Οικολογία Τελευταία Νέα

Ξάνθη: Ολοκλήρωση εναρκτήριας συνάντησης του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας #DigiAgriFood

Στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη η εναρκτήρια συνάντηση “Kick-OffMeeting” του #DigiAgriFood, του πρώτου Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφήςστην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο τουKick-OffMeeting οι εκπρόσωποι των εταίρων του σχήματος είχαν την ευκαιρία: α) να παρουσιάσουν το αντικείμενο δράσης των φορέων τους και τις λύσεις που μπορούν να προσφέρουν για τη διευκόλυνση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού, β) να συζητήσουν θέματα σχεδιασμού, διαχείρισης και  προγραμματισμού των δράσεων και των παραδοτέων του έργου και γ) να γίνουν κοινωνοί της ενιαίας εταιρικής ταυτότητας του #DigiAgriFood.

Ο κόμβος #DigiAgriFood έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με 135 ακόμη κόμβους, συμμετέχει στο δίκτυο καινοτομίας των European DigitalInnovationHubs (EDIHs) και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027”.

Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Το εταιρικό σχήμα του #DigiAgriFood συμπληρώνουν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το PerrotisCollege της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας (iBO) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και η εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης.

Βασικός στόχος του #DigiAgriFood, είναι η διευκόλυνση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού όλου του φάσματος της αλυσίδας αξίας της Αγροδιατροφής με άμεσα οφέλη για τους πολίτες, τις ΜμΕ και τον δημόσιο τομέα στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου ο κόμβος θα χρησιμοποιήσει την εξειδίκευσή του στις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, τις Προηγμένες Ψηφιακές Δεξιότητες και την Υπολογιστική υψηλής απόδοσης.

Η Συντονίστρια του έργου, Μαρία Μιχαλόπουλου, Αντιπρύτανης Έρευνας & Δια Βίου Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης καλωσόρισε τους εκπροσώπους του εταιρικού σχήματος στην εναρκτήρια συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα του επικεφαλής εταίρου και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, στην Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Κωνσταντίνος Κουρτίδης, Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία και τις ωφέλειες του κόμβου #DigiAgriFoodστον αγροδιατροφικό τομέα.

Οι εκπρόσωποι των 6 εταίρων του #DigiAgriFood, στο πλαίσιο της διήμερης συνάντησης γεύτηκαν τοπικά και παραδοσιακά εδέσματα, ξεναγήθηκαν στην Παλιά Πόλη και το Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης και δείπνησαν σε γνωστό εστιατόριο της πόλης.    

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ευχαριστεί όλους τους εκπροσώπους των εταίρων για την πολύτιμη συμβολή τους και τους συντελεστές της συνάντησης για την άρτια διεξαγωγή του Kick-OffMeeting.

Το προσεχές διάστημα, ξεκινά η ουσιαστική υλοποίηση του έργου με τη δημιουργία των σημείων ενημέρωσης και εκπαίδευσης των τελικών ωφελουμένων και δοκιμής των υπηρεσιών του κόμβου #DigiAgriFood.

Σχετικά Άρθρα