ΟικολογίαΤελευταία Νέα

Ανοιχτή πρόσκληση: Η συμμετοχή στον πολιτισμό, γεννά ευθύνες

Αναγκαίος, όσο ποτέ, ο δημόσιος συμμετοχικός διάλογος

για την προστασία του περιαστικού δάσους,  

της πόλης και των ζωών μας.

 

Στο πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού, πιστεύουμε πως η προαγωγή του πολιτισμού είναι και πρέπει να είναι συνυφασμένη με την ανάγνωση των καιρών. Η πύρινη λαίλαπα που χτύπησε και τη Θράκη, δε μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους ή να γεννά μόνο πρόσκαιρες αντιδράσεις. Βλέποντας τις εικόνες απόγνωσης κατοίκων π.χ. του φλεγόμενου Έβρου, δε θέλουμε καν να σκεφτούμε τι θα σήμαινε για όλους μας μια φωτιά στο περιαστικό δάσος της Ξάνθης.

Καλούμε όλους τους φορείς, συλλόγους, συλλογικότητες και ενεργούς συμπολίτες και συμπολίτισσές μας οι οποίοι πραγματικά αγαπούν αυτήν την πόλη, παλιά και νέα, και το περιαστικό δάσος που την αγαλλιάζει, σε άμεση ανοιχτή διαβούλευση για την πυροπροστασία του δάσους και της πόλης. Ενόψει των Γιορτών Παλιάς Πόλης, πρέπει να συζητηθούν εκ νέου τα θέματα που αφορούν την προστασία του ιστορικού οικισμού αλλά και ολόκληρης της πόλης. Μια ενδεχόμενη πυρκαγιά στο περιαστικό δάσος δεν απειλεί μόνο τα αρχοντικά της Ξάνθης αλλά και τις κατοικίες όλων μας.

Καλούμε όσες και όσους αυτήν την ώρα διατυπώνουν, στο διαδίκτυο, επιφυλάξεις και ενστάσεις για τα ζητήματα προστασίας της φύσης και των ζωών μας, να συναντηθούμε σε φυσικό χώρο και να συζητήσουμε επ’ αυτών των θεμάτων.

Αναμένουμε, επίσης, τους συνδυασμούς των δημοτικών παρατάξεων να λάβουν θέση και προεκλογική δέσμευση πως η προστασία του περιαστικού δάσους δε θα βρίσκεται στον ορίζοντά τους μόνο τις ημέρες του θέρους που η χώρα μας βιώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Προσβλέπουμε στον διάλογο επ’ αυτών των ζητημάτων, στον οποίο θα καταθέσουμε και τις δικές μας προτάσεις.

Ο πολιτισμός είναι τρόπος ζωής και όχι ευκαιρία μόνο εφήμερης διασκέδασης. Το περιαστικό δάσος της Ξάνθης, δημιούργημα των Ξανθιωτών, είναι ο πνεύμονας της πόλης μας και πρέπει να προστατευθεί.

 

Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού

22 Αυγούστου 2023

Σε συνέχεια της «Ανοιχτής πρόσκλησης: Η συμμετοχή στον πολιτισμό, γεννά ευθύνες», την οποία απηύθυνε το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού και της θετικής ανταπόκρισης συμμετεχόντων σε συλλογικότητες και ενεργών πολιτών, διοργανώνεται η πρώτη ανοιχτή συνάντηση με θέμα συζήτησης την προστασία του ιστορικού και αστικού κορμού της Ξάνθης, καθώς και την αρμονική, οικοφιλική και ασφαλή συνύπαρξη της πόλης με το περιαστικό δάσος, ενόψει και των Γιορτών Παλιάς Πόλης.

Στη συζήτηση μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι συμπολίτες και οι συμπολίτισσές μας που κατανοούν την ανάγκη θωράκισης της πόλης από τα καταστροφικά φαινόμενα πυρκαγιών, τα οποία παρατηρούνται όλο και συχνότερα τα καλοκαίρια και φέτος προκάλεσαν ανυπολόγιστες πληγές και στην περιφέρειά μας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 29.08.2023, στις 19:00, στο cafe bar Ερμής.

Δηλώσεις συμμετοχής στο email του προγράμματος: [email protected]

Σχετικά Άρθρα