ΚοινωνίαΤελευταία ΝέαΤοπικά νέα

Εορτή της Παναγίας Παντάνασσας στο Μετόχι της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου -Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Προύσσης Ιωακείμ

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 παραμονή της εορτής της Παναγίας Παντάνασσας τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στο μετόχι του Αγ. Νικολάου στο Πόρτο Λάγος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Προύσσης κ. Ιωακείμ πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, Βατοπαιδινούς πατέρες και ιερείς της Μητρόπολης Ξάνθης. Πιστοί από την περιοχή και από άλλα μέρη της Ελλάδας προσήλθαν στο Μετόχι του Αγίου Νικολάου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, για να τιμήσουν την Παναγία την Παντάνασσα και να λάβουν τη Χάρη της που εορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσσης μετέφερε τις πατριαρχικές ευχές του Πατριάρχη Κωσταντινουπόλεως ο όποιος αυτές τις μέρες απουσιάζει στο εξωτερικό. Μίλησε για την χάρη της Παναγίας και την δύναμη που έχει δώσει σε πολλές περιπτώσεις όπως και στην Ελλάδα με όλες αυτές τις καταστροφές που έχουνε συμβεί αυτό το διάστημα.

Ο Γέροντας Εφραίμ πριν δώσει τον λόγο στον Σεβασμιώτατο, τον καλώς όρισε στο Βατοπαιδινό Μετόχι και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ιστορικά στοιχεία της εικόνας της Παναγίας της Παντανάσσης, η οποία φυλάσσεται στο Καθολικό της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Ο Γέροντας τόνισε την ευλάβεια και την αγάπη που είχε ο Μακαριστός Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός στο πρόσωπο της Παναγίας ο οποίος μερίμνησε και για την μεταφορά του αντιγράφου της εικόνας στο Πόρτο Λάγος προς αγιασμό και ενίσχυση των πιστών. Κλείνοντας επεσήμανε ότι είναι προστάτης των καρκινοπαθών και ανέφερε βιωματικά θαύματα της Παναγίας της Παντανάσσης.

Φωτογραφίες Ραφαήλ Γεωργιάδης

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς Παντάνασσας

Η εικόνα χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.  Βρίσκεται στο αριστερό προσκυνητάρι του βορειανατολικού κίονα του Καθολικού της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Η εικόνα αυτή έχει επίσης την ιδιότητα και την ειδική χάρη από τον Θεό να θεραπεύει τον καρκίνο. Είναι γνωστές αναρίθμητες περιπτώσεις καρκινοπαθών που έχουν θεραπευθεί μετά από παράκληση μπροστά στην Παναγία την Παντανάσσα.

Σύμφωνα με τον Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό, μια ημέρα ένας νέος, που ήταν από την Κύπρο, μπήκε στο ναό για να προσκυνήσει την εικόνα. Ο Γέροντας είδε να αστράφτει ξαφνικά το πρό­σωπο της Θεοτόκου και μια αόρατη δύναμη έριξε τον νεαρό κάτω. Μόλις συνήλθε εξομολογήθηκε με δάκρυα στους μοναχούς ότι επιδιδόταν στην μαγεία. Με την θαυματουργική επέμβαση της Παναγίας της Παντάνασσας ο νέος έγινε πιστός και μετανόησε.

Σχετικά Άρθρα