Κοινωνία Τελευταία Νέα

Σπύρος Τσιλιγγίρης: Αυτό είναι το νέο Στρατηγικό Σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Δημόσια Υγεία

Σύμφωνα με τον βουλευτής Ξάνθης της Νέας Δημοκρατίας και γιατρό χειρούργο κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη το νέο Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία που παρουσίασε προχθές η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιλαμβάνει τα παρακάτω σημεία.

  • Η χώρα μας χαρακτηρίζεται από ένα υπεριατρικοποιημένο σύστημα που δαπανά το 80% των πόρων της στο 20% των παραγόντων που επιδρούν στην υγεία. Έτσι, ζούμε μεν περισσότερο σε σχέση με παλαιότερες δεκαετίες, αλλά τα χρόνια αυτά είναι με νόσο, αναπηρία, περιορισμούς που επιφέρει η ασθένεια.
  • Βασική προτεραιότητα είναι να μεταφερθεί το βάρος στην πρόληψη. Το υπουργείο Υγείας δεν στοχεύει, πλέον, στη μεμονωμένη εξάλειψη κάποιων συγκεκριμένων νοσημάτων αλλά σε όλο το φάσμα της υγείας και ευεξίας και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Για αυτό, οι δράσεις δημόσιας υγείας έχουν ως στόχο όλον τον πληθυσμό ή ομάδες πληθυσμού. Για το σκοπό αυτό οι κινητές μονάδες που δημιουργήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία του κορονοϊού θα χρησιμοποιηθούν στα προγράμματα πρόληψης καθώς η έγκαιρη πρόληψη σημαίνει λιγότερες ασθένειες και νοσηρότητα για τους πολίτες.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει αναλυτικά το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» με τρεις πυλώνες (Πρωτογενή & Δευτερογενή Πρόληψη, Αναμόρφωση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας) και πάνω από 20 δράσεις, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να θεμελιωθεί ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας για κάθε πολίτη με ισότιμη πρόσβαση.

Τα τέσσερα προγράμματα πρόληψης είναι:

  1. Πρόγραμμα Πρόληψης του καρκίνου του μαστού: 1,3 εκ γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, δωρεάν μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από ιατρό.
  2. Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: 2,5 εκ γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών, τεστ παπ, hpv dna test, κολποσκόπηση, βιοψία.
  3. Καρδιαγγειακά: 5.5 περίπου εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30-70 και ετών, λιπιδαιμικό προφίλ, μεταβολικό σύνδρομο.
  4. Πρόγραμμα Πρόληψης καρκίνου παχέος εντέρου: 3,8 εκ άνδρες και γυναίκες, 50-70 ετων, κολονοσκόπηση.

Ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος Φώφη Γεννηματά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, έχουν διενεργηθεί περί τις 60.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί πάνω από 3000 γυναίκες με ευρήματα.

Ακολουθεί εντός του προσεχούς διαστήματος το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αποτελεί μια από τις δύο βασικές δράσεις για να πετύχει η χώρα μας την εξάλειψη του καρκίνου που οφείλεται στον ιό HPV ως το 2030, στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και περιλαμβάνει:

  • 90% των κοριτσιών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως ως την ηλικία των 15 ετών έναντι του ιού HPV
  • 70% των γυναικών ηλικίας ως 35 και 45 ετών να έχουν εξεταστεί με υψηλής αποδοτικότητας hpv dna test και
  • 90% των γυναικών που εντοπίζονται με ασθένεια του τραχήλου, να λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία

Έτσι λοιπόν, αυτό το πρόγραμμα, σε συνδυασμό με τις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι του ιού hpv, αναμένουμε να οδηγήσει σε εξάλειψη των νέων περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου εξαιτίας του HPV ως το 2030.

Το πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Next Generation EU.

Σχετικά Άρθρα