ΕπιστολέςΤελευταία Νέα

Απόφαση του  Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης για το Νοσοκομείο μας

 

 

Ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης στηρίζει την πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, για νέα κινητοποίηση για το νοσοκομείο την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στις 5μμ, στην Κεντρική Πλατεία.

 

Η υποστελέχωση των δομών Υγείας, η εξουθένωση των γιατρών και των νοσηλευτών από τις συνεχόμενες εφημερίες που εξωθούν σε παραίτηση σε κάποιες περιπτώσεις, μόνο αθώα δεν είναι! Οδηγούν στην πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας, για να βγάζουν οι επιχειρηματίες της Υγείας κέρδη από τις ζωές μας.

 

Μια δεκαετία και πλέον, οι πολιτικές οδήγησαν στην σταδιακή υποστελέχωση των νοσοκομείων, κάτι το οποίο βιώνουμε με το κλείσιμο των ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, με την υποστελέχωση των κλινικών, με τις άθλιες εργασιακές συνθήκες του νοσηλευτικού και του ιατρικού προσωπικού, με τις ατελείωτες εφημερίες τα τελευταία 2 χρόνια.

 

Οι πανηγυρισμοί για τις θέσεις που προκηρύσσονται είναι κούφια λόγια, όταν ο εκάστοτε εργαζόμενος θα καλεστεί να δουλέψει κάτω από τις παραπάνω συνθήκες. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών και των νοσηλευτών για:

 

  • Άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις περικοπές! Ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ)!

 

  • Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειτουργικής κατάρρευσης τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Προκήρυξη με ταχείες διαδικασίες όλων των θέσεων που χρειάζονται.

 

  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις! Να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία!

 

  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας με σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας για όλο τον λαό, με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό!

 

Η κατάσταση για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες χειροτερεύει μέρα με την μέρα. Ανάμεσα στα κέρδη των λίγων και τις ζωές μας, όλες οι κυβερνήσεις επέλεξαν το κέρδος. Οι τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες, η απώλεια ζωών με τις πρόσφατες πυρκαγιές και τις πλημμύρες είναι επιλογή των πολιτικών αυτών που δε διστάζουν να υπολογίζουν ως περιττό κόστος τα αντιπλημμυρικά και τα αντιπυρικά έργα, την στελέχωση της πυροσβεστικής και της Υγείας.

 

Είναι οι ίδιες πολιτικές των κυβερνήσεων που επέλεξαν όλα αυτά τα χρόνια να αφαιμάξουν τη λαϊκή περιουσία, με τις τεράστιες φορολογίες, την ίδια ώρα που τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις λαμβάνουν τεράστια κεφάλαια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με τις ίδιες πολιτικές σήμερα, ο λαός χάνει τα σπίτια του με τους πλειστηριασμούς, στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, αγωνιά για να βγάλει τον μήνα απέναντι στην ακρίβεια και αντίστοιχα χάνει το δικαίωμα στην Υγεία.

 

Είναι οι ίδιες πολιτικές που σήμερα καταθέτουν το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά, που προβλέπει δουλειά σε δύο εργοδότες-ήδη μας δόθηκε το «δικαίωμα» για δουλειά ως τα 74 έτη- με συμβάσεις μηδενικών ωρών και δοκιμαστικές συμβάσεις των 6 μηνών με απόλυση χωρίς αποζημίωση.

 

Γιατί για την κυβέρνηση και την ΕΕ, σκοπός είναι να αυγατίσουν τα κέρδη τους οι λίγοι, αυτοί που θέλουν την Υγεία-εμπόρευμα, όπου οι λίγοι ιδιώτες θα απομυζούν από τα αποκαΐδια της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας. Για αυτούς που θα απομυζούν από τις ζωές μας που οι ίδιοι θεωρούν κόστος.

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο είναι ακόμη ένα λιθαράκι για να πούμε ως εδώ! Το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, τα σωματεία πρέπει να εντείνουμε την αντεπίθεση απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε.

 

Η λύση θα βρεθεί μόνο από τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα των εργαζόμενων, μακριά από τα παιχνίδια που «κοστολογούν» τις ζωές μας για να αφήνουν παραθυράκια στους καρχαρίες της Υγείας κάνοντας «μπίζνες» και πανηγυρίζοντας για αυτές στα τοπικά Μέσα. Είναι ανάγκη σήμερα τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς μέσα από τους αγώνες μας, την κοινή μας δράση, να διεκδικήσουμε δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, στελεχωμένο Νοσοκομείο με πλήρη εργασιακά δικαιώματα με βάση τις ανάγκες μας.

 

Ή τα κέρδη σας, ή οι ζωές μας

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στις 5μμ στην Κεντρική Πλατεία, όλοι/ες στο συλλαλητήριο για την Υγεία!

Σχετικά Άρθρα