Κύριο ΘέμαΠαραπολιτικάΤελευταία Νέα

Με «αυτούς» ο Μητσοτάκης θα είναι 20 χρόνια πρωθυπουργός!!! Πως το «βρείτε αντίπαλο και πάμε» έγινε «εκλογές τέλος»


Ένα γεμάτο τετραήμερο με υψηλούς τόνους, εντάσεις και πολύ γέλιο για τους «απέξω» πέρασαν οι εκατοντάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά τη διάρκεια του 4ου συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τη ματαίωση των προεδρικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε το συνέδριο καθώς πέρασε η πρόταση του Σ.  Φάμελλου, Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα για αναβολή τους.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ικανοποιήθηκε από την “απόφαση” του συνεδρίου την οποία ανέγνωσε ως “λευκή επιταγή” και ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του , δηλώνοντας εν κατακλείδι: Οι μάσκες έπεσαν δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά. 

Πόλεμος εντυπώσεων 

Πριν καν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, κασσελακικοί – αντικασσελακικοί άρχισαν να επιδίδονται σε “πόλεμο” εντυπώσεων .

Έκανε πίσω η Γεροβασίλη για αυτό και δέχθηκε ο Κασσελάκης να μην τεθεί η πρότασή του για κάλπες σε ψηφοφορία ( διαρρέει- υπονοείται από Κασσελακικά στελέχη) επομένως “φοβήθηκαν” οι διαφωνούντες ( “υπονομευτές” κατά το κασσελακικό αφήγημα) 

Ο Κασσελάκης υπέστη ήττα αφού το συνέδριο δεν ενέκρινε τη δική του πρόταση και επικράτησαν οι … ενδιάμεσοι ( Ν. Παππάς, Σ. Φάμελλος, Γ. Τσίπρας) που εξαρχής δεν ήθελαν νέα εσωκομματική αναμέτρηση, διαμηνύει, όχι αδίκως , η άλλη πλευρά, ανανεώνοντας το ραντεβού της με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ,. για μετά τις ευρωεκλογές. 

Είναι τέτοιο το χάος εν τω μεταξύ, που άκρη δεν βγαίνει με το τι ακριβώς διαμείφθηκε και πώς κατέληξε το συνέδριο να αποφασίζει ματαίωση των προεδρικών εκλογών. 

Συνεργάτες του Στ. Κασσελάκη δηλώνουν ότι αφού η Γεροβασίλη απέσυρε την υποψηφιότητα της, δεν υπήρχε θέμα αναμέτρησης γιατί έτσι εξέλαβαν την ειρωνεία Γεροβασίλη: Αν θες εκλογές στις 10 Μαρτίου να τις κάνεις μόνος σου. 

Η πλευρά Γεροβασίλη , δηλώνει ότι δεν απέσυρε την υποψηφιότητά της και δεν σήμαινε αυτο η δήλωση “κάνε τις εκλογές μόνος σου” για τις 10 Μαρτίου. 

Συνεργάτες της άλλωστε, μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι ” Ο Στέφανος Κασσελάκης στη πραγματικότητα ποτέ δεν ήθελε εκλογές. 

Το μόνο βέβαιο: Συνέδριο “μεγάλου” κόμματος σε τέτοιο κλίμα εκφυλισμού, δεν έχει ξαναγίνει.

Το χρονικό

Σήμερα, τελευταία μέρα των εργασιών του συνεδρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε «εκλογή προέδρου στις 10 Μαρτίου και άμεσες καταστατικές αλλαγές. Τις έχει ανάγκη το κόμμα. Πρόεδρος που θα πάει κατευθείαν στις ευρωεκλογές, δεν μπορεί να γίνει. Πρόεδρος υπό προθεσμία που θα του βάλουν την κλεψύδρα δεν μπορεί να γίνει. Πρόεδρος που δεν θα περάσει από νέα κάλπη ενώ το ζήτησε ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση, δεν μπορώ να γίνω. Πρόεδρος όμως στις 10 Μαρτίου με ανοιχτό ορίζοντα τις εθνικές εκλογές, μπορώ να γίνω».

Ανταπαντώντας η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε: «Στέφανε στην πρώτη σου ομιλία είπες βρείτε μου αντίπαλο και πάμε, εάν το ανακαλέσεις, σταματάμε εδώ», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη. Πρόσθεσε δε ότι «αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος. Περιμένω. Στην Αριστερά λευκές επιταγές δεν υπάρχουν. Όποιος νόμισε ότι μπορεί να το έχει αυτό, κάτι δεν καταλαβαίνει».

Ακόμη, συνέχισε λέγοντας πως «αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες. Εσύ το πέταξες. Αν θες εκλογές σε 10 μέρες, αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει. Κάντε μας μόνος σου να δούμε τι θα πάρεις».

Κατόπιν τούτου, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα και απάντησε ότι «Όλγα αν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου δεν έχω ανάγκη να πάω σε εκλογές», με την Γεροβασίλη να απαντά «το Συνέδριο είναι κυρίαρχο όργανο, δεν έβαλα εγώ την πρόταση για εκλογές». Η κ. Γεροβασίλη συμπλήρωσε «σε δέκα μέρες, χωρίς διασφαλίσεις και εγγυήσεις, είναι αστείο να ζητάς εκλογές. Γι’ αυτό είπα, αν θες κάνε μόνος σου εκλογές».

«Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά»

Εντέλλει κατατέθηκε πρόταση από τους Σωκράτη Φάμελλο, Νίκο Παππά και Γιώργο Τσίπρα που προέβλεπε μη εκλογή νέου προέδρου και επιβεβαίωση από το συνέδριο της εμπιστοσύνης του στον πρόεδρο κόμματος, ώστε «να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών».

