ΕλλάδαΤελευταία Νέα

Η πρώτη ληξιαρχική εγγραφή παιδιού γκέι ζευγαριού στην Ελλάδα

Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή νέου άρθρου των διατάξεων της νομοθεσίας για την ισότητα στον γάμο

Γεγονός είναι η πρώτη ληξιαρχική εγγραφή παιδιού που αποκτήθηκε με παρένθετη κύηση στο εξωτερικό από ζευγάρι ανδρών στο Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών. Την είδηση έκανε γνωστή ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος μέσω ανάρτησής του στο Facebook. «Πρόκειται για υπόθεση που χειρίζομαι ως νομικός σύμβουλος πολύ καιρό πριν την κυοφορία του τέκνου, πολύ πριν από την ψήφιση του νόμου» έγραψε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος.

Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή του νέου άρθρου 11 του Ν.5089/2024, δηλαδή των διατάξεων της νομοθεσίας για την ισότητα στον γάμο με την οποία επιτρέπεται η νομική αναγνώριση γονεϊκή σχέσης τέκνου που αποκτήθηκε στο εξωτερικό με γονείς ανεξάρτητα από το φύλο τους. Το παιδί κυοφόρησε ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια, έγγαμη η ίδια με γυναίκα στο εξωτερικό, η οποία ήταν πριν την κυοφορία αυτή ήδη μητέρα ενός παιδιού και η οποία ενδιαφέρεται για την κυοφορία παιδιών ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια γυναίκα, με πλήρη, ελεύθερη βούληση και με πολύ καλή σχέση με το ζευγάρι των νέων γονέων, σύμφωνα με τον δικηγόρο. «Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, καθώς η εγγραφή παιδιών που έχουν αποκτηθεί από ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια αποτελεί έναν νομικό στόχο του γραφείου μας ήδη από το έτος 2016 που είχαμε προχωρήσει σε ορισμένες πρώτες ενέργειες. Σήμερα με αυτή την πρωτιά καταγράφεται ότι η δημόσια διοίκηση χρειαζόταν πράγματι την νομοθετική επισφράγιση για να προχωρήσει στην αναγνώριση των παιδιών με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς» σχολιάζει ο κ. Σωτηρόπουλος και καταλήγει:

«Είναι μια ημέρα που θα θυμόμαστε και για την οποία άξιζε κάθε προσπάθεια, από όλα τα άτομα που ασχολήθηκαν για να επέλθει αυτό το αποτέλεσμα. Είναι μια νέα ημέρα».

Δείτε την ανάρτηση:

Πηγή: in.gr

Σχετικά Άρθρα