ΚοινωνίαΚύριο ΘέμαΤελευταία Νέα

Ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή: Με πάνω από 300 drones και πυραύλους το Ιράν έκανε επίθεση στο Ισραήλ – Τελ Αβίβ: Τα αναχαιτίσαμε, ετοιμάζουμε απάντηση

Ισραήλ: Οι αμερικανικές δυνάμεις αναχαίτησαν πάνω από 70 drones – Απωθήσαμε το 99% των εκτοξεύσεων, λένε οι IDF

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αναχαίτισαν «δεκάδες πυραύλους και UAV καθ οδόν προς το Ισραήλ»

Οι αμερικανικές δυνάμεις αναχαίτισαν περισσότερα από 70 επιθετικά drones και τουλάχιστον τρεις βαλλιστικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν την κατάσταση, σύμφωνα με το CNN.

Σε δήλωσή του, είπε ότι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη, προσθέτοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν έτοιμες να παράσχουν υποστήριξη για την άμυνα του Ισραήλ.

IDF: Περισσότερα από 300 drones και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ

Το Ιράν εξαπέλυσε περισσότερες από 300 «απειλές διαφόρων τύπων» προς το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κρουζ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του IDF Avichay Adraee.

«Έχουμε αναχαιτίσει το 99% των απειλών προς το ισραηλινό έδαφος. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στρατηγικό επίτευγμα», είπε ο Adraee. 

Σε μια ανάρτηση στο X, ο εκπρόσωπος του IDF έδωσε μια ανάλυση για τον αριθμό των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν για να στοχεύσουν το Ισραήλ:

«Από τα περίπου 170 drones που εκτόξευσε το Ιράν – ούτε ένα από αυτά δεν διείσδυσε στο κράτος του Ισραήλ, καθώς πολεμικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και τα συστήματα αεράμυνας μας και των συμμάχων μας αναχαίτισαν δεκάδες από αυτά.

Από τους περισσότερους από 30 πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν – κανένας από τους πυραύλους δε διείσδυσε στο ισραηλινό έδαφος. Τα πολεμικά μας αεροσκάφη αναχαίτησαν 25 πυραύλους εκτός των συνόρων της χώρας.

Από τους περισσότερους από 120 βαλλιστικούς πυραύλους, ένας πολύ μικρός αριθμός διείσδυσε στα ισραηλινά σύνορα, ενώ οι υπόλοιποι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν. Αυτός ο μικρός αριθμός έπεσε σε αεροπορική βάση στο Ναφατίμ και προκάλεσε μικρές ζημιές σε υποδομές.»

Παράλληλα, το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν δήλωσε ότι εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους σε «συγκεκριμένους στόχους» στο Ισραήλ ως μέρος αυτού που αποκάλεσε «Επιχείρηση Αληθινή Υπόσχεση».

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει επί του παρόντος δύο αντιτορπιλικά σε αυτήν την περιοχή, και τα δύο είναι αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων ικανά να αναχαιτίσουν εκτοξεύσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τα αμερικανικά μαχητικά ήταν επίσης μέρος της απάντησης στην επίθεση του Ιράν το Σάββατο και κατέρριψαν τα drones που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ, δήλωσε στο CNN άλλος Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι τα ισραηλινά μαχητικά αναχαίτισαν περισσότερους από 10 πυραύλους Κρουζ και δεκάδες drones έξω από τα σύνορα του Ισραήλ. Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι το Ιράν εκτόξευσε και δεκάδες πυραύλους εδάφους-εδάφους οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίστηκαν.

Το πρώτο κύμα έφτασε στο Ισραήλ γύρω στις 2 το πρωί τοπική ώρα (μεσάνυχτα BST), με τις σειρήνες να χτυπούν σε όλη τη χώρα και τις εκρήξεις να γίνονται ορατές αλλά και να ακούγονται στον ουρανό σε πολλά σημεία. Οι περισσότεροι από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν αναχαιτίστηκαν εκτός των συνόρων του Ισραήλ, ενώ ένας περιορισμένος αριθμός έπεσε εντός του εδάφους της χώρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του IDF.

Στις 3:45 τα ξημερώματα  οι IDF ανακοίνωσαν ότι οι Ισραηλινοί δε χρειάζεται να παραμένουν στα καταφύγει. Παραμένουν, όμως, σε ισχύ οι περιορισμοί για τις συγκεντρώσεις και η ακύρωση όλων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και εκδρομών.

Πηγή: skai.gr

Σχετικά Άρθρα