Του Μανώλη Σ. Χούμα
Τον Μάιο του 1883 την διαχείριση του νέου Οθωμανικού Μονοπωλίου των Καπνών αναλαμβάνει, η συσταθείσα εταιρεία Regie Co-interesse des Tabacs de l’ Empire Ottoman – Μονοπώλιον των Συνενδιαφερομένων των Καπνών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η Ρεζή παρά το γαλλικό λογότυπο του τίτλου της δεν είναι γαλλική, αλλά ούτε ασφαλώς καθαρά οθωμανική εταιρεία. Είναι μια πολυεθνική κοινοπραξία (consortium) τραπεζών, που την αποτελούν η oθωμανική Banque Ottomane 50%, η αυστριακή Credit Anstalt 30% και η γερμανική Bleichröder 20%.
Στην Ξάνθη, την Μέκκα των καπνών ανατολικού τύπου, το Οθωμανικό Μονοπώλιο των Καπνών ανεγείρει το 1895 σε σχήμα «Π», το μεγαλύτερο ίσως Καπνομάγαζο των Βαλκανίων.
Μπουλούκια Ηπειρωτών και Δυτικομακεδόνων πετράδων = Κουδαραίων (απ’ τον πελεκάνο μέχρι τον πρωτομάστορα) αναλαμβάνουν, στις αρχές της δεκαετίας του 1890, το χτίσιμο του επιβλητικού συγκροτήματος στη νότια πλευρά της πόλης.
Είναι δομημένο σε τρία επίπεδα, ημιυπόγειο – ανώγειο – όροφος.
Στους δύο πάνω ορόφους γίνεται η επεξεργασία των φύλλων καπνού και η δεματοποίηση, ενώ στο ημιυπόγειο με τη σχετική του υγρασία αποθηκεύονται τα δέματα καπνού.
Τα δέματα με τον χρυσόφυλλο μπασμά της Ξάνθης, προορίζονται για τα εργοστάσια παραγωγής τσιγάρων όλου του κόσμου.
Μικρή ποσότητα του πανάκριβου μπασμά, αναμειγνύεται στα χαρμάνια των τσιγάρων για να προσδώσει σ’ αυτά το μοναδικό του άρωμα.
Ο Τύπος της εποχής μας πληροφορεί, πως ο περίφημος μπασμάς της Ξάνθης ανήκει στο είδος του καπνού Νικοτιάνα λεπτόφυλλος (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ Δευτέρα 9 Ιουνίου 1903 αρ.φ.126 σελ 2).
Το 1895 η ανέγερση έχει ολοκληρωθεί κι αρχίζει η λειτουργία της Ρεζή, που απασχολεί εκατοντάδες εργατοτεχνικού και διοικητικού προσωπικού.
Την περίοδο που ανοίγουν τα Σαλόνια των Καπνομάγαζων, καταφθάνουν στην Ξάνθη «χέρια» από παντού, κυρίως δε απ’ την Βουλγαρία κι έτσι ο αριθμός των απασχολούμενων σ’ αυτά αυξάνεται θεαματικά.
Ένα απ’ τα μελανά σημεία της ανθυγιεινής εργασίας στα Καπνομάγαζα, είναι και η απασχόληση μικρών παιδιών στα Σαλόνια επεξεργασίας φύλλων καπνού.
Επιλέγω μερικά εδάφια απ’ το άρθρο με θέμα «Η καπνοπαραγωγή εν Τουρκία», του Ιωάννη Χρηστάκη – Μηχανικός Αγρονόμος και πρώην πραγματογνώμων του Οθωμανικού Μονοπωλίου των Καπνών – που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Μηνιαία Εικονογραφημένη ΑΤΛΑΝΤΙΣ Νέας Υόρκης τον Ιούλιο του 1913, έτος 4 αρ.φ.7 σελ 26,27,28,31.
«…Το διαμέρισμα της Ξάνθης. Η περιφέρεια αύτη κατέχει την πρώτην θέσιν εν τη παραγωγή. Ο καπνός είναι λεπτοφυέστατος και πάρα πολύ αρωματώδης, διακρινόμενος δια την γλυκείαν γεύσιν του ως και δια την διαρκή καύσιν. Τα φύλλα του είναι ωοειδή και άμισχα, είναι δε γνωστός εις το εμπόριον υπό το όνομα Μπασμά …Εις το διαμέρισμα Ξάνθης διακρίνεται επίσης η παραγωγή καπνών κάμπου, ο καπνός όμως αυτός έχει κατωτέραν αξίαν …Όταν τα καπνά γείνωσι δέματα, εξετάζονται από τους πραγματογνώμονας και εμπόρους και αγοράζονται απ’ αυτούς αναλόγως της αξίας των…».
Στην αναφορά μου για το Μονοπώλιο παρουσιάζω δύο τεκμήρια, που επιβεβαιώνουν το 1895 ως έναρξη λειτουργίας του κτηρίου της Ρεζή στην Ξάνθη.
Απρίλιος του 2023 – ΜΣΧ