Δράμα Τελευταία Νέα

Πρώην Καπνολογικό Ινστιτούτο Δράμας – Προχωρούν συμφωνίες με τη ΣΕΚΑΠ, τη Philip Morris και τη Μισσιριάν

Επανεκκίνηση για το πρώην Καπνολογικό Ινστιτούτο Δράμας.

Από τη σκόνη στη ζωή και στην έρευνα επιστρέφει σταδιακά το πρώην Καπνολογικό Ινστιτούτο Δράμας που ήταν κλειστό τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση ένα εργαστήριο καπνού και τσιγάρων που λειτουργεί με έναν γεωπόνο.

«Πέρυσι, τέτοια εποχή, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είχε αποφασίσει να το κλείσει και να μεταφερθεί στη Θέρμη, στο παράρτημα στη Θεσσαλονίκη», μεταφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ. Συνάντησε τότε στην Αθήνα τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτη Χατζηνικολάου, και του ζήτησε να αναστρέψει την απόφαση.

«Έχουμε τη διάθεση να ενισχύσουμε το ινστιτούτο. Ήδη, προχωρούν εργολαβίες για την αποκατάσταση και τη συντήρηση του κτηρίου. Το καλοκαίρι έγιναν εκεί τα γυρίσματα της ταινίας ‘‘Tin Soldier’’ με τους Ρόμπερτ ντε ΝίροΣκοτ Ίστγουντ και Τζέιμι Φοξ. Επί τρεις μήνες, υπήρξε μεγάλη δραστηριότητα και έγιναν πολλές εργασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου» περιγράφει, προσθέτοντας ότι η σκεπή ολοκληρώθηκε και οι εργασίες προχωρούν.

Το Δ.Σ. του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αποφάσισε το ινστιτούτο να ενισχυθεί με επιστημονικό προσωπικό. Σε πρώτη φάση έρχονται πέντε επιστήμονες, εκ των οποίων κάποιοι με καταγωγή από τη Δράμα και σταδιακά θα στελεχωθεί συνολικά με 20 άτομα, καθώς αναβαθμίζεται σε Ερευνητικό και Αναπτυξιακό Κέντρο Υποστήριξης του Αγροδιατροφικού Τομέα.

«Προχωρούν συμφωνίες με τη ΣΕΚΑΠ, τη Philip Morris και τη Μισσιριάν, ώστε να γίνονται εδώ οι πιστοποιήσεις, οι έλεγχοι καπνού και τσιγάρων. Γίνεται ερευνητικό κέντρο για τα αρωματικά φυτά, τη φαρμακευτική κάνναβη και παρόμοιες καλλιέργειες».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι μια νέα εποχή ξεκινάει, καθώς «ο πρωτογενής τομέας για τη Δράμα είναι πολύ σημαντικός για την τοπική οικονομία, γι’ αυτό συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στην αναβάθμισή του».

Σχετικά Άρθρα