ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Μ.Φανουράκης: Ζώνη πυροπροστασίας 100 μ //Η πρόταση στον ψηφιακό μετασχηματισμό για την προστασία της Ξάνθης//Οι υποψήφιοι να ενημερώνουν, οι πολίτες να κρίνουν (βίντεο)

Η δημιουργία ζώνης πυροπροστασίας 100 μέτρων περιμετρικά  της Ξάνθης κρίθηκε αναγκαία στην προχθεσινή μεταμεσονύχτια σύγκλιση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας γνωστοποίησε, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, ο αντιδήμαρχος οικονομικών –διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Μανώλης Φανουράκης.

Η  σύσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν οδηγίας που απέστειλε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης στους Δήμους των Π.Ε που βρίσκονται σε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για την επικαιροποίηση των Επιχειρησιακών τους Σχεδίων.

Τη συνάντηση συντόνισε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης και συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης,  ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και εντεταλμένος σε θέματα ΠΠ του Δήμου, ο αντιδήμαρχος οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου , ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος Ξάνθης, όπως και ο εκπρόσωπος του 4ου Σώματος Στρατού και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Εκείνο το οποίο προβλημάτισε έντονα ήταν φυσικά η κατάσταση με τα πύρινα μέτωπα σε Έβρο, Ροδόπη και Καβάλα καθώς και ο αυξημένος κίνδυνος για την περιοχή, αφού εκτός από το γεγονός ότι από τη Δευτέρα μέχρι και σήμερα  ο δείκτης κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς για την Ξάνθη παραμένει πολύ υψηλός, για πρώτη φορά στην Ξάνθη καταγράφηκε ξηρασία στο 10% , δηλαδή συνθήκες …ερήμου, επισήμανε ο αντιδήμαρχος.

Υπογράμμισε ότι οι συνθήκες που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή απαιτούν άμεση προσαρμογή και λήψη νέων  αναγκαίων μέτρων προστασίας . Κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία ζώνης πυροπροστασίας με την εκτίμηση της Π.Υ να προσδιορίζεται στα 100 μέτρα ακριβώς εξαιτίας τη γειτνίασης του περιαστικού δάσους –δεδομένης και της σύνθεσης του καθώς αποτελείται από πεύκα- με την Παλιά Πόλη και τον αστικό ιστό.

‘Η αρμοδιότητα είναι του Δασαρχείου, το οποίο ενημερώθηκε. Αν όμως μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή δεν ληφθούν αποφάσεις, τότε ο Δήμαρχος είναι αποφασισμένος να απευθυνθεί στις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες’ υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι με ξηρασία στο 10% αντιλαμβάνεται κανείς πόσο επικίνδυνη είναι πλέον η κατάσταση .

Όλος ο μηχανισμός του Δήμου και των υπολοίπων αρμόδιων αρχών στο νομό είναι σε ετοιμότητα και εγρήγορση 24 ώρες το 24ωρο επεσήμανε, ευχαριστώντας ιδιαίτερα την Π.Υ και το Δ’ΣΣ , αλλά και τους εθελοντές:’ αυτό που προσφέρουν είναι ανεκτίμητο. Άνθρωποι που εργάζονται , που έχουν τις οικογένειες τους και που συνειδητά στερούνται τον λίγο ελεύθερο χρόνο τους’  τόνισε, αναφέροντας τις ομάδες την κάθε μια ξεχωριστά :’ όλοι τους είναι ομάδες πιστοποιημένες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία , η οποία κατά διαστήματα τους εκπαιδεύει. Μόνο έτσι μπορούν να ενταχθούν την εθελοντική πυροπροστασία ‘, υπογράμμισε ενώ ερωτώμενος για το αν δύναται ομάδα εθελοντών πολιτών να συμμετάσχει, απάντησε:’ θα πρέπει να απευθυνθούν και να κατευθυνθούν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και μόνο από αυτήν. Ο Δήμος φροντίζει να τους παρέχει νερό και σάντουιτς  και φυσικά η Πολιτική Προστασία του Δήμου με τον Τούλη Τσακιρίδη επικεφαλής, που γνωρίζει εξαιρετικά καλά την περιοχή ακόμη και τα μονοπάτια ,  να συντονίζει και να οργανώνει. Δεν μπορούν να αναλάβουν από μόνοι τους τέτοια πρωτοβουλία. Ήδη με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία σε όλα τα περιαστικά δάση της Π.Ε Ξάνθης. Και όποιος ή όποιοι εντοπίζονται εκεί χωρίς πιστοποίηση, απομακρύνονται’.

