Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Ομάδα προσκυνητών από την Ξάνθη στην Θρονική Εορτή του Αγίου Ανδρέα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Μαίρη Δαληκριάδου

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τη μνήμη του ιδρυτού του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Στην μεγάλη αυτή θρονική εορτή της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως παραβρέθηκε και ομάδα προσκυνητών από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης συνοδεία του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου πατέρα Άνθιμου Κωσταράκη στα πλαίσια της τριήμερης προσκνηματικής επίσκεψης τους στην πόλη.

Πιο συγκεκριμένα

Την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, τελέστηκε Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, με την συμμετοχή των Σεβ. Ιεραρχών Γέροντα Δέρκων κ. Απόστολου, Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου, Ιταλίας κ. Πολυκάρπου, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, Ιεράρχου της Εκκλησίας της Κύπρου, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου, Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλου, Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίωνος, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέου, και Βίσγκοροντ κ. Αγαπητού, εκ προσώπου της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Κατά τη Θεία Λειτουργία παρέστη αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης υπό τον Καρδινάλιο Σεβ. κ. Leonardo Sandri και πλήθους Μητροπολιτών.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χειροτόνησε στο βαθμό του διακόνου τον υποδιάκονο Βαρθολομαίο Χαραλάμπους, αδελφό της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ της Ι. Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής. 

Μια μέρα νωρίτερα την Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022,η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, στον Μ. Εσπερινό για την εορτή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.

Στον Μ.Εσπερινό παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Χριστοδούλου, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, εκ προσώπου του Τοποτηρητού του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Πανιερ. Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Βισγκορόντ κ. Αγαπητός, εκ προσώπου του Μακαρ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, Ιεράρχες άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ο Εξοχ. κ. Boyko Borisov, πρώην Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, η Ευγεν. Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, και πιστοί από την Πόλη, και προσκυνητές από την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Αμέσως μετά τον Μ.Εσπερινό ο Παναγιώτατος απένειμε το Οφφίκο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου στον Αιδεσιμολ. κ. Ταράσιο Krochak, κληρικό των υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο Ουκρανικών Ορθοδόξων παροικιών εν Καναδά και κατά σάρκα πατέρα του Πανοσιολ. Μ. Συγκέλλου κ. Ιακώβου. Στη συνέχεια απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτέκδικου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στον Εντιμολ. κ. Γεώργιο Τανισκίδη, Νομικό, Πρόεδρο του Δ.Σ. της ελληνικής Τραπέζης Optima.

Οι προσκυνητές του ιερού ναού Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης μαζί με τον πατέρα Άνθιμο είχαν την ευλογία να συνομιλήσουν με τον Πατριάρχη να πάρουν την ευχή του, να του προσφέρουν συμβολικά δώρα και να βγουν μαζί του μια αναμνηστική φωτογραφία.

https://www.facebook.com/ecumenicalpatriarchate/videos/824610768749337

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο:

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο
Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο
Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σχετικά Άρθρα