Κοινωνία Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Συνέντευξη του κ. Χρήστου Δημητριάδη, Υπεύθυνου Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος της Sunlight Group στο XanthiNews.gr

Χρήστος Δημητριάδης, Υπεύθυνος Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος της Sunlight Group

  • Κύριε Δημητριάδη παράλληλα με την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις εγκαταστάσεις σας στην Ξάνθη υπήρξε η ανακοίνωση της εταιρείας Sunlight για την πρόθεσή της για δημιουργία στην Ελλάδα ενός Gigafactory, του πρώτου μεγάλου εργοστασίου παραγωγής στοιχείων λιθίου. Με δεδομένο ότι η επένδυση αυτή 1,5 δισ. ευρώ θα γίνει στη Ελλάδα και πιθανότατα στην Ξάνθη και σε άλλες πόλεις, και με δεδομένο ότι πριν λίγα χρόνια (το 2018) είχαμε δύο μεγάλες πυρκαγιές σε εγκαταστάσεις σας σε Ξάνθης και Κομοτηνή, θα ήθελα να μου αναλύσετε τις προοπτικές ασφαλείας του μεγάλου αυτού Project.

Τόσο στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις εγκαταστάσεις μας στην Ξάνθη, όσο και στην παρουσία της Sunlight Group στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Λάμπρος Μπίσαλας, αναφέρθηκε στο όραμά μας να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα ένα Gigafactory στοιχείων λιθίου – μία επένδυση της τάξης του €1.5 δισ. Προς αυτήν την κατεύθυνση, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε εδώ στην Ξάνθη πιλοτική γραμμή παραγωγής πρωτότυπων στοιχείων λιθίου, ένα μεγάλης σημασίας έργο που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και ίδια κεφάλαια και που συνιστά το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του Gigafactory.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι εκτός από την πολυετή μας εμπειρία στις λύσεις αποθήκευσης ενέργειας μολύβδου, δίνουμε έμφαση και στην τεχνολογία λιθίου – μία τεχνολογία μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας που συμβάλλει στη βιωσιμότητα και την ενεργειακή μετάβαση. Και μάλιστα, οι μπαταρίες λιθίου που παράγουμε είναι τεχνολογίας LFP (λιθίου-φωσφορικού σιδήρου) που είναι οι ασφαλέστερες του είδους, ενώ η επιστημονική ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης της Sunlight εργάζεται για να βελτιστοποιήσει ακόμη περισσότερο τις προδιαγραφές ασφαλείας των προϊόντων μας.

Πράγματι, πριν από 5 χρόνια σημειώθηκαν δύο περιστατικά στις εγκαταστάσεις μας, μία πυρκαγιά στην Ξάνθη και ένα περιορισμένης έκτασης συμβάν στην Κομοτηνή. Περιστατικά που διαχειριστήκαμε χάρη στα συστήματα ασφαλείας και την ετοιμότητα των ανθρώπων μας, με αποτέλεσμα να έχουμε μόνο υλικές ζημίες. Οι οποίες μάλιστα αποκαταστάθηκαν σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Από τότε, επενδύουμε ακόμη περισσότερο  σε συστήματα ασφαλείας, τεχνολογικά μέσα ελέγχου και εποπτείας, βέλτιστες πρακτικές, εκπαιδεύσεις, και άλλες πρωτοβουλίες – όχι μόνο στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, αλλά σε όλες τις εγκαταστάσεις που λειτουργεί η Sunlight σε Ελλάδα και εξωτερικό. Και τα διαρκώς μειούμενα ποσοστά έστω και μικρο-ατυχημάτων στις μονάδες μας, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι αποτελεσματικά και ο τρόπος που λειτουργούμε είναι ο ενδεδειγμένος.

  • Πόσο ασφαλές είναι να εργάζεται σήμερα ένας τεχνικός ή ένας εργάτης στα εργοστάσια της Sunlight κ. Δημητριάδη, δεδομένης της υψηλής επικινδυνότητας που παρουσιάζουν τα ίδια τα υλικά που έχει να διαχειριστεί αλλά και την φύση του τελικού προϊόντος;

Είναι αδιαπραγμάτευτη η δέσμευση της Sunlight Group σε ό,τι αφορά την Υγεία και Ασφάλεια στο χώρο εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, επενδύουμε σημαντικά και έχουμε υιοθετήσει τους πιο αυστηρούς κανόνες ασφαλείας με βάση την εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Σημειώστε ότι τα μέτρα που εφαρμόζουμε ξεπερνούν κατά πολύ τα ελληνικά κανονιστικά πλαίσια, επειδή ακριβώς θέτουμε την Υγεία και Ασφάλεια ως απόλυτη προτεραιότητά μας.

