Τελευταία ΝέαΤοπικά νέα

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Νάγιας Δαλακούρα «Ο χορός του αετού» στην Ξάνθη

Οι εκδόσεις Κλειδάριθμος, το βιβλιοπωλείο Πυργελή, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης και ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Νάγιας Δαλακούρα «Ο χορός του αετού» την Τετάρτη 21 Ιουνίου και ώρα 20:30 στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ (Μαυρομιχάλη και Παλαιολόγου). Για το βιβλίο και τη συγγραφέα θα μιλήσουν οι: Βάλια Κράββα, Αν. Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, Μαρία Πετρά, βιομηχανική αρχαιολόγος – μουσειολόγος, Δήμητρα Πυργελή, συγγραφέας.

Αφιερωμένο στη νομαδική ζωή των Σαρακατσάνων  

Το νέο μυθιστόρημα της Κομοτηναίας μουσειοπαιδαγωγού και συγγραφέα Νάγιας Δαλακούρα με τίτλο «Ο χορός του αετού» κυκλοφόρησε στις 7 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και εισάγει τον αναγνώστη στο πνεύμα και στη φιλοσοφία ζωής των Σαρακατσάνων.

Εμπνευσμένο από ιστορικές πηγές και την οικογενειακή ιστορία της συγγραφέα, καθώς ο πατέρας της κατάγεται από τη Διαλαμπή Ροδόπης (νοτιοδυτικά του Ιάσμου)  πρόκειται για ένα βιβλίο για το αρχέγονο πνεύμα της ορεσίβιας ζωής για οικισμούς μιας εποχής μακρινής όσο και η προϊστορία. Για ποιμένες που έχουν υιοθετήσει τη βραδύτητα των δέντρων και είναι φίλοι με τους αετούς. Για ιέρειες υφάντρες με ισχυρά φυλαχτικά και μάγισσες κεντήστρες ​που φυλακίζουν το φεγγάρι στις ποδιές τους.

Όπως ανέφερε και η ίδια η συγγραφέας το μυθιστόρημα είναι άκρως βιωματικό και τοπικό, καθώς βασισμένο σε ιστορικές πήγες, εξιστορεί τα γεγονότα που βίωσαν οι Σαρακατσάνοι.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα 

Η Νάγια Δαλακούρα γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στην Κομοτηνή. Δραστηριοποιείται στον χώρο των μουσείων ως επιμελήτρια εκθέσεων και μουσειοπαιδαγωγός. Είναι συγγραφέας πολλών εκπαιδευτικών εντύπων και άρθρων με θέμα τον κόσμο των μουσείων. Από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος κυκλοφόρησε το 2019 το πρώτο μυθιστόρημά της με τίτλο «Το λιμάνι των χαμένων γυναικών».

Σχετικά Άρθρα