ΚόμματαΚύριο ΘέμαΤελευταία Νέα

Σπύρος Τσιλιγγίρης: Έμφαση στα προβλήματα της καθημερινότητας από την νέα Κυβέρνηση

1. Δημιουργία ενός νέου Ε.Σ.Υ.

Πρώτη προτεραιότητα και προσωπική δέσμευση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα τετραετία είναι η δημιουργία ενός νέου Ε.Σ.Υ. έτσι ώστε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να έχουν άμεσες δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας όπου κι αν ζουν,  χωρίς εκπτώσεις και χωρίς αποκλίσεις. Βασικές προτεραιότητές μας για το σκοπό αυτό είναι:

  • Πρόσληψη 10 χιλιάδες γιατρών, νοσηλευτών και διασωστών του ΕΚΑΒ,  για να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του συστήματος.
  • Επενδύσεις 1,5 δισ. από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στο χώρο της υγείας.
  • Παρεμβάσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων μας και των Κέντρων Υγείας έτσι ώστε οι ασθενείς να περιθάλπονται με μεγαλύτερη ταχύτητα.
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος των αναμονών  στα χειρουργεία, με συνολική αναδιοργάνωση και του τρόπου με τον οποίο δουλεύουν τα νοσοκομεία και αξιολόγηση όλων των Διοικητών. Υπάρχει ήδη  Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία, η οποία έχει ξεκινήσει σημαντική δουλειά για να μπορούν όλα τα νοσοκομεία να αξιολογούνται.
  • Πλήρης εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρού.
  • Έμφαση -όπως ήδη κάνουμε- σε πολιτικές πρόληψης, οι οποίες σώζουν ζωές. Με το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» έχουν εντοπιστεί παραπάνω από 7 χιλιάδες γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού, που μπορούν να έχουν πια μια πολύ καλή προοπτική θεραπείας.
  • Πλαίσιο κινήτρων για τη στελέχωση των δομών υγείας των νησιών μας Ήδη έχουμε δώσει 1.800 ευρώ πρόσθετο μισθό στους γιατρούς αυτούς οι οποίοι πηγαίνουν στα νησιά μας- υπάρχει ακόμη πρόβλημα. Αξιοποίηση της τηλεϊατρικής όπου μπορούμε να κάνουμε πολύ σημαντικές παρεμβάσεις -ήδη γίνονται- για να έχουν οι νησιώτες μας πρόσβαση σε ποιοτική ιατρική φροντίδα εξ αποστάσεως.

Παράλληλα σχεδιάζεται  μία συνολική αναδιάρθρωση και ενίσχυση του ΕΚΑΒ. Χρειαζόμαστε και παραπάνω προσωπικό και συνεργασία με άλλους φορείς του κράτους, σε εκείνες τις περιοχές που είτε ο Στρατός είτε η Πυροσβεστική μπορούν να το υποστηρίξουν. Παράλληλα προωθείται ήδη η δημιουργία έξι βάσεων μικρών ελικοπτέρων για γρήγορες διακομιδές στην ηπειρωτική Ελλάδα, για περιστατικά σε απομονωμένες περιοχές. Θα λειτουργούν  24 ώρες το 24ωρο με γιατρούς εξειδικευμένους στην παροχή πρώτων βοηθειών.

2. Αυξήσεις των μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Η νέα τετραετία -όπως ρητά δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- θα είναι η τετραετία για καλύτερους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλει η συνέχιση της δυναμικής ανάπτυξης, η προσέλκυση νέων επενδύσεων, η τόνωση των εξαγωγών.