Επίσης, οι άνθρωποί μας εκπαιδεύονται στην Υγεία και Ασφάλεια με τα πιο σύγχρονα μέσα (π.χ. με ειδικά γυαλιά Εικονικής Πραγματικότητας) από την πρώτη στιγμή και πριν ακόμη αναλάβουν τα καθήκοντά τους.

Και ταυτόχρονα, πραγματοποιούμε συνεχείς εκπαιδεύσεις σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και άλλους φορείς, ενώ διοργανώνουμε και ασκήσεις ετοιμότητας. Όπως η άσκηση εκκένωσης, διάσωσης και πυρόσβεσης «ΤΡΟΙΑ 2023» που φιλοξενήσαμε πρόσφατα στις εγκαταστάσεις μας στο Νέο Όλβιο, με τις επιχειρησιακές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Ε.Μ.Α.Κ., του Ε.Κ.Α.Β, της Αστυνομίας, και της Πολιτικής Προστασίας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι τα υλικά που χρησιμοποιούμε για την ανάπτυξη και παραγωγή των προϊόντων μας είναι απόλυτα ασφαλή. Ο μόλυβδος χρησιμοποιείται στην κατασκευή μπαταριών εδώ και 100 και πλέον χρόνια κι ας μην ξεχνάμε ότι η ίδια η Sunlight έχει εμπειρία πάνω από 30 χρόνια στο αντικείμενο.

Επίσης, το εργοστάσιο της Ξάνθης είναι προδιαγραφών του 2018 με συνεχείς αναβαθμίσεις, ενώ η μονάδα ανακύκλωσης της Κομοτηνής αφενός είναι πιστοποιημένη με το Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου της ΕΕ (EMAS), και αφετέρου θεωρείται πρότυπο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Σε όλες μας τις εγκαταστάσεις χρησιμοποιούμε συστήματα, διαδικασίες και εξοπλισμό αιχμής. Το οποίο σημαίνει ότι η παραγωγή είναι αυτοματοποιημένη σε πολύ μεγάλο βαθμό, γεγονός που μειώνει σημαντικά την αλληλεπίδραση του ατόμου με τα ενεργά υλικά της παραγωγής, ενώ και τα ίδια τα μηχανήματα είναι τελευταίας τεχνολογίας που σταματάνε μόνα τους όταν συντρέχουν λόγοι.

  • Πόσες και ποιες από τις Δέκα Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών στους τομείς των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, των Συνθηκών Εργασίας, του Περιβάλλοντος και της Καταπολέμησης της Διαφθοράς εφαρμόζει η εταιρία σας;

Συνοπτικά οι αρχές

Ανθρώπινα Δικαιώματα

Αρχή 1: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποστηρίζουν και να σέβονται την προστασία των διεθνώς  αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και
Αρχή 2: να διασφαλίζουν ότι δεν συνεργούν στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συνθήκες Εργασίας

Αρχή 3: Οι επιχειρήσεις πρέπει να υποστηρίζουν την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την πραγματική αναγνώριση του δικαιώματος συλλογικών διαπραγματεύσεων,
Αρχή 4: την εξάλειψη όλων των μορφών εξαναγκαστικής εργασίας,
Αρχή 5: την αποτελεσματική κατάργηση της παιδικής εργασίας και
Αρχή 6: την εξάλειψη των διακρίσεων αναφορικά με την απασχόληση και την εργασία.

Περιβάλλον

Αρχή 7: Οι επιχειρήσεις πρέπει να υποστηρίζουν μια προληπτική προσέγγιση στις περιβαλλοντικές προκλήσεις,
Αρχή 8: να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ευρύτερη προώθηση της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και

Αρχή 9: να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και την διάδοση φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών.

Καταπολέμηση της Διαφθοράς

Αρχή 10: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λειτουργούν κατά της διαφθοράς σε όλες τις μορφές της, συμπεριλαμβάνοντας τον εκβιασμό και τη δωροδοκία.

Η Sunlight Group συμμετέχει στην πρωτοβουλία Οικουμενικό Σύμφωνο (Global Compact) των Ηνωμένων Εθνών ως επίσημο μέλος. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία ευθυγραμμίζει τη στρατηγική και λειτουργία της σύμφωνα με τις 10 Αρχές για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Εργασία, το Περιβάλλον και την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Και επίσης, δεσμεύεται να αναλαμβάνει δράσεις που προωθούν κοινωνικούς στόχους.

  • Υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες που λαμβάνει η εταιρεία σε σχέση με την τοπική κοινωνία της Ξάνθης; Αναφέρομαι σε δράσεις που να εστιάζουν στις ανάγκες των μελών της κοινωνίας, σε τομείς όπως, η υγεία, η εκπαίδευση, ο αθλητισμός και η κοινωνική αλληλεγγύη.

Η Sunlight Group ήδη στηρίζει, και θα συνεχίσει να το κάνει, τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται, εστιάζοντας σε δράσεις στο πλαίσιο τριών βασικών πυλώνων:

Σχετικά Άρθρα