ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης σε χειροτονία Αρχιμανδρίτη με καταγωγή από τα Πετροκέρασα Θεσσαλονίκης

Μέσα σε κλίμα έκδηλης κατάνυξης και πλεονάζουσας συγκίνησης την Κυριακή 26η Νοεμβρίου 2023, ΙΓ’ Λουκά (Λουκ. ιη’ 18-27), στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίου Προδρόμου Χαλκιδικής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος εχειροτόνησε Πρεσβύτερο και προεχείρισε σε Αρχιμανδρίτη τον εκλεκτό πνευματικό του παιδί και Πρωτοδιάκονό του π. Νικόδημο Κωτινούδη.

Της όλης Ακολουθίας του Όρθρου και της επακολουθησάσης πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο εκ Πετροκεράσων Θεσσαλονίκης έλκων την καταγωγή Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, καθότι ο χειροτονούμενος έχει την ίδια γενέτειρα, τα Πετροκέρασα, με τον πολιό και τετιμημένο Ιεράρχη!

Παρ’ όλη την κακοκαιρία, ο ευλογημένος Λαός του Θεού κατέκλυσε τον Ιερό Ναό που τόσο έχει φροντίσει και αναδείξει με μεράκι ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Ιερισσού Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεος Ζέρβας, ο και πολυφίλητος Εφημέριος του Αγίου Προδρόμου, στενός συνεργάτης του Γέροντος Μητροπολίτου του και Πνευματικός Πατήρ του π. Νικοδήμου.

Στην όλη λαμπρή Ευχαριστιακή Σύναξη μετείχαν προσευχητικώς οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Αγίου Προδρόμου κ. Στυλιανός Γεωργακούδης, Πετροκεράσων κ. Αθανάσιος Καλαφάτης, η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος Αγίου Προδρόμου κα Φανή Αναγνώστου, ο επίτιμος Πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Καρτσιώτης, ο Αντιπρόεδρος του ιδίου Συλλόγου κ. Τριαντάφυλλος Οικονόμου, κ.α.

Προ της χειροτονίας του ο π. Νικόδημος προσεφώνησε καταλλήλως τους αγίους Αρχιερείς, εκτυλίσσοντας τα εσώψυχά του, την εξ απαλών ονύχων σφοδρή επιθυμία του να καταστεί Διάκονος των Μυστηρίων του Κυρίου και παραλλήλως την αγάπη του για το χριστώνυμο Πλήρωμα της Εκκλησίας που στο πρόσωπο του νέου Πρεσβυτέρου όντως αναγνωρίζει το δικό του παιδί.

Στην προσλαλιά του προς τον νεοχειροτονηθέντα ο Σεβασμιώτατος Ιερισσού, απευθυνόμενος στο δικό του ανάστημα, στον συνεργάτη του, στον Διάκονό του, απήντησε ουσιαστικά στο ερώτημα που από τον κόσμο τον πολύ τίθεται σήμερα ζητώντας απάντηση: “Τι έχει να πει και τι μπορεί να πει ο Επίσκοπος, ο Πρεσβύτερος και ο Διάκονος, η Εκκλησία με τον Ιερό Κλήρο δηλαδή, σήμερα στον κόσμο; Τι να του διαμηνύσει;”.

Και ο Ιεράρχης απάντησε με το γνωστό φοβερό λόγιο του Αποστόλου των Εθνών Παύλου προς το πνευματικό του παιδί τον Τιμόθεο: “…μέγα ἐστὶ τὸ τῆς εὐσεβείας μυστήριον· Θεὸς ἐφανερώθη ἐν σαρκί, ἐδικαιώθη ἐν Πνεύματι, ὤφθη ἀγγέλοις, ἐκηρύχθη ἐν ἔθνεσιν, ἐπιστεύθη ἐν κόσμῳ, ἀνελήφθη ἐν δόξῃ”, δηλαδή, “μέγα είναι το μυστήριο της αληθινής μας πίστεως, που αποκαλύφθηκε και σαν θησαυρός αιώνιος παραδόθηκε από τον Θεό στην Εκκλησία Του.

