ΚόμματαΤελευταία Νέα

ΚΚΕ για ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ: Οι ζωές μας – τα κέρδη τους!

                Πόσο επίκαιρο το παραπάνω σύνθημα σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Υγεία στην Ξάνθη…

                2 πρόσφατες ειδήσεις στον τύπο, από τη μια η κραυγή αγωνίας των νοσοκομειακών γιατρών για την κατάσταση της Παθολογικής Κλινικής και από την άλλη οι πανηγυρισμοί της διοικήτριας του νοσοκομείου για τη σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα στον τομέα της υγείας με τη μίσθωση από το Νοσοκομείο ιδιωτικού ασθενοφόρου (!!!) για τα εξιτήρια, ανάγλυφα αναδεικνύουν την πραγματική αιτία για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει περιέλθει το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης αλλά και συνολικότερα ο τομέας της Υγείας και στην Ξάνθη.

                Η λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η απαξίωσή του για να ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον χώρο της υγείας είναι σταθερή πυξίδα όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν και είναι η αιτία των προβλημάτων του νοσοκομείου. Η εμπορευματοποίηση της υγείας είναι το «θέσφατο» για όλα τα αστικά κόμματα, τις κυβερνήσεις, τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις.

                Αποδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο και στην πανδημία ότι η συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας είναι σε βάρος του λαού και των αναγκών του. Ότι  χειροτερεύει την πρόληψη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και την εξαναγκάζει την ώρα της ανάγκης να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

                Η κοινή δράση εργατικών σωματείων, συλλόγων αυτοαπασχολούμενων, μαζικών φορέων, που εκφράστηκε με μαζική κινητοποίηση για το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη ήταν μια ελπιδοφόρα προσπάθεια που χρειάζεται το επόμενο διάστημα να δυναμώσει.

                Η διαρκής επίκληση της «καραμέλας», προκηρύσσονται θέσεις αλλά δεν έρχονται γιατροί, σημαίνει πως τώρα πρέπει να επανέλθουν οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών στα προ περικοπών επίπεδα. Με τα ιατρικά μισθολόγια του Ν.4093/2012 της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και του Ν.4472/2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οι μειώσεις μόνο στο βασικό μισθό των νοσοκομειακών γιατρών κυμαίνονταν από 30% για τον ειδικευόμενο γιατρό και έφταναν στο 40% για τον διευθυντή ΕΣΥ, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε την κατάργηση και το πετσόκομα διάφορων επιδομάτων, την κατάργηση του 13ου – 14ου μισθού, την άγρια φορολόγηση των εφημεριών οι οποίες πριν φορολογούνταν αυτοτελώς με 20%.

                Με αποφάσεις του ΣτΕ το 2018 και το 2022 και του Αρείου Πάγου το 2022 οι παραπάνω μειώσεις έχουν κριθεί αμετάκλητα αντισυνταγματικές και επιβάλλεται να επανέλθει το μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών στα επίπεδα του Ιανουαρίου 2012. Ούτε όμως οι κυβερνήσεις της ΝΔ ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επαναφέρανε τους μισθούς. Αντί μάλιστα να κάνουν αυτό με νόμο η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθέτησε τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας με τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να παρέχουν έργο στο νοσοκομείο με περισσότερα μάλιστα χρήματα απ ό,τι αμείβεται ένας νοσοκομειακός γιατρός κι ετοιμάζεται από φθινόπωρο να φέρει νέο νομοσχέδιο περαιτέρω εμπορευματοποίησης της Υγείας που πρέπει να βρει απέναντί του το εργατικό λαϊκό κίνημα.

                Ο λαός μπορεί να βάλει εμπόδια για να προστατευτεί η ζωή του, δυναμώνοντας τη σύγκρουση με τη στρατηγική της εμπορευματοποίησης, παλεύοντας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Για Υγεία – κοινωνικό αγαθό, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και όχι εμπόρευμα για τα κέρδη των λίγων!

ΥΓ Σε δημοσίευμα του τοπικού τύπου γράφτηκε πως σύμφωνα με πληροφορίες η διοικήτρια του Νοσοκομείου θα κάνει αναφορά στον εισαγγελέα για να επιληφθεί για το έγγραφο των νοσοκομειακών γιατρών που αναδεικνύουν την τραγική κατάσταση – την πραγματικότητα δηλαδή- στην Παθολογική Κλινική. Καμιά σκέψη για καταστολή των νοσοκομειακών γιατρών!           

 

Κομματική Οργάνωση Ξάνθης του ΚΚΕ

Σχετικά Άρθρα