Κύριο ΘέμαΤελευταία Νέα

Παραδοσιακοί χοροί στην κεντρική πλατεία Ξάνθης στα πλαίσια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών 2024

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη εκδήλωση του Δήμου Ξάνθης για τις Θρακικές Λαογραφικές εορτές – Ξανθιώτικο καρναβάλι 2024 στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης σήμερα Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 με παρουσιάσεις λαογραφικών χορών από τους συλλόγους: Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης, «Αλησμόνητες Πατρίδες», Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης με το παιδικό χορευτικό, Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πηγαδίων, Πολιτιστικός σύλλογος Κιμμερίων Ξάνθης «Αμφέραος», Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης, «Τραντέλλενες», Π.Α.Σ. Αντίκας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ευμοίρου Ν. Ξάνθης, Η Θράκη. 

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ακολουθεί σήμερα το απόγευμα Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 :

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 19:00

Λαογραφικό γλέντι

Λαογραφικοί και καρναβαλικοί σύλλογοι οργανώνουν ένα ανοιχτό γλέντι για όλον τον κόσμο. Μία ημέρα παραδοσιακής μουσικής στην πλατεία, την πρώτη Κυριακή των εκδηλώσεων. Η εκδήλωση αυτή έχει ως στόχο πέρα από την συμβολή των συλλόγων στον θεσμό, να γίνει μια δράση από κοινού και να διασκεδάσουν παρέα με τον κόσμο. Συνυφασμένα με κάποια θρησκευτική γιορτή, τα πανηγύρια είναι τόποι συναθροίσεων όλων των χωριανών και φυσικά και επισκεπτών που μοιράζονται τη χαρά της ημέρας. Έτσι κι εδώ, οικοδεσπότες οι σύλλογοι κάνουν το «ορίστε» σε έναν χώρο συνάντησης όπως θα γινόταν στα παλιά χρόνια στην πλατεία. Σας προσκαλούν να συμμετέχετε σε ένα μοναδικό καλωσόρισμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, να χορέψετε μαζί τους.

Η εκδήλωση πλαισιώνεται από το παραδοσιακό σχήμα«BandaEntopica»

Η παραδοσιακή μπάντα δρόμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώνει κλαρίνο, τρομπέτα, ακορντεόν και νταούλι σε ένα σύμπλεγμα παραδοσιακής και μοντέρνας βαλκανικής μουσικής. Έχοντας ως βάση τους ήχους της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου, κινείται σε ρυθμούς χορευτικούς και πολλές φορές εκστατικούς με τραγούδια παραδοσιακά αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις. Η μπάντα ξεκίνησε την πορεία της από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενώ στην συνέχεια προστέθηκαν πληθώρα εμφανίσεων σε μουσικά στέκια της πόλης καθώς και σε μεγάλα φεστιβάλ. Σε ένα περιβάλλον με την παράδοση να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας – είτε ως τραγούδι, είτε ως χορός – κάθε ζωντανή εμφάνιση της μπάντας έχει δυναμική διάσταση με έντονη αλληλεπίδραση μουσικών και ακροατών, διατηρώντας ταυτόχρονα μια ξεχωριστή αισθητική πρόταση. Η παραδοσιακή μουσική λειτουργεί άκρως διονυσιακά και δίνει στον κόσμο την δυνατότητα να εξωτερικεύσει συναισθήματα που τόσο πολύ έχει ανάγκη. Το 2021 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους cd με τον ομώνυμο τίτλο «BandaEntopica» που περιλαμβάνει κατά βάση χορούς από την περιοχή της Μακεδονίας όπως και της Θράκης, καθώς και μια πρωτότυπη σύνθεση του Φίλιππου Φασούλα.

Οι BandaEntopica είναι: Φίλιππος Φασούλας – κλαρίνο. Πασχάλης Καρβουνάρης – τρομπέτα. Ηλίας Γυλός – ακορντεόν. ΜπίληςΜαλεγκάνος – κρουστά. Ειρήνη Γκουτζάκη – τραγούδι. Γιάννης Γκουντάνος – ηχοληψία

Σχετικά Άρθρα