Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Προσκυνηματική εκδρομή στην Προύσα και Κωνσταντινούπολη (πλούσιο φωτογραφικό υλικό και video)

Η XanthiNews.gr σε συνεργασία με τον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης διοργάνωσαν  4ήμερη προσκυνηματική εκδρομή για την Κυριακή των Μυροφόρων στην Κωνσταντινούπολη στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής του Βαλουκλί.

Οι εκδρομείς αναχώρησαν από την Ξάνθη στις 28 Απριλίου 2023 στις 6 η ώρα το πρωί με πρώτη στάση στην Ομοιρική Τροία όπου ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και διανυκτέρευσαν στην Προύσα. Το Σάββατο, 29 Απριλίου είχαν την ευλογία να εκκλησιαστούν στον ενεργό μέχρι του 1922 Ναό της Παναγίας-Μητρόπολη (κατά άλλες πηγές ετιμάτο επ’ονόματι του Αγίου Βασιλείου) στην Τρίγλια της Προποντίδος, όπου ιερούργησε ο Σεβασμιώτος Μητροπολίτης Προύσης κ.κ. Ιωακείμ ο οποίος τους υποδέχθηκε σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα και πολύ εγκάρδια. Μαζί του συλλειτούργησε ο προϊστάμενος του ιερού ναού του Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης πατέρας Άνθιμος Κωσταράκης. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας το εκκλησίασμα μετέβη στο παρακείμενο κτήριο των -ανενεργών από το 1922- Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Τριγλίας, όπου ο τοπικός Σύλλογος Γυναικών, προσέφερε στους Ξανθιώτες επισκέπτες, κατόπιν συνεννοήσεως με τον Σεβ. Μητροπολίτη Προύσης κ. Ιωακείμ, διάφορα εδέσματα και κεράσματα. (Δείτε εδώ την επίσκεψη στην Τρίγλια).

Ακολούθως μετέβησαν στα Μουδανιά, όπου επισκέφθηκαν την φιλοξενούμενη τις ημέρες αυτές στην περιοχή εκεί στο Οθωμανικό Αρχοντικό Tahir Paşa Konağı έκθεση φωτογραφιών με θέμα: “Μουδανιά και πέριξ: κοντινά και απομακρυσμένα χωριά του τόπου“, ενώ στην συνέχεια παρακάθησαν σε γεύμα που ευλόγησε ο Μητροπολίτης Προύσης.

Την επόμενη ημέρα οι Προσκηνητες από την Ξάνθη μετέβησαν στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής του Βαλουκλί όπου όπου  η  Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προεξήρχε για την Εορτήν της Κυριακής των Μυροφόρων, 30 Απριλίου 2023, της Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας, που τελέστηκε, κατά το έθος, στο Καθολικό της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βαλουκλή. Αμέσως μετά, ο Παναγιώτατος τέλεσε Τρισάγιο στον Τάφο του αοιδίμου προκατόχου του, Πατριάρχου Δημητρίου, μνημονεύοντας όλους τους Πατριάρχες, Ιεράρχες και Μ. Ευεργέτες του Γένους που αναπαύονται στον αυλόγυρο της Μονής. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας οι Ξανθιώτες Προσκυνητές πήραν τηνευλογία του Πατριάρχη και έβγαλαν μια αναμνηστική φωτογραφία.

Αναμνηστική Φωτογραφία με τον Πατριάρχη

Την ίδια ημέρα με το καραβάκι  επισκέφτηκαν  στην σχολή της Χάλκης όπου συναντήθηκαν με τον Ηγούμενο της ΙΜ Αγίας Τριάδος Χάλκης  Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιάνο και ξεναγήθηκαν στην σχολή.

Σχολή της Χάλκης
Με τον Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιάνο

Την τελευταία ημέρα οι εκδρομείς από την Ξάνθη ξεναγήθηκαν επισκέφτηκαν το Πατριαρχείο και την Αγία Σοφία, μετέβησαν σε μεγάλο εμπορικό κατάστημα της Κωνσταντινούπολης και αναχώρησαν  για την Ξάνθη.

Και άλλες φωτογραφίες από την ΙΜ Βαλουκλή:

Ακολουθούν φωτογραφίες από την επίσκεψη στην Χάλκη:

Φωτογραφίες από την εκδρομή:

Σχετικά Άρθρα