Κύριο ΘέμαΠαραπολιτικάΤελευταία Νέα

Δέσμευση Μουσταφά Μουσταφά και Χρήστου Μέτιου για πρόγραμμα νέων αγροτών- αναδασμούς και νέες εναλλακτικές καλλιέργειες στην ορεινή Ξάνθη

Αναπτυξιακό πρόσημο έχει το πρόγραμμα του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου για την περιοχή της Ξάνθης και σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος και Κτηνίατρος κ. Μουσταφά Μουσταφά περιλαμβάνει την συνεργασία με την κυβέρνηση για την άμεση υλοποίηση του νέου προγράμματος των «Νέων Αγροτών» που θα έχει ως στόχο την ενίσχυση της νεολαία να ασχοληθεί με τη γεωργία, προσφέροντάς της χρηματοδότηση για την ίδρυση ή τη διεύρυνση της αγροτικής της εκμετάλλευσης.

Το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών θα παρέχει χρηματοδότηση σε νέους ηλικίας έως 40 ετών, που θα δημιουργήσουν ή θα επεκτείνουν την αγροτική τους εκμετάλλευση.

Η χρηματοδότηση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά γης, την αγορά γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, την κατασκευή ή τον εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων, καθώς και για την παροχή συμβουλών και υπηρεσιών υποστήριξης.

Το πρόγραμμα αναμένεται να στηρίξει την ίδρυση νέων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και τη διεύρυνση των υφιστάμενων, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην ανανέωση του πληθυσμού των αγροτών.

Παράλληλα όπως δήλωσε στο XanthiNews ο κ. Μουσταφά Μουσταφά υπάρχει στον σχεδιασμό της Περιφέρειας και η ταχεία ολοκλήρωση των αναδασμών που είναι σε εξέλιξη σήμερα αλλά και η επέκτασή τους σε όλο τον κάμπο της Ξάνθης.

Τέλος μέσα στο 2024 σχεδιάζουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα εναλλακτικών καλλιεργειών όπως το ιπποφαές η κρανιά, το ρόδι και το μύρτιλο ενώ παράλληλα ενθαρρύνουμε και την δενδρώδη καλλιέργεια όπως κάστανο και καρύδι για την ορεινή Ξάνθη. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την τρούφα (και την αξιοποίησή της), που είναι άφθονη στην περιοχή μας. Έτσι θα διασφαλιστούν οι πόροι των κατοίκων αφού ο καπνός (μπασμάς) δέχεται πιέσεις ώστε να περιοριστεί η καλλιέργειά του.

 

Σχετικά Άρθρα