  • Ήδη κατά την προηγούμενη τετραετία -σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη»- ο μέσος μισθός πήγε από τα 1.050 ευρώ στα 1.200 ευρώ και ο κατώτατος από τα 650 στα 780 ευρώ. Όσο, λοιπόν, συμπιέζεται η ανεργία, όσο οι επιχειρήσεις επενδύουν περισσότερο, όσο αναζητούν εργαζόμενους με περισσότερες δεξιότητες τόσο οι μισθοί θα αυξάνονται. Στον κατώτατο μισθό προφανώς θα υπάρχει νέα αύξηση για τον επόμενο χρόνο, ενώ μέχρι το τέλος της τετραετίας θα φτάσει  στα 950 ευρώ. Ήδη αυξάνονται οι μισθοί μέσα από συλλογικές κλαδικές διαπραγματεύσεις. Υπάρχει  νέα σύμβαση που αφορά τους εργαζόμενους στην εστίαση, 10,5% αύξηση για δύο χρόνια. Υπάρχουν  τοπικές ή περιφερειακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στον τουρισμό, με σημαντικά υψηλότερους μισθούς από τον κατώτατο μισθό.
  • Σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους νέο ενιαίο μισθολόγιο. Θα περιλαμβάνει την αύξηση των επιδομάτων θέσης, αλλά και την οριζόντια αύξηση στα οικογενειακά επιδόματα. Ένας εργαζόμενος με δύο παιδιά θα δει αύξηση 50 ευρώ αυτόματα μόνο από το οικογενειακό επίδομα, ανεξαρτήτως των υπόλοιπων αυξήσεων στο μισθό του. Αυτές είναι αυξήσεις τις  οποίες θα ξεκινήσουν ουσιαστικά να βλέπουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από 1/1/2024.

3. Νέες αυξήσεις στις συντάξεις και στήριξη σε όσους έχουν προσωπική διαφορά

Μετά από 12 χρόνια δόθηκαν φέτος αυξήσεις 7,75% στις συντάξεις. Από την 1η του χρόνου  θα υπάρχει νέα αύξηση. Όσο πιο υψηλοί είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι αυξήσεις. Στους χαμηλοσυνταξιούχους, που έχουν πέσει θύματα της προσωπικής διαφοράς, θα δοθεί στο τέλος του έτους, -όπως το κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια- έκτακτη ενίσχυση.  Εξετάζεται παράλληλα, η περαιτέρω μείωση κάτω από 30% του ποσοστού παρακράτησης της σύνταξης για τους συνταξιούχους που εργάζονται , έτσι ώστε να υπάρχει ένα επιπρόσθετο κίνητρο για να δουλεύει νόμιμα. Σημειώνεται ότι ήδη το ποσοστό της παρακράτησης από το 70%,μειώθηκε στο 30%.

4. Νέες φοροελαφρύνσεις και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ενδεχομένως και πριν από τις διακοπές του Αυγούστου -όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης- θα έχει ψηφιστεί ένα μεγάλο οικονομικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, με ορίζοντα τετραετίας. Θα διαμορφωθεί ένας ξεκάθαρος οδικός χάρτης τον οποίο όλοι θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά θα εφαρμοστεί από 1/1/2024. Οι πολιτικές μας για τα τεκμήρια από 1/1/2025. Το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί σταδιακά σε ορίζοντα τετραετίας.
Ταυτόχρονα πρέπει να βελτιώσουμε και τη φορολογική συμμόρφωση. Έχουμε κάνει βήματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Κυρίως με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και με τα πρόσθετα κίνητρα  για τις αποδείξεις ειδικά σε κάποια επαγγέλματα που μπορεί να έχουν κάποια μεγαλύτερη ροπή προς τη φοροδιαφυγή. Έχουμε κάνει βήματα,  θα εντατικοποιηθούν.
 
5. Φθηνή στέγη σε νέους

Έχουμε πραγματικό πρόβλημα σήμερα στους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από ενοίκια και κυρίως στους νέους μας που δεν μπορούν να αποκτήσουν δικό τους σπίτι.  Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

  • Βασικός άξονας του προγράμματος είναι η παροχή άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων σε νέους για την αγορά δικού τους σπιτιού. Στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν η παροχή 10 χιλ. δανείων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για  διπλασιασμό του προϋπολογισμού του, ώστε 20.000 νέοι να μπορούν να αποκτήσουν ένα καλό σπίτι πληρώνοντας μια δόση στεγαστικού δανείου χαμηλότερη από αυτήν που θα πλήρωναν για ένα σπίτι το οποίο θα νοίκιαζαν.
  • Έχει δρομολογηθεί επίσης το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων  25-39 ετών (που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος) σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο.  Στόχος στην παρούσα φάση είναι να στεγαστούν 3.000 δυνητικά ωφελούμενοι με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών.
  • Υπάρχει επίσης το πρόγραμμα «ανακαινίζω εξοικονομώ για νέους» για την επιδότηση της ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών που ανήκουν σε νέους 18 έως 39 ετών.