Δηλαδή, Θεός εφανερώθηκε σαρκωμένος, αποδείχθηκε αληθινός Σωτήρας ανθρώπου και κόσμου διά του Αγίου Πνεύματος, έγινε ορατός στους Αγγέλους, εκηρύχθηκε μεταξύ των Εθνικών, πιστοποιήθηκε και πιστεύθηκε στον κόσμο ως Θεάνθρωπος και ανελήφθηκε με δόξα,” (Α’ Τιμ. γ’ 16)!

Του ζήτησε, δηλαδή, να γίνει διαπρύσιος κήρυκας του Χριστού, Τον οποίο οφείλει να κηρύξει χωρίς δισταγμούς και αμφιταλαντεύσεις, τέλειο Θεό και τέλειο άνθρωπο, Σωτήρα του κόσμου. Να φανερώσει τον Ενανθρωπήσαντα, Μεταμορφώθεντα, Θαυματουργήσαντα, Εσταυρωμένο και Αναστάντα Κύριο μας στον κόσμο όπως είναι, “εν χώρω και χρόνω”!

Να κηρύξει όμως αυτή την αλήθεια όχι όπως ο λογισμός του, ή η ευφυΐα του, ή οποιαδήποτε άλλη ηθικοδιδακτική καταβολή του και πρόθεση ορίζει, αλλά όπως αυτή η αλήθεια έφθασε σε εμάς μέσα από την αδιάκοπη αγία Παράδοση της Μιάς Καθολικής Εκκλησίας.

Μ’ άλλα λόγια, να κηρύξει ακέραιη την πίστη και τον “κοινό νου” της Εκκλησίας, όπως παραδόθηκε στους Αποστόλους, στους Αποστολικούς Πατέρες, όπως κατοχυρώθηκε στις Οικουμενικές Συνόδους, όπως διατυπώθηκε από τους Αγίους Πατέρες, τους αληθινούς Φορείς και Μάρτυρες της Εκκλησιαστικής μας Παρακαταθήκης, ακολουθώντας των Αγίων Πατέρων την προτροπή: “Κηρύσσετε τα δόγματα”!

Πέραν του Σεβασμιωτάτου, τον νεοχειροτονηθέντα προσεφώνησε ο άγιος Ξάνθης, ως Πατέρας, ως συντοπίτης, ως σκέπη και “οικογένειά” του!

Του ζήτησε να γίνει Ποιμένας λογικών προβάτων, χάριν των οποίων ο Χριστός απέθανε και ανέστη, του ζήτησε η αγάπη του για τον Λαό να μεταφράζεται σε θυσία, όπως και στο κάτω μέρος του επιτραχηλίου του η Εκκλησία έβαλε τα κρόσια, για να θυμίζει στον Ιερό Κλήρο ότι από τον τράχηλό του κρεμιέται το αδαμιαίο γένος και με αυτό το επιτραχήλιο συνδέεται γη και ουρανός!

Προ της Απολύσεως ο σεπτός της Ξάνθης Ποιμενάρχης χειροθέτησε, με παράκληση του κυριάρχη Επισκόπου, τον νέο Πρεσβύτερο εις Αρχιμανδρίτη.

Και οι δύο Ιεράρχες, αφαιρώντας από το ωμόφορό τους τους επιστήθιους σταυρούς τους, τους προσέφεραν στον νέο Αρχιμανδρίτη, για να του θυμίζουν ότι στην Εκκλησία τα πάντα είναι μία πνευματική Ακολουθία, μια αλυσίδα πνευματική από τον Πρωτομάρτυρα Χριστό μέχρι και τον εκάστοτε χειροτονούμενο, με την αγιοπνευματική χάρη!

Επίσης επιστήθιο σταυρό του προσέφερε και ο Πανχαλκιδικός Σύλλογος διά του Αντιπροέδρου του, καθ’ ότι ο π. Νικόδημος ήταν και θα συνεχίσει να είναι ο φροντίζων την έκδοση του εγκρίτου ομωνύμου περιοδικού του Συλλόγου. Άξιος!

πηγή:romfea.gr

Σχετικά Άρθρα