Επιχειρήσεις Τελευταία Νέα

Για τα εργατικά ατυχήματα στην σε Βιομηχανίες της περιοχής μας και στην Γερμανία

H Ένωση μας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για τον θάνατο του 30χρονου εργάτη στα Λιπάσματα Καβάλας. Πρόκειται για ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα για το οποίο στεκόμαστε δίπλα στα σωματεία της Καβάλας που το καταγγέλλουν, αλλά και στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Τα Λιπάσματα Καβάλας, μία βιομηχανία,  όπου οι εργαζόμενοι βιώνουν πέρα από την ανασφάλεια εδώ και χρόνια, τις ομαδικές απολύσεις, την εντατικοποίηση στην εργασία, τα συνεχόμενα 12ωρα, η έλλειψη των μέτρων ασφαλείας με μαθηματική ακρίβεια καταλήγουν σε βαριά ή θανατηφόρα ατυχήματα. Την εγκληματική ευθύνη φέρουν η εργοδοσία που κάνει τα πάντα ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους χωρίς να δίνει σημασία για την προστασία και την υγεία, με σκοπό να πολλαπλασιάσει τα κέρδη της, η κυβερνήσεις που κάθε μια έβαλε το λιθαράκι της για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, των ξεχαρβαλωμένων μέτρων προστασίας, της αποδυνάμωσης των Επιθεωρήσεων Εργασίας.

Τέτοια θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα τα έχουμε βιώσει και στον Νομό μας αλλά και με Ξανθιώτες μετανάστες στο εξωτερικό. Δεν πάνε πολλές μέρες από τις 6 Δεκέμβρη όπου 38χρονος εργάτης από τα Κιμμέρια Ξάνθης έχασε την ζωή του στο Πέτερσμπεργκ του Γκοτσενχοφ της Γερμανίας στο εργοτάξιο της Α7, κατά τον χειρισμό μηχανήματος, όχι πολύ μακριά από το σημείο θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος που συνέβη στις 24 Νοέμβρη όταν άλλος εργάτης τραυματίστηκε θανάσιμα στην σιδηροδρομική γραμμή του Gotzenhof. Δύο θανατηφόρα εργατικά στην ίδια περιοχή σε δύο εβδομάδες στον εργασιακό «παράδεισο» της Γερμανίας.

Τις ίδιες μέρες, αρχές Δεκέμβρη, είχαμε όμως και σοβαρό εργατικό ατύχημα και στις εγκαταστάσεις των ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ στο Μαγικό Ξάνθης, όπου λόγω σοβαρών ελλείψεων σε μέτρα ασφαλείας, όπως είναι τα προστατευτικά καλύμματα κινούμενων μερών σε μηχάνημα, διαπιστώσεις που έκαναν οι αρμόδιοι φορείς ελέγχου, είχε ως αποτέλεσμα εργάτης, να χτυπήσει σοβαρά, σπάζοντας το σαγόνι του, αλλά να φέρει και άλλα τραύματα στο σώμα του.

Βλέπουμε ότι η εργατική ασυδοσία στο κυνήγι του κέρδους δεν γνωρίζει, χώρα, καταγωγή και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, που μετατρέπονται σε κόλαση και παγίδες θανάτου ή σοβαρών εργατικών ατυχημάτων, είτε αυτοί οι χώροι βρίσκονται στην Ελλάδα στην Ξάνθη ή στην Καβάλα ή στην Γερμανία. Έχουμε θρηνήσει πολλούς νεκρούς και σακατεμένους. 

Μόνο μέσα από τη συλλογική πάλη, μέσα από την οργάνωση στα σωματεία μπορούν οι εργαζόμενοι να διασφαλίσουν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας τους, με αυξήσεις στους μισθούς, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για ζωή με αξιοπρέπεια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ

Σχετικά Άρθρα