Κοινωνία Τελευταία Νέα

Σε ατμόσφαιρα θρησκευτικής κατάνυξης εορτάστηκε η μνήμη του Αι Νικόλα στο μετόχι της μονής Βατοπαιδίου στο Πόρτο Λάγος

Η μνήμη του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού εορτάστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια  και σε κλίμα κατάνυξης , στην ομώνυμη Ιερά Μονή στο Πόρτο Λάγος η οποία αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου

Την πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, ιερείς από την Μητρόπολη Ξάνθης και Βατοπαιδινούς πατέρες.

Τους ύμνους απέδωσαν ιεροπρεπώς ο χοράρχης της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου μαζί με μέλη της χορωδίας.

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι αξιωματικοί των Σωμάτων του στρατού, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής και οι τοπικές αρχές.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας λιτανεύτηκε στους χώρους της Ι.Μ. η εικόνα του Αγίου Νικολάου.

Άγιος Νικόλαος: Το «πλωτό» μοναστήρι στην Ξάνθη που προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών και προσκυνητών κάθε χρόνο

Σύμφωνα με την παράδοση στην περιοχή του Πόρτο Λάγος, η οποία τα χρόνια της τουρκοκρατίας ανήκε σε έναν μπέη, μόναζε κάποιος άγιος ασκητής. Όταν η κόρη του μπέη αρρώστησε, θεραπεύτηκε με τη βοήθεια του ασκητή. Ως δείγμα ευγνωμοσύνης, ο μπέης δώρισε την περιοχή στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Σύμφωνα με άλλη παλαιότερη παράδοση, το μετόχι του Αγίου Νικολάου εγκαινιάστηκε από τον Πατριάρχη Νεκτάριο υπό την παρουσία του Βυζαντινού αυτοκράτορα Αρκαδίου, ο οποίος αφιέρωσε την περιοχή για να ευχαριστήσει την Παναγία που τον έσωσε όταν ναυάγησε στο πέλαγος, καθώς επέστρεφε από την Ρώμη.

Σχετικά Άρθρα