Κύριο ΘέμαΠαραπολιτικάΤελευταία Νέα

Άνετη πρωτιά για Σπύρο Τσιλιγγίρη και Νέα Δημοκρατία στην Ξάνθη (Βλέπει νέα μεγάλη δημοσκόπηση)

Άνετη πρωτιά για τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη και την Νέα Δημοκρατία στην Ξάνθη προβλέπει το α΄μέρος της δημοσκόπησης του aftodioikisi.gr, που διεξήχθη από 28 Απριλίου έως 8 Μάϊου 2023 σε δείγμα 960 ατόμων. Συγκεκριμένα, η ΝΔ εμφανίζεται να έχει συσπείρωση 73% και να χάνει  9,5 ποσοστιαίες μονάδες (41,5% το 2019 έναντι 32% σήμερα), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει 80% συσπείρωση, 5,5% (28,5 έναντι 23%). Κερδισμένο βγαίνει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που από 11,5% το 2019 ανεβαίνει στο 14%, ενώ η Εθνική Δημιουργία των Τζήμερου-Κρανιδιώτη καταγράφεται για πρώτη φορά στις έρευνες του aftodioikisi.gr σε ποσοστό που αντιστοιχεί στο όριο εισόδου στο κοινοβούλιο (3.0%).  Σταθερά στο 3,5% και 2,5% αντίστοιχα εμφανίζονται το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25, πτώση για την Ελληνική Λύση (από 5 σε 3%), ενώ η Ανταρσύα καταγράφεται στο 1,5%.

*Στο νομό Ξάνθης:

-Στη ΝΔ προηγείται ο νυν βουλευτής Σπ. Τσιλιγγίρης (32%)  και ακολουθεί σε απόσταση ο δεύτερος του 2019 Δ. Σαλτούρος (22%)

-Στο ΣΥΡΙΖΑ ο νυν βουλευτής Χ. Ζεϊμπέκ (37%) δεν φαίνεται να απειλείται από τον δεύτερο του 2019, Στ. Γιαννακίδη (25%)

-Στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θεωρείται βέβαιη η επανεκλογή του Μπ. Μπαράν.

Αναλυτικά για την Ξάνθη

Στην τριεδρική περιφέρεια της Ξάνθης δεν αναμένεται αλλαγή στην κατανομή των εδρών, οι οποίες αναμένεται να μοιραστούν σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια των τριών αυτών κομμάτων των τριών εκλεγμένων βουλευτών του 2019 καθιστά σχετικά προβλέψιμη την εξέλιξη ως προς τα πρόσωπα που θα λάβουν τις έδρες.

Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ καταγράφεται σημαντικό προβάδισμα του βουλευτή κ. Τσιλιγγίρη με 32% των σταυρών, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από αυτό που είχε συγκεντρώσει το 2019 όταν και εκλέχθηκε (28%). Ακολουθεί ο κ. Σαλτούρος με το 22% των σταυρών, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από αυτό που είχε λάβει το 2019, όταν είχε τερματίσει δεύτερος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ (βλ. Πίνακα 9). Σημειώνεται ότι το μέγεθος του δείγματος ψηφοφόρων της ΝΔ στην περιφέρεια Ξάνθης δεν επιτρέπει τη μελέτη των επιμέρους δημογραφικών χαρακτηριστικών των ψηφοφόρων κάθε κόμματος.

Πίνακας 9. % σταυρών επί των ψήφων της ΝΔ για καθέναν υποψήφιο Ξάνθης
%
ΑΜΕΤ ΟΓΛΟΥ ΧΙΟΥΜΕΪΡ10
ΓΙΟΥΣΟΥΦ ΝΤΕΛΗ8
ΣΑΛΤΟΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ22
ΤΣΙΑΚΙΡΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ18
ΤΣΙΛΙΓΓΙΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ32
Δεν θα επιλέξω κάποιο πρόσωπο, θα ψηφίσω μόνο το κόμμα6
ΔΞ/ΔΑ4

Σαφές είναι το προβάδισμα του εκλεγμένου βουλευτή το 2019 και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κ. Ζεϊμπέκ συγκεντρώνει το 37% των σταυρών του κόμματος και μοιάζει να μην απειλείται από τον κ. Γιαννακίδη που τον ακολουθεί συγκεντρώνοντας το 25% των σταυρών (βλ. Πίνακα 10). Η διαφορά στη δυναμική των δύο υποψηφίων παραμένει αντίστοιχη αυτής που καταγράφηκε και στις κάλπες του 2019. Σημειώνεται ότι το μέγεθος του δείγματος ψηφοφόρων της ΝΔ στην περιφέρεια Ξάνθης δεν επιτρέπει τη μελέτη των επιμέρους δημογραφικών χαρακτηριστικών των ψηφοφόρων κάθε κόμματος.

Πίνακας 10. % σταυρών επί των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ για καθέναν υποψήφιο Ξάνθης
%
ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΣΤΑΘΗΣ25
ΖΕΪΜΠΕΚ ΧΟΥΣΕΪΝ37
ΚΥΝΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ7
ΣΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ10
ΤΖΑΜΠΑΖΗ ΜΑΡΙΑ7
Δεν θα επιλέξω κάποιο πρόσωπο, θα ψηφίσω μόνο το κόμμα8
ΔΞ/ΔΑ6

Στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, προηγείται επίσης ο σημερινός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μπαράν, ο οποίος συγκεντρώνει το 38% των σταυρών, ποσοστό αντίστοιχο εκείνου που είχε συγκεντρώσει και το 2019. Ακολουθείται σε μεγάλη απόσταση από τον κ. Βουρβουκέλη (24%), ένα νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο του κόμματος (βλ. Πίνακα 11). Η εκλογή του κ. Μπαράν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη, δεδομένης της ισοκατανομής των τριών εδρών μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται και πάλι πάντως ότι η εκτίμηση για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Ξάνθης είναι ενδεικτική λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος.

Πίνακας 11. % σταυρών επί των ψήφων του ΠΑΣΟΚ για καθέναν υποψήφιο Ξάνθης
%
ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ24
ΚΑΡΑΛΙΔΗΣ ΦΩΤΙΟΣ14
ΜΠΑΡΑΝ ΜΠΟΥΡΧΑΝ38
ΝΤΕΛΗ-ΙΜΠΡΑΗΜ ΜΠΕΡΗΜ3
ΠΑΡΧΑΡΙΔΟΥ ΕΡΣΑΪΑ17
Δεν θα επιλέξω κάποιο πρόσωπο, θα ψηφίσω μόνο το κόμμα2
ΔΞ/ΔΑ2

Σχετικά Άρθρα