Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Συνεργασία Δήμων Ξάνθης και Σμόλιαν: Ανάσα ζωής για την Πινακοθήκη “ΧΡ. ΠΑΥΛΙΔΗΣ”

Του Θανάση Μουσόπουλου

Θα είμαι πολύ σύντομος:

1.

  Με χαρά διαβάσαμε στις 20 Ιανουαρίου στις ανακοινώσεις του Δήμου μας ότι μετά από επίσκεψη αντιπροσωπίας του Σμόλιαν στην πόλη μας αποφασίστηκε η συμμετοχή του Δήμου Σμόλιαν στις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Συγκεκριμένα:

«Ο κ. Pironkov μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Σμόλιαν Nikolaĭ Melemov, αλλά και την πρότασή του για την αξιοποίηση των Δημοτικών Πινακοθηκών των δύο Δήμων, με τη διοργάνωση Έκθεσης στην Ξάνθη, κατά τη διάρκεια των Γιορτών Παλιάς Πόλης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόταση υπογράμμισε ότι η εκδήλωση αυτή θα είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία, για να αναδειχθεί η φιλοσοφία της αδελφοποίησης των δύο Δήμων με τον καλύτερο τρόπο».

2.

Για τη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης «Χρήστος Παυλίδης» έγραψα τον Σεπτέμβριο 2022 – μετά τις Γιορτές Παλιάς Πόλης-  ένα κείμενο στο οποίο δεν υπήρχε δυστυχώς απάντηση. Κατέληγα:

«Τα τελευταία χρόνια το κτήριο έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Η Αυλή του κτηρίου φιλοξένησε τις εκθέσεις για μια ακόμη χρονιά. Το υπόλοιπο κτήριο είναι «κλινικά νεκρό».

  Ο Δήμος έχει χρέος να ενημερώσει τους πολίτες, τους άνδρες και τις γυναίκες δημιουργούς της περιοχής μας που δίνουν όλη την ψυχή και το μεράκι τους για την πρόοδο της Ξάνθης.

 Θα ήταν πολύ βάρβαρο να πω: αφαιρέστε από την Πινακοθήκη τα έργα Τέχνης και αφήσετε το κτήριο να καταρρεύσει;

 Οργή ή Λύπηση…»

3.

Ελπίζω ότι η δέσμευση του Δημάρχου έναντι του Δήμου Σμόλιαν θα λειτουργήσει θεραπευτικά για τη Δημοτική μας Πινακοθήκη.

Η Ελπίδα πεθαίνει τελευταία…

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΑΝΘΗ, 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023

Σχετικά Άρθρα