Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Θρακικό χορευτικό δρώμενο του Δωδεκαημέρου αναβίωσε σήμερα στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης (foto+video)

Μπαμπουσαραίοι , Καμήλες και Ντιβιτζίδες στην Ξάνθη  – Έθιμα Χριστουγέννων από τα βάθη των αιώνων!   

Η  Πολιτιστική Στέγη Νέου Ερασμίου Ξάνθης και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κουτσού Ν. Ξάνθης σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ αναβίωσαν ήθη και έθιμα από τα βάθη των αιώνων  από τη Θράκη (Ανατολική Θράκη – Ανατολική Ρωμυλία- Βόρειος Έβρος) σήμερα Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Το Διονυσιακό έθιμο που αναβίωσε σήμερα ονομάζεται οι “Μπαμπουσαραίοι”  είναι ένα θρακικό αναβλαστικό χορευτικό δρώμενο του Δωδεκαημέρου. Το δρώμενο αυτό τελείται στην περιοχή του βορείου Έβρου από τις κοινότητες, στις οποίες διαβιούν Αρβανίτες που μετοίκησαν σε αυτήν από το Μεγάλο Ζαλούφι, το οποίο σήμερα βρίσκεται στην τουρκική Θράκη.

«Καμήλες και Ντιβιτζήδες» – Πρόκειται για ένα έθιμο της Ανατολικής Ρωμυλίας

Έχει τις ρίζες του στην Αρχαιότητα και παραπέμπει στις γιορτές προς τιμή του Διονύσου, όπου οι πιστοί μεταμφιέζονταν και τιμούσαν τον θεό με σάτιρες και χορούς σε «ξέφρενους» ρυθμούς. Μετά την επικράτηση της χριστιανικής θρησκείας, διαμορφώθηκε ανάλογα για να μπορέσει να διατηρηθεί. Το δρώμενο Καμήλες και Ντιβιτζήδες (καμηλιέρηδες) είναι ένα από τα πιο γνωστά έθιμα της ανατολικής Ρωμυλίας. Εξίσου διαδεδομένο είναι στον Πόντο, τη Μικρά Ασία, τα Βαλκάνια, και σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία.

Οι Ντιβιτζήδες ντύνονται με προβιές και φορούν στο κεφάλι το καούκι που είναι καπέλο και μάσκα μαζί, είναι φτιαγμένο από «κιτσιά» (αρνίσιο μαλλί), στολισμένο με καθρεφτάκια (για τον ξορκισμό των πνευμάτων) και πολύχρωμες κορδέλες. Στη θέση των δοντιών έχουν «αρμάθες» από ξερά φασόλια. Στη μέση και τα πόδια φορούν μικρά κουδουνάκια που δημιουργούν θόρυβο όταν χορεύουν ή τσακώνονται. Στα χέρια κρατούν το «τοπούζ’» (ξύλινο ρόπαλο) το οποίο χτυπούνε χάμω εκβιάζοντας, κατά κάποιον τρόπο, τη γονιμότητα της γης.

Η καμήλα είναι μια ξύλινη κατασκευή σκεπασμένη με «τσόλι» (υφαντό από τραγίσιο μαλλί), με έναν μακρόστενο λαιμό από προβιά, όπως και το κεφάλι της, με κρεμασμένα πολλά μεγάλα μπρούτζινα κουδούνια (τούτσα).

Ο θόρυβος των κουδουνιών, καθώς η καμήλα κουνιέται, συντελεί στο ξύπνημα της φύσης από τη χειμωνιάτικη νάρκη. Η καμήλα στερεώνεται με ζωνάρια δεμένα σταυρωτά πάνω στο ανθρώπινο σώμα και ζυγίζεται με τέχνη για να μη γέρνει και κουράζει τον «καμιλτζή». Οι ντιβιτζήδες, η καμήλα, ο γκαϊντατζής ή ο φιουρτζής (παίζει φλογέρα) συνοδεύουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τις σάρτες (χορωδίες) από σπίτι σε σπίτι.

Σχετικά Άρθρα