ΕλλάδαΤελευταία Νέα

Συγκίνηση: Οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ προσκύνησαν στο Μοναστήρι με τον Σταυρό που φαίνεται από την Αδριανούπολη

Του Ηλία Προύφα

Το σύμβολο της ορθοδοξίας, ένα τεράστιο σταυρό που κοσμεί τον προαύλιο χώρο στο μοναστήρι Αγίας Σκέπης – Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσας μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν προχθές οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης.

Στα πλαίσια της επισκέψεως του στον ακριτικό Έβρο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτριος Χούπης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Γεώργιο Κωστίδη, τον Διοικητή Στρατιάς Δημόκριτο Κωνσταντάκο, τον Διοικητή του Δ’ ΣΣ Σταύρο Παπασταθόπουλο, τον απερχόμενο Διοικητή της ΧVI ΜΚ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ Κων/νο Καραμανιδη κ τον νύν Διοικητή αυτής Ιωάννη Κωστούλα, προσκύνησαν στη Βορειότερη Ελληνική Μονή, διερχόμενοι των Στρατιωτικών φυλακίων που βρισκονται πλησίον αυτής.

Η ιστορία του Σταυρού και οι αντιδράσεις των Τούρκων

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εγκαίνια του Τιμίου Σταυρού είχαν γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου του 2020 ανήμερα της δεσποτικής εορτής της Χριστιανοσύνης της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού και προσέλκυσε πλήθος κόσμου από πόλεις και χωριά του Έβρου αλλά και από όλη τη Θράκη. Τον αγιασμό είχε τελέσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Αστεριάδη.

Από την πρώτη στιγμή της τοποθέτησης του σε ειδική μεταλλική κατασκευή 15 μέτρων αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή, προκαλώντας το θαυμασμό, την υπερηφάνεια και την ηθική ανάταση των κατοίκων της Νέας Βύσσας αλλά και των στρατιωτικών και αστυνομικών που περιπολούν νυχθημερόν στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η ύψωση του σταυρού βέβαια δεν είχε περάσει απαρατήρητη από την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak που έγραψε σε δημοσίευμα της πως πρόκειται για μία πρόκληση προς τους μουσουλμάνους που ζουν κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα