Κοινωνία Τελευταία Νέα

Μονοήμερη εκδρομή του Συλλόγου Σαρακατσάνων Ξάνθης στις Σέρρες (φωτογραφίες)

Μαίρη Δαληκριάδου

Μονοήμερη εκδρομή στις Σέρρες διοργάνωσε ο σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «ο Λεπενιώτης»  το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 με σκοπό το προσκύνημα το Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου και έπειτα επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο Σαρακατσάνων.

Ο καλός καιρός βοήθησε τους 50 εκδρομείς μαζί με τον πρόεδρο Γιώργο Μπίκο και το διοικητικό συμβούλιο να απολαύσουν την διαδρομή, να προσκυνήσουν το Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου και να επισκεφθούν το λαογραφικό μουσείο των Σαρακατσάνων στις Σέρρες. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην αγορά της πόλης, φαγητό και καφέ.

Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου
Το μεγαλοπρεπές ιερό ησυχαστήριο δεσπόζει σε προνομιακή τοποθεσία πάνω από το χωριό Ακριτοχώρι, με ανυπέρβλητη θέα στη λίμνη Κερκίνη και στον υδροβιότοπο. Η μονή αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους και χτίστηκε στα πρότυπα της αγιορείτικης αρχιτεκτονικής. Πρωτολειτούργησε το 1981 και είναι γυναικεία μονή, με πάνω από 35 μοναχές να ζουν σήμερα εκεί. Η μονή έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, τόσο από το νομό Σερρρών, όσο και από γειτονικούς νομούς. Η ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική συνοδεύεται από φροντισμένους εξωτερικούς χώρους με γκαζόν και δέντρα. Το Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου γιορτάζει στις 29 Αυγούστου.

Στο λαογραφικό μουσείο Σερρών:

Λίγα λόγια για το μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο των Σαρακατσάνων στη σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα συνεχών πολύχρονων αγώνων, στη διάρκεια των οποίων πέρασε από διάφορες φάσεις αλλά και πέτυχε τιμητικές διακρίσεις. Τα πρώτα του εγκαίνια έγιναν το 1979, στον πρώτο όροφο ενός παλαιού κτιρίου των Σερρών. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1983, η έκθεση επεκτάθηκε και στον β’ όροφο και τα εγκαίνια αυτή τη φορά συνδυάστηκαν με την οργάνωση του α’ επιστημονικού συμποσίου με θέμα «Σαρακατσάνοι, ένας ελληνικός νομαδικός κτηνοτροφικός πληθυσμός» Το 1984 το Λαογραφικό Μουσείο των Σαρακατσάνων τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης και το 1987 το «Ευρωπαϊκό Βραβείο του Μουσείου της χρονιάς (Prix du Musée de l’Année) το συμπεριέλαβε και του απένειμε ειδική διάκριση μεταξύ δεκαοκτώ ευρωπαϊκών Μουσείων, που εκρίθησαν ως τα καλύτερα της Ευρώπης, ανάμεσα σε 146 που είχαν διαγωνισθεί.

Περιήγηση στην πόλη των Σερρών:

Σχετικά Άρθρα