Τελευταία ΝέαΤοπικά νέα

Μνήμη Αρχιμανδρίτου +Αντωνίου Βούλκου 1967-2023

Του Αρχιμανδρίτη Αποστόλου Λαπαντώνη

Ο αγαπητός και φιλάνθρωπος σε όλους πατήρ Αντώνιος Βουλκος, κατά κόσμον (Ελευθέριος),εγεννήθη στην ιστορική Μαρώνειαν Κομοτηνής στις 27 Μαΐου 1967 ,από γονείς τον Παράσχο και την Αποστολία οι οποίοι ανέθρεψαν με παιδεία και φιλότιμο τον ίδιο και τον κατά σάρκα αδερφό του Μιχαήλ. Στα εφηβικά του χρόνια η οικογένεια Του μετοίκισαν στην Ξάνθη κι ο τότε Ελευθέριος ,φοιτά στην Εκκλησιαστική Σχολή της πόλης μας κοντά σε αξιόλογους καθηγητές και κληρικούς που ενέσπειραν μέσα Του, την αγάπη στην Εκκλησία και τον Χριστό και καλλιέργησαν το ήθος και τις αρετές, τις οποίες απέκτησε. Ιερόπαις και Αναγνώστης του μακαριστού Μητροπολίτου Ξάνθης (Αντώνιου Κλαουδάτου) ανάμεσα στον νυν πατηρ Πέτρο Κυριαζόπουλο όπως και άλλους διακεκριμένους σήμερα κληρικούς και λαϊκούς αναλώνεται στην ζωή και στην διακονία της τοπικής εκκλησίας.

Μετά την αποφοίτηση Του από το εν Ξάνθη Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο,εισέρχεται στην Ανώτερα τότε Θεολογική Ακαδημία Αθηνών και στην Θεολογική σχολή της εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου έως της αποφοιτήσεώς Του. Κείρεται μοναχός και λαμβάνοντας το όνομα Αντώνιος, (εις μνήμην του Μακαριστου Μητροπολίτου Αντωνίου ). Χειροτονείται Διάκονος την 17η Νοεμβρίου 1996 και Πρεσβύτερος την 29η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους από τον νυν Μητροπολίτη μας Ξάνθης κ. Παντελεήμονα δίδοντας του το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Τοποθετείται τον ίδιο καιρό στον νεοσύστατο τότε Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου Ξάνθης (πλησίον του πάρκου Μ. Αλεξάνδρου) και ξεκινά μια ανεξίτηλη πνευματική και ενοριακή δράση μέχρι και σήμερον.

Διακρίθηκε για την απλότητά Του,την ταπείνωση,την υπομονή, την κοινωνικότητα και την προσφορά Του όλα αυτά τα χρόνια. Προσιτός σε όλους, ακούραστος, δημιουργικός, ανεξίκακος και ευθύς. Η εύνοια για τον καθένα υπήρξε έντονη καθημερινά. Είχε στην ζωή του το λάθε βιώσας για τον εαυτό του, δίδοντας προτεραιότητα στην αγάπη και την ευχέρεια του ποιμνίου του και των συνανθρώπων Του. Διακαής πόθος Του,η Αγία Γη των Ιεροσολύμων που αναρίθμητες φορές υπήρξε Προσκυνητής,των Παναγίων Τόπων είτε κατά μόνας είτε ομαδικώς από την πόλη μας και από όπου αλλού… Λάτρεψε την Αγία Γη των Ιεροσολύμων, όπου πριν από έναν μήνα και συμμετείχε για τελευταία του φορά ,στην Ιεραποδημία του Ιερού Ναού Αγίου Θεοφάνους Ξάνθης, δια την εορτή των Θεοφανείων (κατά το παλαιό ημερολόγιο).

Δημοσιεύει σε καθημερινή βάση, τα μοναστήρια των Ιεροσολύμων δίδοντας την ευκαιρία σε όλους έστω νοερως να βρίσκονται στον Φρικτό Γολγοθά, στον Πανάγιο Τάφο στην πλάκα της Αποκαθήλωσης που υπάρχει ζώσα η Παρουσία της Θείας Χάριτος. Σε μονές όπως την Λαύρα του Αγίου Σάββα, την Μονή Χοζεβα, την Κανά της Γαλιλαίας, την Ναζαρέτ, την Βηθλεέμ ,τον Ιορδάνη και έτερα προσκυνήματα.

Η χαρά του υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη στις ιεραποδημίες αυτές, καθότι συναντούσε τον πνευματικό Του πατέρα και γέροντα Του Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιο στο οποίο το ομοφόριο κατέθεται τον πνευματικό Του φόρτο καθότι κι ο ίδιος είχε λάβει την πνευματική πατρότητα να αναπαύονται ψυχές στο επιτραχήλιο Του. Συμμετείχε σε ουκ ολίγες δράσεις της τοπικής Εκκλησίας μας καθώς και σε κοινωνικές έχοντας αποτυπώσει στον λαό, έναν καλό λόγο. Έφυγε για την αιώνια Βασιλεία Του Θεού αιφνιδίως και αθόρυβα, τις πρωινές ώρες της Τρίτης 21ης Φεβρουαρίου 2023 στην ηλικία των 56 ετών, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό σε όσους τον γνωρίσαμε εγγύς και μακράν. Πλέον οι προσευχές μας θα είναι αδιαλείπτως ζωντανές στην Θεία Λατρεία κληρικών και λαϊκών, για την ανάπαυση της καλοκάγαθης ψυχής Του.

Να εύχεσαι και δι υμάς αγαπητέ μας πατέρα Αντωνιε καθώς και για τα πνευματικά σου τέκνα και για όλους του ενορίτες που με το άκουσμα της αναπάντεχης Κοιμήσεως σου στέκονται με μια απορία και με δάκρυα στα μάτια. Θα συναντήσεις της πολυαγαπημένους γονείς σου που μερικά χρόνια πριν τους έδωσες το κατευόδιο για την αιωνιότητα όπως και για την λατρεμένη σου ανιψιά Αποστολία, που έχασες πριν από ένα χρόνο και σε όλους βρίσκονται στο ουράνιο πλεον Θυσιαστήριο.

ΚΑΛΉ ΑΝΆΣΤΑΣΗ ΑΔΕΛΦΈ ΚΑΙ ΦΊΛΤΑΤΕ ΠΑΤΈΡΑ ΑΝΤΩΝΙΕ, ΚΑΛΉ ΑΝΤΆΜΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΙΕΡΟΥΣΑΛΉΜ ΠΟΥ ΑΓΆΠΗΣΕΣ ΤΌΣΟ ΒΑΘΙΆ. ΤΗΝ ΕΥΧΉ ΣΟΥ. ( ΔΙΚΑΙΟΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΙΏΝΑ ΖΩΣΙ ΚΑΙ ΕΝ ΚΥΡΙΩ Ο ΜΙΣΘΌΣ ΑΥΤΩΝ. ΑΝΤΩΝΊΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΑΔΕΛΦΟΎ ΚΑΙ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟΎ ΓΕΝΟΜΈΝΟΥ ΕΙΗ Η ΜΝΉΜΗ ΑΙΩΝΊΑ).

Σχετικά Άρθρα