Μετέφερε ένα περιστατικό που βίωσε ο ίδιος στο δρόμο προς Ξανθίππη στο πλαίσιο των καθημερινών περιπολιών. Δυο νεαροί να κάθονται και να απολαμβάνουν τη θέα, με τον ένα να κρατά τσιγάρο στο χέρι:’ τους είπα, λοιπόν, ότι απαγορεύεται και πρέπει ν’ απομακρυνθούν. Μου απαντούν απλά καθόμαστε και συζητάμε για τις πυρκαγιές στην περιφέρεια και αναρωτιόμαστε τι θα γίνει  αν συμβεί κάτι ανάλογο και σε εμάς εδώ. Όταν τους απάντησα ότι τέτοια συζήτηση με αναμμένο τσιγάρο στο χέρι στο περιαστικό άλσος δεν έχει καν νόημα, τότε κατάλαβαν τον κίνδυνο’.

Πρόταση του Δήμου στον ψηφιακό μετασχηματισμό για την προστασία του περιαστικού

Όπως γνωστοποίησε ο αντιδήμαρχος ήδη ο Δήμος Ξάνθης κατέθεσε πρόταση στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού για προστασία του περιαστικού άλσους με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους:’ μας αναλογεί ποσό της τάξης του 1εκ 800 χιλιάδων ευρώ. Περίπου 600.000 είναι η πρόταση που καταθέσαμε για την προστασία του περιαστικού με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, όπως παρακολούθηση σε πραγματικό κέντρο, ανιχνευτές καπνού κ.α’ γνωστοποίησε.

Έτοιμη η ‘Δύναμη για το Αύριο’ για εκλογές

Μπορεί ο Αύγουστος να αποδεικνύεται καταστροφικός μήνας για την ΠΑΜΘ με τα μέτωπα των πυρκαγιών να μαίνονται σε πολλές γειτονικές Π.Ε , είναι όμως και ο μήνας μέσα στον οποίο πρέπει να κατατεθούν ηλεκτρονικά οι συνδυασμοί που θα κατέλθουν στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου:’

Ο συνδυασμός μας είναι πλήρης. Εξαντλούμε τα όρια του νόμου για των αριθμό των υποψηφίων

«Η προσφορά των Ξανθιωτών είναι μεγάλη, όμως και με μεγάλη προσοχή πραγματοποιείται η τελική επιλογή της  σύνθεση των προσώπων που θα απαρτίζουν το οριστικό ψηφοδέλτιο,  ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση και όσοι δεν χωρέσουν στο ψηφοδέλτιο, θα ενδυναμώσουν με τον τρόπο τους, τις οριστικές υποψηφιότητες», σημείωσε ο Μανώλης Φανουράκης, καταλήγοντας:

«Μέχρι τις 25 Αυγούστου ο Δήμαρχος θα τον καταθέσει. Είμαστε έτοιμοι να ενημερώσουμε τους συμπολίτες για όσα έγιναν, όσα υλοποιούνται και για εκείνα που σχεδιάζουμε για την επόμενη πενταετία. Αυτή η αμεσότητα του πολίτη με το δήμο είναι κάτι μοναδικό. Θα ζητούσα από τους συμπολίτες μας να ακούσουν όλους τους συνδυασμούς και να επιλέξουν εκείνους που κρίνουν άξιους. Θα ζητούσα παράλληλα και από τους υποψήφιους δημάρχους και τους υποψήφιους συμβούλους να μιλούν , να ενημερώνουν τους πολίτες, ν’ ακουστούν και να δώσουν τη δυνατότητα στους συμπολίτες να κάνουν την επιλογή τους…» επεσήμανε,  καλώντας και τη νεολαία της Ξάνθης να αντισταθεί στην αποχή, να  προσέλθει στις κάλπες του Οκτωβρίου και να ψηφίσει, διεκδικώντας με Δύναμη για το Αύριο, μια Ξάνθη με προοπτική, με μέλλον, με ανάπτυξη και ανθρώπινο πρόσωπο.

Σχετικά Άρθρα