ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Η 21 Μαρτίου είναι η συμβολική ημέρα γα τα δάση, όπως είναι γνωστή και ως διεθνής ημέρα Δασών-Δασοπονίας. Φέτος συμπληρώνει 52 χρόνια από την ανακήρυξή της, από τότε (1971) που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) επέλεξε για πρώτη φορά την ημέρα αυτή που συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη μέρα της άνοιξης ως <<Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας>> . Στόχος ήταν να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος και να του προσελκύσει το ενδιαφέρον στο να μάθει περισσότερα για τις παροχές του, τις λειτουργίες του, τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρει αλλά και για την ανάγκη προστασίας του όπου είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου.
Από την άλλη πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας και τις αρνητικές εξελίξεις προς το Περιβάλλον που βιώνουμε στις μέρες μας όπως είναι η κλιματική αλλαγή, αλλά και τους παράγοντες που την προκαλούν π.χ. τα αέρια του θερμοκηπίου, η αποψίλωση των δασών, η κτηνοτροφία, η καύση ορυκτών καυσίμων, κ.τ.λ. .
Τέλος, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα δάση οπωσδήποτε έχουν ανάγκη την παρέμβαση του ανθρώπου για την προστασία και όχι για την υποβάθμιση και την καταστροφή τους. Και να μην ξεχνάμε ότι τα υγιή δάση μπορούν να μειώσουν ακόμη και το κίνδυνο μεταδιδόμενων ασθενειών από τα ζώα στους ανθρώπους.

Σοφτά Εκρέμ

Δασοπόνος ΤΕ

Σχετικά Άρθρα