Κύριο ΘέμαΤελευταία ΝέαΤεχνολογία

Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις: Ενεργοποιείται έως τον Φεβρουάριο – Ποιες θα είναι οι επιλέξιμες παρεμβάσεις

Τα προγράμματα επιδότησης ενεργειακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων βρίσκονται προ των πυλών και αναμένεται να αρχίσουν να ενεργοποιούνται μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Πρόκειται για την τριπλή δράση «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις», «Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις» και «Φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης για επιχειρήσεις» τα οποία θα αρχίσουν να τρέχουν σταδιακά με τα δύο πρώτα να κάνουν την αρχή και το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά να ακολουθεί.

Και τα τρία προγράμματα περιλαμβάνουν επιδοτήσεις συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και αποτελούν το επόμενο βήμα της κυβέρνησης για την υλοποίηση ενός πολυεπίπεδου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης το οποίο ξεκίνησε με τα «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά, συνεχίστηκε με το αντίστοιχο πρόγραμμα για τα δημόσια κτίρια («ΗΛΕΚΤΡΑ») και πλέον εστιάζει στις επιχειρήσεις, μια πρωτοβουλία η οποία είχε προαναγγελθεί εδώ και ενάμιση χρόνο χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη ανοίξει η σχετική πλατφόρμα.

Ο οδηγός και η ΚΥΑ του προγράμματος έχουν δημοσιευθεί εδώ και καιρό και τώρα «κουμπώνουν» οι λειτουργίες του συστήματος προκειμένου να είναι έτοιμο να υποδεχθεί αιτήσεις. Όπως προβλέπεται, από τα 450 συνολικά εκατ. ευρώ, τα 200 θα διατεθούν σε πρώτη φάση στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» και συγκεκριμένα τα 100 εκατ. θα κατευθυνθούν προς τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και τα 100 εκατ. προς τον κλάδο του Τουρισμού.

Σε ποιες επιχειρήσεις απευθύνεται το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ»

Το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» απευθύνεται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ), σε μικρές επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ) και σε μεσαίες επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και των οποίων ο κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ).

Συγκεκριμένα, το ύψος της ενίσχυσης διαφοροποιείται ανάλογα με τον κλάδο με τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών να μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για ενίσχυση έργων συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 ευρώ, ενώ για τον κλάδο του Τουρισμού ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ (η δυναμικότητα της μονάδας θα πρέπει να είναι έως 100 κλίνες).

Το πρόγραμμα θα καλύπτει ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κλπ. Δικαίωμα για επιδότηση θα έχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, μικροβιοτέχνες αλλά και μεγαλύτεροι καταναλωτές ενώ στόχος είναι η υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδύσεων να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 (με δυνατότητα παράτασης).

Για κάθε έργο που θα λάβει επιδότηση θα πρέπει να επιτυγχάνεται μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%, εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35% και αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρεις ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση).

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» για επιχειρήσεις

Το δεύτερο πρόγραμμα που αναμένεται να προκηρυχθεί είναι το «Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή» για επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 190.000.000 ευρώ (90.000.000 ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και 100.000.000 ευρώ από ιδιωτική συμμετοχή). Θα λειτουργήσει κατά το πρότυπο του αντίστοιχου προγράμματος που έτρεξε για τους ιδιώτες και η επιδότηση των επιχειρήσεων για την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού (θέρμανσης, ψύξης κλπ) θα κυμαίνεται από 30% έως 50%.

«Φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης για επιχειρήσεις»

Τέλος, το τρίτο σκέλος της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση αφορά στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης για επιχειρήσεις» με προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ. Η δράση θα δώσει τη δυνατότητα σε εταιρείες και βιομηχανίες να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και να μειώσουν ορατά το ενεργειακό κόστος. Στόχος είναι οι επιχειρήσεις που θα λάβουν την επιδότηση να μειώσουν τουλάχιστον κατά 35% την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει από το δίκτυο και τουλάχιστον κατά 30% τις εκπομπές τους.

Αν είσαι Ξάνθη – Κομοτηνή ή Καβάλα επικοινώνησε σήμερα μαζί μας και μάθετε πως μπορείς να αξιοποιήσεις το επιδοτούμενο πρόγραμμα στον μέγιστο βαθμό και να αναβαθμίσεις τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης σου!

Με κάθε νέο έργο που θα ολοκληρώνεται και θα περιλαμβάνει Φωτοβολταϊκά συστήματα, από την εταιρία μας παρέχεται Δωρεάν η Αυτοψία, η Μελέτη και η Κατάθεση Φακέλου ετοιμότητας στον ΔΕΔΔΗΕ, Συνολικού Ύψους 7𝟎𝟎€ !!!

Φωτοβολταϊκά Πάρκα

Net Metering

Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά

Μπαταρίες Φωτοβολταϊκών Συστημάτων

Εξοικονομώ – Ανακαινίζω

Εξοικονομώ Επιχειρώ

Μελέτη, Εγκατάσταση, Συντήρηση & Υποστήριξη 24/7 Σε Όλη την Βόρειο Ελλάδα

ZHTA ΠΡΟΣΦΟΡΑ σήμερα

Τηλ. 2541076950

Τηλ. 6947267737

Πληροφορίες Καρυπίδης Σταύρος – Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

Α.Μ./Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.: 26855. ΑΡ. ΑΔΕΙΑΣ: Ξ 23 / 24-06-1996 ΑΡ. ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ: Ξ-841 και Ξ-ΗΛ.-440

Δ/νση Ελπίδος 9 (στον πεζόδρομο έναντι Public) – 67133 Ξάνθη. Τηλ. 2541076950 Κιν. 6947267737.

Σχετικά Άρθρα