Εν συνεχεία ξεκίνησε η ψηφοφορία επί της πρότασης Σ. Φάμελλου- Ν. Παππά – Γ.Τσίπρα, δια ανάτασης των καρτών των συνέδρων. Όταν φάνηκε ότι η πρόταση περνάει ο Στέφανος Κασσελάκης σηκώθηκε και τόνισε: «Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά», διαλύοντας τη διαδικασία.

Το συνέδριο τινάχτηκε στον αέρα, ωστόσο οι εργασίες συνεχίστηκαν αν και τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στο παρασκήνιο και στις δηλώσεις στελεχών, κύκλων, προεδρείου πρωτίστως για να καταλάβουν τι έγινε, αλλά και το γιατί.

Από την πλευρά του Στεφάνου Κασσελάκη το πρώτο σχόλιο ήταν ότι είναι ξεκάθαρο ότι η Όλγα Γεροβασίλη δεν ήθελε εκλογές, από τη στιγμή που είπε πως δεν θα κατέβαινε στις εκλογές της 10ης Μαρτίου.

Επισήμως η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη τόνισε πως το συνέδριο ομόφωνα-ομόθυμα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο, λέγοντας πρόεδρο έχουμε επομένως δεν χρειάζονται εκλογές πάμε με εδραιωμένη την εμπιστοσύνη στις επόμενες εκλογικές μάχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με εντολή να τα αλλάξουμε όλα, ξεκάθαρα.

«Η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν ενιαία, πάμε σε εκλογές -αφού ανέγνωσε το κείμενο του Τσίπρα, της Γεροβασίλη- θα πάμε σε εκλογές για τους λόγους που εξήγησε. Αυτή ήταν η ενιαία πρόταση. Βγαίνει η συντρόφισσα Όλγα και λέει «αν θέλεις να πας σε εκλογές στις 10 του μηνός πήγαινε μόνος σου». Άρα δεν αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου, είναι ξεκάθαρη και επομένως παρέλκει το αίτημά της για εκλογές. Μάλλον παρέλκει η δήλωση παρουσίας της από την πλευρά της για εκλογές» είπε χαρακτηριστικά.

Με ανάρτησή της στα social media η Ολγα Γεροβασίλη αναφέρει πώς «το συνέδριο αποφάσισε να συνεχίσουμε ως έχουμε, να μην απευθυνθούμε στη βάση και στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ.

Παρότι το πρότεινε ο Πρόεδρος του Κόμματος. Η απόφαση του συνεδρίου ως κυρίαρχου σώματος είναι απολύτως σεβαστή. Τώρα θα συμβάλω και θα συμβάλουνε όλοι, με όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό μπροστά στην επερχόμενη εκλογική μάχη. Δε θα σταματήσω να επιμένω όμως στην άποψη ότι η κρίσιμη πολιτική προϋπόθεση για επιτυχημένη πορεία είναι ο Πρόεδρος να σταματήσει να λειτουργεί διχαστικά και πολωτικά. Άλλωστε αυτό του είπε και το συνέδριο στην πρόκληση του «βρείτε μου αντίπαλο».

Σπίρτζης: «Δεν ήθελε να δοκιμαστεί να περάσει η πρόταση των εκλογών»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος, αναφερόμενος στον Στ. Κασσελάκη, είπε ότι «Δεν ήθελε να δοκιμαστεί να περάσει η πρόταση των εκλογών». «Τέτοιου είδους συνδικαλιστικές τακτικές στο συνέδριο ενός κόμματος μάλλον τον προβάλλουν», κατέληξε ο κ. Σπίρτζης, υπονοώντας ότι ο κ. Κασσελάκης προτίμησε να τερματίσει τη συζήτηση στην πρόταση του κ. Φάμελλου και όχι στη δική του.

Οι εξηγήσεις του Πάνου Ρήγα

Σε διευκρινίσεις επί της τελικής διαδικασίας και για το καταστατικό προέβη ο πρόεδρος του Συνεδρίου Πάνος Ρήγας συνομιλώντας με δημοσιογράφους.

Ο κ. Ρήγας τόνισε ότι για να υπάρχει έναρξη εκλογικής διαδικασίας πρέπει να αποφανθεί το συνέδριο ότι αποδέχεται. «Αυτή την ερώτηση θα την έθετα ώστε να μπούμε σε οτιδήποτε άλλο».

Είπε ότι η πρόταση των τριών (Σ.Φάμελλου-Παππά- Γ.Τσίπρα) ήταν σαφής: όχι εκλογές. Πρόσθεσε ότι η πρόταση Κασσελάκη επίσης ήταν σαφής για εκλογές στις 10 Μαρτίου πακέτο.

Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι ζήτησε από την Όλγα Γεροβασίλη να εξηγήσει την πρότασή της και την ημερομηνία. Πρόσθεσε ότι είπε απευθυνόμενη στον κ. Κασσελάκη: «αν είναι 10 Μαρτίου να τις κάνεις μόνος σου».

Επιπλέον, ότι ο κ. Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα και είπε: «αρκετά, οι μάσκες έπεσαν, δεν πάμε σε εκλογές, προχωράμε μπροστά», ταυτόχρονα όμως οι σύνεδροι ψήφιζαν την πρόταση των τριών για ακύρωση των εκλογών, η οποία δεν ολοκληρώθηκε διότι δεν έγινε καταμέτρηση (υπέρ-κατά).

(Με αυτά και με αυτά τα συντροφικά μαχαιρώματα στην αριστερά… βλέπω τον Μητσοτάκη να συνεχίζει μόνος του για τα επόμενα 20 χρόνια!!!)

Σχετικά Άρθρα