ΕπιχειρήσειςΚύριο ΘέμαΤελευταία Νέα

ΣΜΜΙΔΕ Ξάνθης: Εμπαιγμός οι 13 ημέρες διορίας για το Εξοικονομώ-Επιχειρώ

Μόλις χθες, ενάμιση (1,5) χρόνο μετά την πρώτη προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 1650/Β/11-3-2024, σύμφωνα με το οποίο προκηρύσσεται η δράση «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΠΙΧΕΙΡΩ».

Σύμφωνα με την ενότητα 1.2 της πρόσκλησης, οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από σήμερα Τρίτη 12/3/2024 έως και την Κυριακή 31/3/2024, περιλαμβάνοντας, προς έκπληξη όλων, μόλις δεκατρείς (13) εργάσιμες ημέρες.

Ως τεχνικός κόσμος, αντιλαμβανόμαστε την εξέλιξη αυτή ως εμπαιγμό. Ειδικά εάν ληφθεί υπόψη ο χρόνος εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων προκύπτει η απαίτηση Ενεργειακού Ελέγχου, εργασία που απαιτεί αρκετές εκατοντάδες εργατοώρες για τη διεκπεραίωσή της. Επίσης η εκπόνηση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης για μεγάλα κτίρια γραφείων και επαγγελματικών χώρων είναι εργασία για την οποία απαιτούνται δεκάδες εργατοώρες. Εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα πως όσοι αποφάσισαν να καθοριστεί ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είτε πάσχουν συγχρόνως από άγνοια τεχνικών θεμάτων και απουσία τεχνικών συμβούλων είτε εξυπηρετούν σκοπιμότητες.

Σε όλα τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω των οποίων δημόσιο χρήμα διοχετεύτηκε στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων που ανήκουν σε ιδιώτες προς όφελος του κοινωνικού συμφέροντος, στα οποία η υπαγωγή πραγματοποιήθηκε με χρονική προτεραιότητα και έως της εξάντλησης των κονδυλίων, και όχι με βαθμολογία, υπήρχε διάστημα προετοιμασίας από την έκδοση του οδηγού έως την έναρξη των αιτήσεων μεγαλύτερο ή ίσο των δεκαπέντε (15) ημερών. Ενδεικτικά αναφέρονται οι δύο (2) κύκλοι του προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ” και το πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”.

Απαιτούμε, λοιπόν, να δοθεί ικανός χρόνος προετοιμασίας στους/στις επαγγελματίες μηχανικούς, ενεργειακούς/κες επιθεωρητές/τριες ή/και ενεργειακούς ελεγκτές/ριες, να ενημερωθούν σχετικά με το πρόγραμμα χωρίς να “παγώσουν” τον επαγγελματικό τους προγραμματισμό και να προετοιμάσουν τους φακέλους των επιχειρήσεων – πελατών τους. Δηλαδή απαιτούμε, με δεδομένο ότι το κριτήριο υπαγωγής στο πρόγραμμα είναι η χρονική προτεραιότητα και ο οδηγός του προγράμματος δημοσιεύτηκε μόλις χθες, το σύστημα υποβολής αιτήσεων να ανοίξει το νωρίτερο στις 1/4/2024 και να μείνει ανοιχτό έως την εξάντληση του προϋπολογισμού έτσι ώστε να διαλυθούν και οι όποιες υπόνοιες ενδεχόμενου αθέμιτου ανταγωνισμού.

Τέλος, θεωρούμε προσβολή προς τους/τις επαγγελματίες μηχανικούς το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, σήμερα, 12 Μαρτίου 2024, ημέρα έναρξης υποβολής των αιτήσεων παρουσιάζει δημοσιευμένη την παρακάτω εικόνα. Δηλαδή όχι απλά δεν είναι έτοιμη προς υποβολή αλλά έχει δημοσιευμένα τα default κείμενα “Hello world” και “Lorem ipsum” που χρησιμοποιούν οι προγραμματιστές/ριες δοκιμαστικά.

– Σύλλογος Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών Έργων (Σ.Μ.Μ.ΙΔ.Ε) Ν. Ξάνθης

Ακολουθεί διαφήμιση

Αν είσαι Ξάνθη – Κομοτηνή ή Καβάλα επικοινώνησε σήμερα μαζί μας και μάθετε πως μπορείς να αξιοποιήσεις το επιδοτούμενο πρόγραμμα στον μέγιστο βαθμό και να αναβαθμίσεις τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης σου!

Ενεργομηχανική

Φωτοβολταϊκά Πάρκα

Net Metering

Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά

Μπαταρίες Φωτοβολταϊκών Συστημάτων

Εξοικονομώ – Ανακαινίζω

Εξοικονομώ Επιχειρώ

Μελέτη, Εγκατάσταση, Συντήρηση & Υποστήριξη 24/7 Σε Όλη την Βόρειο Ελλάδα

ZHTA ΠΡΟΣΦΟΡΑ σήμερα

Τηλ. 2541076950

Τηλ. 6947267737

Πληροφορίες Καρυπίδης Σταύρος – Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

Α.Μ./Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.: 26855. ΑΡ. ΑΔΕΙΑΣ: Ξ 23 / 24-06-1996 ΑΡ. ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ: Ξ-841 και Ξ-ΗΛ.-440

Δ/νση Ελπίδος 9 (στον πεζόδρομο έναντι Public) – 67133 Ξάνθη. Τηλ. 2541076950 Κιν. 6947267737.

Σχετικά Άρθρα