ΡοδόπηΤελευταία Νέα

Η Caterina Carpinato αναγορεύεται Επίτιμη Καθηγήτρια του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών τιμούν μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες μορφές της νεοελληνικής φιλολογίας, την καθηγήτρια Caterina Carpinato, με την αναγόρευσή της σε Επίτιμη Καθηγήτρια της Σχολής. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2026 και ώρα 18:00, στο Αμφιθέατρο της Παλαιάς Νομικής Σχολής στην Κομοτηνή.

Η Caterina Carpinato γεννήθηκε στην Κατάνια της Σικελίας και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της πόλης της, από όπου απέκτησε το 1987 πτυχίο στις Κλασικές Σπουδές, με πτυχιακή εργασία στην Ελληνική Μεσαιωνική Φιλολογία με θέμα «Ο Δημήτριος Ζήνος και το έργο του Βατραχομυομαχία». Το 1994 έλαβε, με υποτροφία, το διδακτορικό της δίπλωμα στην Ελληνική και Λατινική Φιλολογία, με διατριβή για τις βενετικές εκδόσεις στην καθομιλουμένη ελληνική (1509–1549) και προτάσεις για την επανέκδοση της Βατραχομυομαχίας και της Θησηΐδας.

Την περίοδο 1996–1998 υπήρξε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Ελληνική και Λατινική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κατάνιας, ενώ δίδαξε και στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1998 έως το 2002 εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας και από το 2002 συνέχισε ως Αναπληρώτρια και στη συνέχεια ως Τακτική Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, θέση την οποία κατέχει έως σήμερα.

Στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari παραδίδει μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας σε φοιτητές διαφορετικών επιπέδων και κατευθύνσεων, τόσο σε προπτυχιακά όσο και σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Έχει διδάξει επίσης σε άλλα πανεπιστήμια της Ιταλίας και του εξωτερικού, έχει συντονίσει ερευνητικά προγράμματα για την εκμάθηση και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και έχει συμμετάσχει ως αξιολογήτρια σε ερευνητικά προγράμματα ξένων πανεπιστημίων, σε επιστημονικά περιοδικά και σε διαγωνισμούς βραβείων για την προβολή της νεοελληνικής γλώσσας στα ιταλικά λύκεια.

Έχει επιβλέψει διδακτορικές διατριβές με σημαντικούς ερευνητικούς καρπούς, έχει συμμετάσχει σε εκλεκτορικά σώματα και σε αξιολογήσεις πολυάριθμων διδακτορικών διατριβών σε ιταλικά και ελληνικά πανεπιστήμια και υπήρξε μέλος Επιτροπών Αξιολόγησης στα ελληνικά πανεπιστήμια ΕΚΠΑ, Πελοποννήσου, Κρήτης, Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας.

Στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari έχει υπηρετήσει σε διάφορες διοικητικές θέσεις ευθύνης, ενώ την περίοδο 2020–2024 διετέλεσε Αντιπρύτανης. Χρημάτισε για αρκετές θητείες μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Associazione Nazionale di Studi Neogreci, μεταξύ άλλων ως Γραμματέας, και έχει εκλεγεί Πρόεδρος για την τριετία 2025–2027. Υπήρξε επίσης μέλος και Γραμματέας του Consiglio Direttivo della Consulta Universitaria di Bizantino e Neogreco (CUBN) και είναι μέλος της Giunta της Consulta Universitaria di Greco (CUN). Συμμετέχει σε Συντακτικές και Επιστημονικές Επιτροπές επιστημονικών περιοδικών και συνεργάζεται με την εφημερίδα La Repubblica.

Διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο, ενώ τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Ιστορία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, στα έργα των απαρχών της Νεοελληνικής Γραμματείας και στη σύγχρονη Νεοελληνική Λογοτεχνία, στις μεταφράσεις έργων της νεοελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής και στην Ιστορία του ελληνικού χώρου. Για όλους αυτούς τους λόγους, η κ. Carpinato μπορεί να θεωρηθεί αναμφίβολα πρέσβειρα των Ελληνικών Γραμμάτων στην Ιταλία.

Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητή κ. Φώτιου Μάρη, και του Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Καθηγητή κ. Ευθύμιου Λαμπρίδη.

Το πρόγραμμα της τελετής έχει ως εξής: Στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί η προσέλευση της τιμώμενης, των Πρυτανικών Αρχών, του Κοσμήτορα της Σχολής και των Διευθυντών Τομέων του Τμήματος. Στις 18:10 θα γίνει η έναρξη της τελετής με προσφωνήσεις του Πρύτανη κ. Φώτιου Μάρη και του Κοσμήτορα κ. Ευθύμιου Λαμπρίδη. Στις 18:20 θα ακολουθήσει η παρουσίαση του έργου της τιμώμενης από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών κ. Παναγιώτα Τζιβάρα. Στις 18:40 θα πραγματοποιηθεί η ανάγνωση του Ψηφίσματος, της Έγκρισης και της Αναγόρευσης από τον Κοσμήτορα, η περιένδυση της τιμώμενης με την τήβεννο της Σχολής από τον Πρύτανη και η επίδοση των μεμβρανών. Στις 19:00 η κ. Carpinato θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Σπουδάζοντας την ελληνική γλώσσα στη Βενετία και στην Ιταλία: Το προσωπικό και ακαδημαϊκό ταξίδι μου», ενώ η τελετή θα ολοκληρωθεί στις 19:30.

Σχετικά Άρθρα