ΙστορικάΠολιτισμόςΤελευταία Νέα

Αμφίπολη: Μπήκαμε στον τύμβο Καστά που λέγεται ότι είναι ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου (φωτογραφίες+video)

Δεκαετίες μετά την πρώτη αρχαιολογική έρευνα και 9 χρόνια μετά την επισταμένη ανασκαφή, ο τύμβος Καστά, είναι έτοιμος να “μαρτυρήσει” τα μυστικά του. Το XanthiNews.gr και ο Σταύρος Καρυπίδης βρέθηκε στην Αμφίπολη  το μεσημέρι της Τρίτης και  σας μεταφέρει  τις εικόνες από το μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο της ελληνιστικής εποχής. Ο όγκος του και η μεγαλοπρέπειά του σε συνδυασμό με τον χρόνο που οικοδομήθηκε παραπέμπουν σε ταφικό μνημείο μεγάλου άνδρα της εποχής και δει του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Βέβαια απέχουμε πολύ ακόμη από τις επίσημες ανακοινώσεις περί αυτού.

Ο τεράστιος περίβολος τα ψηφιδωτά, οι σφίγγες και οι Καρυάτιδες δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία

Ο τύμβος Καστά είναι ένας από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς θησαυρούς στην Ελλάδα και προσφέρει μια μαγευτική εμπειρία. Μπορείτε να ξεκινήσετε την επίσκεψή σας από το Μουσείο Αμφίπολης, που βρίσκεται στο Νομό Σερρών. Εκεί μπορείτε να δείτε μερικά από τα εκπληκτικά ευρήματα που βρέθηκαν στον τύμβο, όπως οι διάσημες Καρυάτιδες και τα ένα κεφάλι από τις σφίγγες.

Ο τύμβος Καστά είναι ένα αρχαιολογικό θαύμα, με τον ατμοσφαιρικό του φωτισμό, τις θεαματικές δομές και την πλούσια ιστορία του. Μην ξεχάσετε να απολαύσετε τη φύση γύρω από τον τύμβο, καθώς και την πανοραμική θέα που προσφέρει.

Οι επισκέψεις, πάντως προς το παρόν διαρκούν λίγα λεπτά της ώρας (μόνο για ειδικές ομάδες πληθυσμού) και γίνονται κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών (έως και τις αρχές Ιουνίου) , οπότε και θα διακοπούν προσωρινά για να ξεκινήσουν οι εργασίες για την απομάκρυνση των ικριωμάτων από το εσωτερικό του μνημείου και θα συνεχιστούν αμέσως μετά.

Πάντως, το ταφικό μνημείο θα αποδοθεί στο σύνολό του στο ευρύ κοινό το 2027, μετά την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, αποκατάστασης και ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου.

Σχετικά Άρθρα