fbpx
Γενική

Το εξώφυλλο του προγράμματος είναι του δικού μας Δημήτρη Καρυπίδη

Μέχρι τις 15 Μαΐου οι Γιορτές Νεολαίας- Συμπληρώνουν 21 χρόνια
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν στις 15 Μαΐου οι Γιορτές Νεολαίας, ένας πολιτιστικός θεσμός της Ξάνθης που συμπληρώνει φέτος 21 χρόνια. Στο φετινό πρόγραμμα το εξώφυλλο ανήκει σε έναν δικό μας άνθρωπο, στον Δημήτρη Καρυπίδη, τον μεγάλο γιο του εκδότη μας, ο οποίος ζωγράφισε την παλιά πόλη και κέρδισε πέρυσι ως μαθητής της ΣΤ Δημοτικού του 8 ου Δημοτικού Σχολείου, σε διαγωνισμό. Το ταλέντο του Δημήτρη είναι έκδηλο και όσοι έχουν πάρει στα χέρια τους το έντυπο υποστηρίζουν ότι είναι η ρεαλιστική ματιά ενός παιδιού για τον ιστορικό μας οικισμό.
Στο οπισθόφυλλο φιλοξενούνται επίσης τα έργα των βραβευμένων Φώτη Καψαλίδη της Α Τάξης του 7 ου Δημοτικού Σχολείου και του Γεώργιου Αρκουτζίδη της Γ Τάξης του 4 ου Δημοτικού Σχολείου.
Ο κ. Μανώλης Φανουράκης, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ξάνθης δήλωσε για τις φετινές Γιορτές Νεολαίας: «Έχουν συμπυκνωθεί οι ημέρες γιατί σε συνεννόηση με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αποφασίσαμε ότι είναι καλύτερο και έτσι θα παρουσιάσουν εκδηλώσεις έχοντας από μια εβδομάδα. Γίνονταν εκδηλώσεις επί 45 ημέρες και ατόνιζαν. Είμαστε υποχρεωμένοι οι μεγάλοι να στηρίζουμε αυτές τις γιορτές γιατί τα παιδιά στέλνουν τα πιο σημαντικά μηνύματα και αυτή τη στιγμή τα έχει μεγάλη ανάγκη ο τόπος μας και όλοι όσοι ασχολούμαστε με την διοίκηση και ιδίως την κεντρική.
Τα παιδιά που ασχολούνται με το περιβάλλον και την ανακύκλωση είναι πιο ενημερωμένα και ευαισθητοποιημένα από εμάς. Το θέμα είναι πότε θα γίνουν πράξη όλα αυτά που λένε.
Οι περισσότερες δράσεις θα γίνουν στο κλειστό και στο θερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο και στην Κεντρική Πλατεία που θα αξιοποιήσουμε το μεγαλύτερο μέρος της».
ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΜΙΧΑΛΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ
«Οι Γιορτές Νεολαίας, ένας θεσμός που συμπληρώνει φέτος 21 χρόνια, δίνει τη δυνατότητα στη νεολαία της πόλης, μαθητιώσα και μη, να εκφραστεί, να προτείνει, να διαμαρτυρηθεί, να παρουσιάσει τις ιδέες της. Ο Δήμος Ξάνθης στέκεται αρωγός στη δύσκολη αυτή περίοδο της χώρας, ώστε απρόσκοπτα και ανεμπόδιστα η «ενέργεια» αυτή των νέων ανθρώπων της πόλης, να παρουσιαστεί και να αποτελέσει ένα ακόμη δείγμα πολιτισμού της Ξάνθης. Σας καλώ να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή, να συμμετέχουμε, να παρακολουθήσουμε, να χειροκροτήσουμε την προσπάθεια έκφρασης της νέας γενιάς του τόπου μας».
ΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΤΡΙΖΕΙ ΟΜΩΣ…ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
«Αυτήν την ελπίδα προσπαθούμε να μορφοποιήσουμε με τη δουλειά των καθηγητών μας σε θέματα Πολιτισμού. Αν το παλιό μας οδήγησε σ αυτήν την παρακμή, αφού χάρισε χαρές και απολαύσεις απατηλές, προτού μας οδηγήσει στο χαμό, η ανάδυση του καινούργιου θα απαιτήσει να απαλλαγούμε, να αφήσουμε πίσω τις παλιές μορφές. Με δαγκωμένα χείλη, προσωρινοί νοικάρηδες του κόσμου, χρεωμένοι παρόλα αυτά με το καθήκον της ανακατασκευής του, οι εκπαιδευτικοί δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά την οδό της αποκατάστασης. Οι μικρές ιστορίες, σεμνά κοιτάσματα πλούτου, από το δάσκαλο, αλλά και από άλλους εργαζόμενους, που κάνουν απλώς καλά την δουλειά τους, μπορούν να συναρμολογήσουν ξανά ένα συλλογικό αφήγημα θετικό για τον τόπο. Χρειάζεται να μορφοποιήσουμε την ελπίδα μας. Γιατί υπάρχει ελπίδα στα μάτια των παιδιών. Η ενεργή συμμετοχή τους το επιβεβαιώνει….»
Εξάρχου- Βασιλούδη Ράνια
Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων Δ.Δ.Ε.Ξάνθης
ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης 10:30- 13:30, αίθουσα εκδηλώσεων «Π»
Σε συνεργασία με το Κέντρο Ενημέρωσης και Πρόληψης κατά των ναρκωτικών Ν. Ξάνθης, εκδήλωση παρουσίασης των εξής προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, με παράλληλη συμμετοχή σε βιωματικό εργαστήριο:
6 ο Γυμνάσιο Τίτλος Προγράμματος: Το internet στη ζωή μας.
Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο Τίτλος Προγράμματος: «Ενδοσχολική βία. Αιτίες, επιπτώσεις, αντιμετώπιση»
1 ο ΓΕΛ Ξάνθης Τίτλος Προγράμματος: «Εθελοντισμός. Θέλω…μπορώ…Προσφέρω αγάπη.
Ένα άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία»
2 ο ΓΕΛ Ξάνθης Τίτλος Προγράμματος: «Ασφάλεια στο internet. Εξάρτηση από το διαδίκτυο»
ΓΕΛ Αβδήρων Τίτλος Προγράμματος: «Αυτογνωσία- Αυτοεκτίμηση. Menu με νου».
Συντονίστρια: Μαρία Βαφειάδου, Συμμετέχων: Ηλίας Ζαφειριάδης.
Δημοτική Πινακοθήκη
4 ο Γυμνάσιο
Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων Δ.Δ.Ε.Ξάνθης
«Ο Ελληνικός Κινηματογράφος»- σεμινάριο για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Σχετικά Άρθρα