ΟικολογίαΤελευταία Νέα

Ο Δήμος Ξάνθης ένα βήμα μπροστά στην ενεργειακή αναβάθμιση – Εκπονήθηκε ενεργειακό  master plan (Συνέντευξη τύπου Τσέπελη)

Συνέντευξη τύπου σχετικά με τις μελέτες και τα έργα που αφορούν τον ενεργειακό τομέα πρόκειται να δώσει  ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, με τη συμμετοχή των μελετητών και ειδικών επιστημόνων – Θα αναφερθούν στο εκπονηθέν ενεργειακό  master plan του Δήμου Ξάνθης και στις τρέχουσες μελέτες ωρίμανσης των έργων που ακολουθούν

Χαράλαμπος Κουκλίδης,  Mηχανολόγος Mηχανικός : Βελτίωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Δήμου και σχεδιασμός φωτοβολταϊκων εγκαταστάσεων με τη  μεθοδολογία του ενεργειακού συμψηφισμού – Αξιοποίηση βιομάζας και προστασία δασών. 

 

Όπως εξηγεί ο κ. Χαράλαμπος Κουκλίδης,  Mηχανολόγος Mηχανικός  και νόμιμος εκπρόσωπος της  εταιρίας που εκπόνησε το ενεργειακό  master plan  : “…μας δόθηκε η εντολή από τον Δήμο Ξάνθης να εκπονήσουμε ένα ενεργειακό master plan το οποίο δεν θα μπορούσε να είναι αποκομμένο από τα χαρακτηριστικά που έχει ο Δήμος. Είδαμε λοιπόν  τις βασικές ενεργειακές παρεμβάσεις που θα μπορούσαμε να κάνουμε και αποτυπώσαμε την ενεργειακή κατάσταση των υφιστάμενων κτιρίων και κυρίως των ενεργοβόρων όπως είναι το κολυμβητήριο . Έπρεπε να δούμε και τι έχει αυτός ο δήμος που τον κάνει διαφορετικό και εντοπίσαμε τη μεγάλη δασική έκταση την οποία θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε τη δασική βιομάζα παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια, παρεμβάσεις που στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένες..”

Με την παράδοση του master plan, ο Δήμος Ξάνθης  ιεράρχησε το κομμάτι της βιομάζας και των  φωτοβολταϊκων εγκαταστάσεων και ακολούθησε η μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας του όλου πλάνου με προϋπολογισμούς, έξοδα λειτουργίας και οφέλη.

 

Ο κ.Χαράλαμπος Κουκλίδης, πρόσθεσε μάλιστα πως προτάθηκε η εγκαταλελειμμένη μονάδα ξυλοκάρβουνου στο Τοπικό Διαμέρισμα Δαφνώνος (Καρυόφυτο) ως ο κατάλληλος χώρος για τη δημιουργία ενός «ενεργειακού πάρκου» στο γήπεδο των παλιών εγκαταστάσεων παραγωγής ξυλοκάρβουνου.  Έγιναν παράλληλα επαφές και διερεύνηση δυνατοτήτων  για  διαθέσιμο χρηματοδοτικά εργαλείο για να περάσουμε από τη φάση του σχεδιασμού στη φάση της διασφάλισης της χρηματοδότησης που θα ανοίξει και την πόρτα της υλοποίησης.

Η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση πρακτικά θα δημιουργηθεί στον ίδιο χώρο και ο Δήμος Ξάνθης  θα έχει δημιουργήσει ένα θεματικό πάρκο που θα συνδυάζει τόσο την ηλεκτροπαραγωγή με καύση βιομάζας όσο και  την φωτοβολταϊκή εγκατάσταση που θα λειτουργούν υπό το καθεστώς του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. 

 

Θα υλοποιηθεί στη συνέχεια  το δεύτερο κομμάτι του ενεργειακού πλάνου με τις μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης των  ενεργοβόρων κτιρίων του Δήμου όπως είναι το κολυμβητήριο της Ξάνθης.

 

Συγκεκριμένα και ως απόρροια του εκπονηθέντος ενεργειακού  master plan του Δήμου Ξάνθης προβλέπονται δύο άξονες που ο Δήμος θα ενεργοποιηθεί

Ο πρώτος είναι η παραγωγή και πώληση ή ο ενεργειακός συμψηφισμός ηλεκτρικής ενέργειας.

Τούτο θα επιτευχθεί μέσω

  • της εκμετάλλευσης της δασικής και δημοτικής βιομάζας
  • του ανάπτυξης φωτοβολταϊκής εγκατάστασης
  • της εγκατάστασης συστήματος συμπαραγωγής

Ο δεύτερος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση μεγάλων και ενεργοβόρων δημοτικών κτιρίων.

Στη μελέτη που βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και που αφορά τη δημιουργία ενός «ενεργειακού πάρκου» στο γήπεδο των παλιών εγκαταστάσεων παραγωγής ξυλοκάρβουνου, οι οποίες βρίσκονται στο Τοπικό Διαμέρισμα Δαφνώνος του Δήμου Ξάνθης και περιλαμβάνει:

  • την εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από δασική και δημοτική βιομάζα και
  • την εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκό σύστημα.

Οι εγκαταστάσεις θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα και θα εφαρμόσουν το καθεστώς του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Η μελέτη αφορά τα εξής στάδια: 

  1. Σύσταση Κοινότητας Ανανεώσιμης Ενέργειας με τους όμορους Δήμους.
  2. Εξασφάλιση της πρώτης ύλης, ξυλεία από την εκμετάλλευση της δασικής γης και κλαδεμάτων των Δήμων της Περιφέρειας.
  3. Σχέδια χωροθέτησης και οδεύσεων ή εγκαταστάσεων, τεύχος τεχνικής περιγραφής και τεχνικών προδιαγραφών καθώς και ο προϋπολογισμός τους.
  4. Σύνταξη και η υποβολή προς το ΔΕΔΔΗΕ, τεχνικού φακέλου – αίτησης για την έκδοση προσφοράς σύνδεσης με το δημόσιο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.
  5. Πρόβλεψη Χρηματοδότησης.
  6. Παροχή τεχνικής βοήθειας στο Δήμο κατά την δημοσίευση της διακήρυξης του έργου και επί πλέον, συμβουλευτική υποστήριξη σε όλες τις φάσεις του διαγωνισμού και παροχή διευκρινιστικών απόψεων όπου θα απαιτηθούν.

Στόχοι είναι

  • Η κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια του κτιριακού αποθέματος του Δήμου Ξάνθης
  • Η κάλυψη της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται για τη λειτουργία του φωτισμού οδών και πλατειών.
  • Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα οχήματα του Δήμου Ξάνθης, στην περίπτωση που ο στόλος συμβατικών οχημάτων αντικατασταθεί από ηλεκτροκίνητα.

 Η μελέτη αποκτά ιδιαίτερη σημασία από τη συγκυρία καθώς ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις πυρκαγιές, στην ανάγκη προστασίας των δασών μέσω της συλλογής της δασικής βιομάζας αλλά και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκης σε πρόσφατη ανακοίνωσή του. 

 

Σχετικά Άρθρα