Τελευταία Νέα

Βιβλική καταστροφή σε Τουρκία – Συρία: Εκατοντάδες νεκροί από το σεισμό 7,8 Ρίχτερ

Υπάρχουν εκτιμήσεις για εκατομμύρια αστέγους, καθώς έχουν πληγεί 10 πυκνοκατοικημένες πόλεις

Βιβλική καταστροφή σε Τουρκία – Συρία από τον σεισμό 7,8 Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε τα ξημερώματα τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, στοιχίζοντας τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στις δύο χώρες και προκαλώντας μεγάλες και εκτεταμένες υλικές ζημιές, με βάση τους —ακόμη προσωρινούς— απολογισμούς στις δυο πλευρές των συνόρων.

Ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων του σεισμού αυξήθηκε στους 237 νεκρούς και στους 639 τραυματίες, μόνο στη Συρία, όπως έκανε γνωστό το συριακό υπουργείο Υγείας.

Πάνω από 600 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και στις δύο χώρες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ δεκάδες άλλοι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν

Κάθε ώρα που περνάει εντείνονται οι φόβοι ότι τα θύματα θα αυξηθούν σημαντικά, καθώς μόνο στην πόλη Γκαζιαντέπ έχουν καταρρεύσει 560 κτήρια αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης. Υπάρχουν εκτιμήσεις για εκατομμύρια αστέγους, καθώς έχουν πληγεί 10 πυκνοκατοικημένες πόλεις.

Σεισμολόγοι εκτιμούν ότι η σεισμική δόνηση ίσως είναι χειρότερη και από το σεισμό του 1999 είχαν χάσει τη ζωή τους 17.000 άνθρωποι 

Στην ευρύτερη περιοχή, χιονίζει και οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους 2 βαθμούς Κελσίου. 

Σχεδόν 1.000 εθελοντές διασώστες έχουν αναπτυχθεί από την Κωνσταντινούπολη στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλίκαγια.

Ο φονικός σεισμός έπληξε τα Άδανα, την Αντιγιαμάν, τη Μαλάτια, την Καχρανμαρμαράς, την Γκαζιάντεπ, τη Σανλιούρφα, τη Ντιγιάρμπακιρ, τα Άδανα, την Αντιγιαμάν, τη Μαλάτια, την Οσμάνιγε, τη Χατάι και την Κιλίς, ανακοίνωσε η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

Τουλάχιστον 111 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρεις τουλάχιστον τρεις συριακές πόλεις (Χαλέπι, Χάμα και Λατάκια), σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, ενώ στην Τουρκία επλήγησαν τουλάχιστον 10 πόλεις. Έχουν ισοπεδωθεί δεκάδες κτήρια, 130 μόνο στη Μαλάτεια, όπου υπάρχουν 220 τραυματίες. Επί ποδός οι τουρκικές δυνάμεις διάσωσης ψάχνουν ανθρώπους στα συντρίμμια. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Κύπρο και στο Λίβανο. Η διάρκεια ήταν τουλάχιστον 40 δεύτερα σύμφωνα με μαρτυρίες. 

πηγή skai.gr

Σχετικά Άρθρα