την περιοχή μας, έχοντας ήδη εμπειρία προηγούμενων ετών.
Σ.Σ.: Είμαι ανοιχτή σε προτάσεις. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να με βρει. Εμένα μου αρέσει να ανοίγω νέους δρόμους, να κάνω νέα πράγματα, θέλω να προσφέρω.

Σχετικά Άρθρα