ΕλλάδαΤελευταία Νέα

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το «όχι» της Τουρκίας στη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον 15αύγουστο

Τον φετινό Δεκαπενταύγουστο δεν θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, όπως έκανε γνωστό το Οικουμενικό Πατριαρχείο με μια λιτή, λακωνική ανακοίνωση, καθώς οι τουρκικές αρχές δεν έκαναν δεκτό το αίτημά του.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου: «Εφέτος δέν θά τελεσθεί η Θεία Λειτουργία επί της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) εις την ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, καθ΄ότι δεν εδόθη η απαιτούμενη άδεια παρα των αρμοδίων κυβερνητικών αρχών».

Σημειώνεται ότι το μνημείο ανήκει στο τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού αλλά είθισται να παραχωρείται μία φορά τον χρόνο, τον Δεκαπενταύγουστο, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Πέρυσι είχε δοθεί αυτή η άδεια, φέτος όμως δεν δόθηκε. Οι λόγοι της άρνησης αυτής από πλευράς της Τουρκίας δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί. Είναι ωστόσο γνωστό ότι οι λόγοι δεν είναι τεχνικοί, όπως έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη, οι λόγοι φαίνεται να είναι πολιτικοί.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί προβληματισμό καθώς Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε ένα κλίμα αμοιβαίας προσέγγισης, το οποίο επισφραγίστηκε με την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Σχετικά Άρθρα