Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
Το υπονόησε. Δεν τον πιστέψαμε. Το είπε. Τον αμφισβητήσαμε. Το ξαναείπε. Αρχίσαμε να ψάχνουμε «τι εννοεί». Και πέρασε αρκετός καιρός. Ώσπου –περίπου- το ανακοίνωσε. Και μιλάμε για τον πρωθυπουργό. Και τις «πρόωρες εκλογές». Που μπορεί να μην είναι και τόσο «πρόωρες» ( Ιούλιο του 2019 είχαν γίνει οι τελευταίες) αλλά πάντως θα γίνουν. Έστω δυο μήνες νωρίτερα.
Αλλά αυτή είναι η πολιτική σε μια χώρα όπου όλα γίνονται «στο περίπου». Και τώρα, το έχουμε πιστέψει όλοι. Και σκεφτόμαστε, κρίνοντας από δηλώσεις, σχόλια αλλά και πράξεις το πώς θα καταλήξουν αυτές οι εκλογές. Το σχεδόν σίγουρο είναι ότι θα γίνουν αλλά δεν θα «τελειώσουν» σε μια Κυριακή. Θα χρειαστεί και δεύτερη, ίσως και τρίτη. Τώρα, αυτό θα πρέπει να συζητάμε: Αν θα «τελειώσουμε» σε δυο ή τρεις Κυριακές. Γιατί αν χρειαστούν τρεις, τότε θα αργήσουμε λιγάκι περισσότερο. Αλλά –το κυριότερο- τι κυβέρνηση θα έχουμε εάν μια τέτοια κυβέρνηση εκλεγεί μετά την τρίτη διαδικασία;
Πως θα τελειώσουν οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν; Και πόσο ισχυρό αποτέλεσμα θα έχουν; Θα είναι μονοκομματική κυβέρνηση αυτή που θα προκύψει; Δικομματική με συνεργασία ; Τρικομματική από την αντιπολίτευση; Αφήνω τους τηλεοπτικούς σχολιαστές να ασχοληθούν μ αυτό γιατί αλλιώς, θα φανεί ότι θέλω να τους πάρω τη δουλειά. Ένα μόνο μπορώ να πω: Οι εκλογές θα ολοκληρωθούν γιατί έτσι ΠΡΕΠΕΙ να γίνει. Όχι γιατί η πλειοψηφία θα το έχει αποφασίσει μόνη της. Και αυτό, θα έχει υποβαθμίσει τον πολιτικό λόγο και το πολιτικό έργο του νικητή.
Δεν τολμώ να πω στην σημερινή κυβέρνηση ( που θέλει να είναι και αυριανή-) τι ΠΡΕΠΕΙ να κάνει. Ούτε και στην αντιπολίτευση βέβαια. Αφ ενός γιατί θα ήταν άτοπο, εγωπαθές αλλά και πρακτικώς ανεφάρμοστο. Περίπου ανάρμοστο. Και αφ ετέρου, δεν γνωρίζω. Και το παραδέχομαι. Αλλά το σημαντικότερο επιχείρημα θα ήταν να πω ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να είναι –όσο κι αν αυτό ακούγεται «παλιομοδίτικο» και πολυφορεμένο- μια κυβέρνηση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Διαβάστε λοιπόν προγράμματα. Ακούστε δηλώσεις και ανακοινώσεις. Ενημερωθείτε όσο πιο πολύ και όσο πιο σοβαρά γίνεται. Γιατί οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι :
- Για το ποιος ευθύνεται για την ακρίβεια, το 38% πιστεύει πως φταίει η διεθνής κρίση, το 25% η κυβέρνηση, το 32% και τα δύο και 5% απάντησε «ΔΞ/ΔΑ».
- Για το πως κρίνουν οι πολίτες την κυβέρνηση στο τέλος της τετραετίας, το 12% είπε ότι είναι καλύτερη από αυτό που περίμενε, το 24% όσο καλή περίμενε, το 25 όσο κακή περίμενε, το 31% χειρότερη από όσο περίμενε, ενώ «ΔΞ/ΔΑ» είπε το 11%.
- Στο ερώτημα ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό οι πολίτες απάντησαν: Κυριάκος Μητσοτάκης 32%, Κανένας 23%, Αλέξης Τσίπρας 22% και Νίκος Ανδρουλάκης 7%
Δηλαδή από τις δημοσκοπήσεις –που ελάχιστα διαφέρουν η μία από την άλλη.- άκρη δεν θα βγάλετε. Μελετήστε λοιπόν. Συζητείστε. ΑΚΟΥΣΤΕ. Και βγάλτε συμπέρασμα: Ποια πολιτική παράταξη και ποιού είδους κυβέρνηση θα είναι «όλων των Ελλήνων»; Ποια θα μεριμνήσει και για τους έχοντες και για τους κατέχοντες; Ποια θα συμπεριλάβει στις εξαγγελίες της ΚΑΙ τις πλειοψηφίες ΚΑΙ τις μειοψηφίες; Ποια θα έχει τους καλύτερους; Και ποια θα βάλει μπροστά-μπροστά την Ελλάδα και τους Έλληνες;