6. Πολιτικές για τη στήριξη της Οικογένειας, το Δημογραφικό και την ισότητα

Το πρώτο νομοσχέδιο της νέας Κυβέρνησης, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός,  θα αφορά -όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- στην επικαιροποίηση  του «επιτελικού κράτους», τον τρόπο με τον οποίο θα είναι οργανωμένη η κεντρική διοίκηση του κράτους, την κατανομή των αρμοδιοτήτων, τη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα προβλέπει ανάμεσα στα άλλα τη δημιουργία Υπουργείου για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής για την Οικογένεια, το Δημογραφικό και τη Στέγαση. Θα σπάσει το Υπουργείο Εργασίας στα δύο και στο νέο  Υπουργείο θα προστεθεί ύλη που έχει να κάνει με τις οικογενειακές πολιτικές. Θα υπάρξει δηλαδή και μεταφορά αρμοδιοτήτων από άλλα χαρτοφυλάκια έτσι ώστε να διασφαλιστεί ενιαία αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν την οικογένεια.

Το  νέο Υπουργείο θα είναι ουσιαστικά πυλώνας για να αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι το δημογραφικό, ένα ζήτημα το οποίο λύνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Το πιο βασικό είναι να στηρίξουμε τις οικογένειες με παιδιά και αυτό χρειάζεται μια πολιτική σε πολλά επίπεδα. Έχουν ήδη ανακοινωθεί αύξηση του οικογενειακού επιδόματος στο Δημόσιο, αλλά και δράσεις  που αφορούν στην ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, όπως η επέκταση του  ολοήμερου σχολείου, οι «Νταντάδες της Γειτονιάς», η δημιουργία -με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης- παιδικών, βρεφονηπιακών σταθμών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και η εφαρμογή της νέας στεγαστικής πολιτικής με έμφαση στο πρόγραμμα «Σπίτι μου». Επίσης, το νέο Υπουργείο θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην εκπόνηση και παρακολούθηση πολιτικών πραγματικής ισότητας, καθώς σήμερα γυναίκες και άντρες δεν έχουν τις ίδιες αμοιβές για την ίδια δουλειά.

7. Προοδευτικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας για συμπολίτες μας οι οποίοι ήταν παντελώς αδύνατον να μπουν στην αγορά εργασίας

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και αυτό θα συνεχιστεί στη νέα τετραετία. Δήλωσε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ένα πράγμα το οποίο δεν θέλω να διαπραγματευτώ είναι η δυνατότητα αυτής της Κυβέρνησης να στέκεται  δίπλα σε αυτούς που έχουν πάντα τη μεγαλύτερη ανάγκη. Είμαι περήφανος για το γεγονός ότι η Κυβέρνησή μας εφάρμοσε πολύ προοδευτικές πολιτικές για συμπολίτες μας οι οποίοι ήταν στην αφάνεια, άστεγους, οροθετικούς, τους τρανς συμπολίτες μας οι οποίοι ήταν παντελώς αδύνατο να μπουν στην αγορά εργασίας. Ίσως δεν είχαν ασχοληθεί άλλοι με αυτούς γιατί θεωρούσαν ότι είναι λίγοι, ότι δεν υπήρχαν αρκετές ψήφοι ενδεχομένως σε αυτές τις κατηγορίες των συμπολιτών μας. Όμως το Κράτος πρέπει να στέκεται δίπλα σε όλους και ειδικά σε αυτούς που, έτσι τα έφερε η ζωή, ώστε αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες, να τους δώσουμε τουλάχιστον την ευκαιρία να σταθούν ξανά στα πόδια τους».

Σχετικά Άρθρα