ΑφιερώματαΤελευταία Νέα

Πειρατολόγιο: Η παρουσίας της Αρμενικής Κοινότητας στην Ξάνθη… σε ένα video

Το Πειρατολόγιο-Piratologio,  που ανακαλύπτει  ιστορικούς θησαυρούς και τους παρουσιάζει μέσα από μία σειρά μίνι ντοκιμαντέρ, βρέθηκε στην Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης.

Μέσα από τη δική του ματιά  ο Πειρατής μας, παρουσιάζει μνημεία πολιτισμού και ιστορικές διαδρομές. Προσφάτως επισκέφθηκε την Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης και συνομίλησε με τον Πρόεδρό της κ. Τακβόρ Καραογλανιάν

100 χρόνια επίσημης παρουσίας της Αρμενικής Κοινότητας στην Ξάνθη. Δείτε το video:

https://www.facebook.com/PirateThessaloniki/videos/1409467586467700

Τακβόρ Καραογλανιάν: Κρατήσαμε εδώ και 100 χρόνια άσβεστο το πνεύμα της αρμενικής κοινότητας με τη γλώσσα, με τη θρησκεία και με τα ήθη και έθιμά μας

Στην Ξάνθη και τις γύρω περιοχές το 1922 καταφθάνουν περίπου 3000 Αρμένιοι από την Κιουτάχεια, το ΕσκήΣεχήρ, το Ικόνιο, τα Μάλγαρα, το Ερζερούμ,την Προύσα, την Νικομήδεια, την Σεβάστεια, την Αδριανούπολη, την Κωνσταντινούπολη, την Σμύρνη και προστίθενται στους 100 περίπου Αρμένιους που ζούσαν στην Ξάνθη σύμφωνα με την απογραφή του Ελληνικού προξενείου της Αδριανούπολης το 1906.

Εδώ στη φιλόξενη αυτή χώρα ξεκινούν με κόπο και αποφασιστικότητα μια νέα ζωή και παρά τις προσωπικές δυσκολίες για επιβίωση συγχρόνως φροντίζουν να δημιουργήσουν μια εκκλησία για τις θρησκευτικές τους λατρευτικές ανάγκες και ένα σχολείο.

Στο πέρασμα αυτό, των 100 χρόνων , δεν ξεχνάμε την αρμονική συνύπαρξη με τους Έλληνες και στη Μικρά Ασία και εδώ στην Ξάνθη… 100 χρόνια καταφέραμε να διασώσουμε και ν’ αναδείξουμε την εθνική και θρησκευτική μας ταυτότητα σε πείσμα όσων είχαν υπογράψει την καταδίκη μας με γενοκτονίες, εξοντώσεις, προσφυγιά… Συνεχίζουμε…’ , επεσήμανε.

Οι Αρμένιοι της Ξάνθης αποτελούν μια δυναμική κοινότητα. Διατηρούν άσβεστη τη φλόγα της αλησμόνητης πατρίδας, δεν αφήνουν να ξεχαστεί το χθες, οι παραδόσεις και η ιστορία. Με υπομονή και επιμονή προσπαθούν να μεταδώσουν την αρμενική κληρονομιά τους στα παιδιά και στα εγγόνια τους.

Σχετικά Άρθρα